Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Executia actorului Horia Caciulescu

Executia actorului Horia Caciulescu

scris de Ziua Veche
1259 afisari

Ziuaveche.ro va prezinta in premiera declaratia ofiterului care a dat ordinul diletant ca celebrul actor sa fie impuscat in cap doar pentru vina de a merge cu masina pe str. Constantin Mille din Capitala.

Noi grozavii in dosarele Revolutiei, musamalizate cu nesimtire de procurorii Sectiei Parchetelor Militare. ziuaveche.ro a intrat in posesia declaratiilor militarilor care in 24 decembrie 1989 l-au impuscat in cap pe actorul Horia Caciulescu, in timp ce acesta transporta cu Dacia personala doua surori pe str. Constantin Mille din Capitala.

 

Actul barbar, de o prostie fara seaman, a fost ordonat de un ofiter bezmetic, care comanda un dispozitiv de soldati pe care nu era in stare sa-i struneasca. Cu o zi inainte, militarii aceluiasi ofiter – pe numele sau Emil Pana – si-au impuscat mortal doi camarazi (un ofiter si un soldat din propria unitate) tot in urma unui ordin de “observatie” dat de seful lor. Cazul asasinarii cunoscutului actor a fost musamalizat, iar autorii si instigatorul care au tras fara niciun motiv, au fost audiati in simple calitati de martor.

Actorul Horia Caciulescu, nascut in 13 februarie 1922, in Belint, judetul Timis, a fost  unul din marii nostri actori de comedie din perioada comunista. A jucat pe scena  Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. Si a executat ani lungi de detentie, ca detinut politic, la sinistrul canal Dunare – Marea Neagra. Cei care l-au cunoscut vorbesc despre talentul sau dar si despre cat de slab putea sa fie – in sensul ca era numai piele si os.

In 24 decembrie 1989, actorul Horia Caciulescu conducea Dacia personala, in care se mai aflau pe locurile din spate surorile Vica si Milica Gavriliuc, spre Palatul Telefoanelor. Pe str. Constantin Mille le-a aparut in fata un dispozitiv de infanteristi, condusi de lt.maj. Emil Pana, de la UM 01395 Bucuresti, care ocupasera zona cu mai multe TAB-uri. Militarii sustin ca au somat Dacia sa opreasca si, pentru ca soferul nu s-a conformat, au ciuruit cu pistoalele mitraliera autoturismul. Actorul a fost impuscat in cap si a murit pe loc. Iar cele doua femei au fost grav ranite. Cazul a fost musamalizat la gramada de catre procurorii militari din Sectia Parchetelor Militare, care se fac vinovati de favorizarea celor care au ucis 942 de persoane pentru care nu exista niciun vinovat (este vorba de marele dosar 97/P/1990).

Ofiterul care a dat ordinul de tragere a fost audiat, atat in 1990, cat si la 08.10.2008 cu simpla calitate de martor. Ceea ce denota ca procurorii militari nu s-au obosit sa puna pe cineva sub acuzare, desi stiau cine sunt autorii omorului. Lipsa de deranj a anchetatorilor surprinde cu atat mai mult cu cat acelasi ofiter asistase cu o zi inainte la un alt incident care a sfarsit cu pierderi prostesti de vieti omenesti, incident  in care militarii sai si-au impuscat din prostie proprii camarazi. De aceea, apare de neinteles usurinta cu care sa dispus impuscarea unor oameni pasnici si neinarmati si care nu puneau pe nimeni in pericol.

Prezentam in continuare declaratia de recunoastere (vezi facsimil) a celui care a dat ordinul de tragere: “Declaratie de martor: Pana Emil…. In luna decembrie 1989 aveam gradul de lt.maj. In cadrul UM 01305 Bucuresti si indeplineam functia de comandant companie de infanterie”. In continuarea declaratiei sale, ofiterul, azi pensionar, descrie modul in care a fost mobilizat incepand cu 21 decembrie 1989 in zona fostului Comitet Central si cum TAB-ul sau a ars intr-o baricada. Dar si cum a comandat cordoanele de baraj de la Scala, pentru stavilirea manifestantilor, cum a tras cu aruncatorul de grenade in turnul Palatului Telefoanelor si alte fapte de “vitejie”, care au culminat cu impuscarea diletanta si prosteasca a doi camarazi de arme in zona sa de actiune. Iata cum , dupa propria sa marturisire: “…Soldatii au semnalat aparitia a doua siluete, unul incaltat cu cizme (fiind noapte si luceau) in afara dispozitivului unitatii. Am dat ordin sa fie observati. In acest moment s-au auzit doua-trei focuri de arma, iar tot dispozitivul meu a deschis focul simultan… cele doua siluete au cazut… iar la apropierea de ele s-a constatat ca este vorba de lt. Gavadia si militarul din cadrul subunitatii mele. Gavadia era impuscat grav, in timp ce era transportat cu o patura in afara dispozitivului, sangele a strapuns patura, impresia mea fiind ca nu mai are sanse sa-si revina. Soldatul… in urma unor complicatii a decedat… Referitor la incidentul cu actorul Horia Caciulescu precizez ca acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi, iar cand a ajuns cu autoturismul in zona noastra s-au efectuat somatii de catre militarii mei care se aflau sub transportoare sa opreasca, insa actorul nu a inteles somatia, continuandu-si drumul. AM DAT ORDIN SA SE TRAGA, un soldat a tras in sofer in zona capului… dupa ce actorul a fost impuscat s-au efectuat somatii de iesire a celor doua femei din autoturism… nu au coborat, dupa un timp s-a deschis o portiera, s-a coborat un picior, dupa care soldatii au tras, o femeie s-a retras, s-a deschis si cealalta usa a doua femeie fiind impuscata in fund s-a retras…”

Focul la ordin a fost deschis de doi soldati in termen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS