Acasa Actualitate-InternaInvestigatii EXCLUSIVITATE – Motivele retinerii lui Casuneanu si Costiniu

EXCLUSIVITATE – Motivele retinerii lui Casuneanu si Costiniu

scris de Ziua Veche
21 afisari

Cititi aici in exclusivitate Ordonanta de retinere emisa de DNA pentru omul de afaceri Costel Casuneanu si judecatorul Florin Costiniu.

Costel Casuneanu si avocatul sau Gheorghe Mateut.

Ordonanta de retinere a judecatorului Florin Costiniu, emisa in dosarul 310/P/2009 al DNA de procurorii de caz Lucian Papici si Mariana Alexandru, constata ca judecatorul isi recunoaste o culpa morala, insa nu si una penala. In sensul ca Florin Costiniu isi reproseaza ca la insistentele lui Catalin Voicu a acceptat sa vorbeasca cu Costel Casuneanu la telefon, pentru a-l incuraja pentru pierderea procesului, dar ca judecatorul nu recunoaste ca ar fi discutat macar cu cineva despre intervenirea in procesul lui Casuneanu, ori despre problema primirii unor foloase materiale. Desi DNA a cerut arestarea lui Costiniu, in cuprinsul ordonantei de retinere nu sunt motivate faptele care ar constitui infractiunea concreta de complicitate la trafic de influenta si nici de ce judecatorul Costiniu ar prezenta pericol public. Totul este rezumat in cateva randuri succinte: “Declaratiile nesincere ale inculpatilor Catalin Voicu si Costiniu Florin date in aceasta faza a procesului penal, coroborate cu continutul inregistrarilor telefonice si in mediul ambiental prezentate mai sus releva fara dubiu savarsirea de catre acestia si inculpatul Casuneanu Costel a infractiunilor de coruptie retinute in sarcina lor”, precum si  exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica”, Se observa ca DNA, desi a redat pasaje din interceptari telefonice, care contin discutii de tip mafiot, nepermise pentru un magistrat – de natura infractionala chiar in cazul lui Catalin Voicu si a lui Costel Casuneanu – nu spune cat si cum anume a luat banii judecatorul Costiniu si nici cum ar fi intervenit acesta pe langa judecatorii de la Inalta Curte pentru a solutiona favorabil procesul lui Casuneanu.

Puteti vizualiza continutul integral al ordonantei de retinere aici.

Fragmentele importante din cuprinsul Ordonantei

–          Prin rezolutia nr. 310/P/2010 din 10.12.2009 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Costiniu Florin, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei Civile, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta (…) constant ca in perioada august – noiembrie 2009, in schimbul promisiunilor avand ca obiect foloase material facute de inculpatul Casuneanu Costel prin intermediul inculpatului Catalin Voicu l-a sprijinit pe acesta din urma sa intervina pe langa magistratii Sectiei contencios-administrativ din cadrul Inaltei Curti, investiti cu solutionarea dosarului nr. 3360/2/2009 privind litigiul dintre PA&CO International SRL Bacau si CNADNR pentru ca acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale al carei asociat este inculpatul Casuneanu Costel. Inculpatul Costiniu Florin a cunoscut faptul ca atat el cat si inculpatul Voicu Catalin actioneaza la solicitarea inculpatului Casuneanu Costel, in interesul obtinerii unei solutii favorabile firmei PA&CO International SRL Bacau (…)

 

Procurorii DNA Lucian Papici si Mariana Alexandru asteapta verdictul, mancand pe banca

–          In fapt, inculpatul Casuneanu Costel are calitatea de asociat unic la SC PA&CO International SRL, cu sediul in Oituz (…) La data de 17.04.2009, prin sentinta civila nr. 1698 pronuntata in dosarul 3360/2/2009 Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea formulate de SC PA&CO International SRL avand ca obiect anularea Deciziei CNADNR prin care a fost declarata castigatoare oferta depusa de JV. AZVI SA/SC AZCALE Constructie SRL – Spania – Romania, obligarea autoritatii contractante sa continue procedura de atribuire a contractului de achizitie publica   a contractului de achizitie publica cu obiectivul “Lucrari de reabilitare a lotului DN 76, contract 5R13 localitatea Stei – Beius” si suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. Impotriva acestei hotarari SC PA&CO International SRL a declarat recurs, calea de atac fiind inregistrata in ziua de 08.07.2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia contencios-administrativ (dosar 3360/2/2009) si s-a fixat termen de judecata 09.12.2009.

–          Ulterior datei de 08.07.2009, inculpatul Casuneanu Costel i-a cerut inculpatului Voicu Catalin ca, in schimbul unor foloase material, sa intervina pe langa magistratii investiti cu solutionarea recursului pentru a-I determina sa adopte o solutie favorabila SC PA&CO International SRL. Inculpatul Catalin Voicu a fost de accord si in zilele urmatoare s-a intalnit cu avocatul Horia Bora ce asigura asistenta juridic firmei mentionate de la care a obtinut datele si inscrisurile vizand litigiul.  Totodata i-a promis inculpatului Casuneanu Costel ca a declansat demersurile la care s-a angajat, fapt ce rezulta din urmatoarea convorbire telefonica purtata Ia ziua de 13.07.2009 (…);

–          In ziua de 03.08.2009, inculpatul Catalin Voicu i-a cerut inculpatului Casuneanu Costel suma de 2,5 miliarde lei sau 60.000 euro reprezentand prima transa a foloaselor material promise de acesta din urma pentru interventiile inculpatului pe langa magistratii Inaltei curti. Pentru a inlatura riscul descoperirii faptelor de coruptie, in eventualitatea interceptarii convorbirii telefonice, inculpatii Catalin Voicu si Costel Casuneanu au incercat sa creeze aparenta ca suma de bani ar reprezenta un imprumut dat de invinuit, inculpatului pentru a-si ajuta un fin a carui firma de constructii se afla intr-un blocaj financiar (…)

–          In perioada urmatoare inculpatul Casuneanu Costel i-a remis inculpatului Catalin Voicu suma ceruta. In zilele de 03 si 11.09.2009, inculpatul Catalin Voicu a purtat doua convorbiri telefonice cu inculpatul Casuneanu Costel. In prima l-a asigurat ca procesul civil vizand recursul declarat de SC PA%CO International SRL este sub controlul sau, iar cea de-a doua i-a cerut a doua transa a foloaselor material, respective suma de 200.000 euro. Ca si in cazul precedent, din aceleasi motive, inculpatii au incercat sa creeze aparenta ca banii fac obiectul unui imprumut, cu deosebirea ca de aceasta data inculpatul Catalin Voicu a spus ca banii ii va folosi pentru satisfacerea unor nevoi personale. (…)

–          La data de 11.12.2009 cu ocazia audierii, inculpatului Catalin Voicu a declarat ca a beneficiat de un singur imprumut de la Casuneanu Costel si anume 200.000 de euro in cursul anului 2009. Banii i-a folosit pentru a-l ajuta pe finul sau Radu Dan Floarea, care executase cu firma sa lucrari la un campus universitar din Targu Jiu, iar beneficiarul Ministerul Invatamantului nu-i achitase contravaloarea lucrarilor (…) Prin actiunile intreprinse, inculpatul Catalin Voicu a incercat sa zadarniceasc in mod direct aflarea adevarului dovada in acest sens fiind si continutul convorbirilor telefonice purtata de Floarea Radu cu Dragotescu Laura Antoanela in ziua de 29.03.2010 (…)

–          In ziua de 17.09.2009, inculpatul Catalin Voicu s-a intalnit cu inculpatul Costiniu Florin – judecator la Inalta Curte, presedinte al Sectiei Civile. Din discutiile purtate rezulta ca magistratul anterior intalnirii perfectase o intelegere de natura infractionala cu inculpatul Catalin Voicu in sensul de a-I contact ape judecatorii din completul investit cu solutionarea recursului declarat de SC PA&CO International SRL si a-I determina sa adopte o solutie favorabila acestei firme. Inculpatul Catalin Voicu i-a spus inculpatul Costiniu Florin ca vor fi recompensati material de inculpatul Casuneanu Costel, patronul SC PA&CO International SRL, pentru “demersurile” lor in sensul aratat. Urmare intelegerii infractionale inculpatul Costiniu Florin a consultat evidentele Sectiei contencios-administrativ si l-a intalnirea cu inculpatul Catalin Voicu din ziua de 17.09.2009 i-a comunicat acestuia termenul de judecata fixat in dosarul nr. 3360/2/2009, respective 14.10.2009, precum si faptul ca interventiile sale pe langa magistrate, in sensul cerut de inculpate, s-au soldat cu rezultate foarte bune. In continuare, inculpatul Catalin Voicu l-a sfatuit pe inculpatul Costiniu Florin sa incheie cu inculpatul Casuneanu Costel un contract pentru a putea justifica foloasele material, obiect al infractiunilor de coruptie, pe care le va primi de la aceasta din urma. Desi nu i-a precizat suma de bani pe care o va primi de la inculpatul Casuneanu Costel, cuantumul substantial al acesteia poate fi dedus din urmatoarele expresii folosite de inculpatul Catalin Voicu: “e un om, e un om serios de tot su nu mai muncim tot anul!… plus ca noi vedem un happy end. Doi! Astia-s bani pe care nu-i mai luam. Luam o data si gata! Pe munca cinstita!” In cadrul aceleiasi discutii, inculpatul Catalin Voicu l-a sfatuit pe inculpatul Costiniu Florin cum sa procedeze in discutiile cu membrii completului de judecata pentru a nu le trezi suspiciunea ca primeste bani de la inculpatul Casuneanu costel in schimbul demersurilor sale.  In concret, inculpatul Catalin Voicu i-a cerut inculpatului Costiniu Florin sa transmita judecatorilor din complet ca solutionarea favorabila a recursului SC PA&CO International SRL este o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza si ca la ransul sau, inculpatul Costiniu Florin le va face judecatorilor din complet servicii similar in alte dosare in care ar fi interesati (…)

–          Prin decizia nr. 5039 din 11.11.2009 pronuntata de Inalta Curte, Sectia contencios-administrativ in dosarul 3360/2/2009 s-a dispus respingerea ca nefondat a recursului declarat de SC PA&CO International SRL (…) Pentru a nu se expune pericolului de a fi denuntati, dar si pentru a pastra foloasele material primate, inculpatii Catalin Voicu si Florin Costiniu i-a dat numeroase asigurari inculpatului Casuneanu Costel ca si-au respectat toate angajamentele luate in sensul interventiilor pe langa magistratii din complet, dar ca acestia au pronuntat totusi o solutie stramba (…)

–          In cursul urmaririi penale, inculpatul Costiniu Florin a negat invinuirea ce i-a fost adusa, recunoscand doar elemente de fapt ce i-ar putea atrage o eventual raspundere disciplinara: “… este reala imprejurarea ca aflandu-ma in compania lui Voicu, in doua trei randuri, acesta vorbea cu dl. Casuneanu la telefon. In timpul convorbirilor m-a rugat sa-l incurajez pe dl. Casuneanu in sensul ca, probabil, va avea castig de cauza, sa aiba incredere in justitie ca o sa se faca dreptate. Am acceptat sa fac acest lucru la rugamintea insistent a d-lui Voicu, ceea ce iarasi din punct de vedere moral imi reprosez. Nu pot preciza data, dar oricum in toamna acestui an, intr-o seara, Catalin Voicu era afectat de faptul ca procesul d-lui Casuneanu se pierduse si m-a rugat sa preiau telefonul si sa-l incurajez pe dl. Casuneanu, spunandu-I ca viata va face dreptate (…) niciodata in foartele discutii purtate cu dl. Casuneanu, nici in cele cu dl. Voicu Catalin nu s-a pus macar problema nici ca ipoteza teoretica a vreunui eventual folos material pentru mine sau pentru altul (..) Consider ca ceea ce am intreprins ar putea constitui eventual o problema de natura etica, morala…. Am facut o prostie, pe care mi-o reprosez in virtutea unor relatii de prietenie de care nu ma dezic, de aproape 20 de ani, cred in continuare ca dl. Voicu este un om de buna-credinta, nu am date sa-l cunosc altfel, am cedat insa unor rugaminti de natura celor despre care am relatat (…) in mod cert, niciodata nu am intervenit la vreunul din membrii completului de judecata investiti cu solutionarea litigiului d-lui Casuneanu” (…)

–          La data de 26.03.2010 s-a format la inalta curte de Casatie si Justitie dosarul nr. 2676/1/2010 avand ca obiect propunerea de arestare preventive a inculpatului Catalin Voicu formulate de DNA – Sectia I in dosarul nr. 310/P/2009 (…)

–          Declaratiile nesincere ale inculpatilor Catalin Voicu si Costiniu Florin date in aceasta faza a procesului penal, coroborate cu continutul inregistrarilor telefonice si in mediul ambiental prezentate mai sus releva fara dubiu savarsirea de catre acestia si inculpatul Casuneanu costel a infractiunilor de coruptie retinute in sarcina lor… Fata de cele expuse constantam ca, in cauza cu referire la inculpatul Costiniu Florin sunt intrunite conditiile prevazute de art. 143 Cod procedura penala, exista cazul prevazut de art. 148, alin. 1 , litera f Cod procedura penala in sensul ca inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani (inchisoare de la 2 la 10 ani in cazul infractiunii prevazute de art. 26 Cod penal, raportat la art. 257 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000) si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. Acesta este relevant de natura infractiunii savarsite, gravitatea acesteia raportata la obiectul juridic caruia ii adduce atingere, calitatea de magistrate cu functie de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie a inculpatului Costiniu Florin, modul de operare si consecintele asupra ordinii de drept reprezentate de afectarea grava a increderii cetatenilor in actul de justitie. DISPUNEM: Retinerea,  pe timp de 24 ore, a inculpatului Costiniu Florin… sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la trafic de influenta…. incepand cu data de 08.04.2010 orele 15.55, pana la data de 09.04.2010, orele 15.55. Inculpatul Costiniu Florin va fi predat la arestul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult