Acasa Actualitate-InternaInvestigatii EXPLOZIE în Clubul Colectiv din Bucureşti. Peste 25 de morţi şi aproape 200 de răniţi

EXPLOZIE în Clubul Colectiv din Bucureşti. Peste 25 de morţi şi aproape 200 de răniţi

scris de Z.V.
103.503 Afisari

Un incendiu puternic a izbucnit vineri seară la clubul Colectiv din Capitală din strada Tăbăcarilor, anunță oficiali ai ISU București.

explozie club colectivMinistrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat că în MAI este alarmă generală în urma incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, în care și-au pierdut viața 25 de persoane.

„Este o mare tragedie. E alarmă generală în Ministerul de Interne. L-am informat și pe președintele Iohannis. Sunt 25 de morți”, a spus Oprea, care se află la locul tragediei.

Alte 88 de persoane au fost transportate la spitalele de urgență din București, a anunțat și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

foto: facebook

foto: Facebook – Balkan Music Romania

„Au intervenit 11 mașini de pompieri, 28 de mașini de prim ajutor de la SMURD, 29 de mașini de la serviciul de ambulanță, 2 mașini de terapie intensivă de la SMURD, au fost mobilizați medici și asistenți suplimentar de la Spitalul Floreasca, care au fost aduși aici, 3 mașini de transport multiple victime și două unități mobile de primiri urgențe pentru materiale”, a spus Arafat.

Acesta a adăugat că „s-a încercat resuscitarea mai multor victime, din păcate fără succes”, din cauza intoxicației cu fum.

S-au transportat la spitale 88 de persoane cu mașinile SMURD-ului și Serviciului de Ambulanță. Având în vedere numărul mare, chiar dacă sunt arși, împreună cu dl ministru Bănicioiu ne-am consultat și au fost transportați la toate spitalele de urgență: la Floreasca, la Spitalul de Arși, la Spitalul Universitar, la Elias, la Bagdasar, urmând ulterior să fie rearanjați după gravitatea cazurilor. O parte din echipamentele necesare pentru Spitalul de Arși, fiind numărul victimelor mare, a fost relocat de la Spitalul Fundeni la dispoziția domnului ministru al Sănătății”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

Conform paginii de Facebook a clubului, vineri seară a fost programată lansarea unui album al trupei Goodbye To Gravity. Organizatorii au anunțat și un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a anunțat că este disponibil un număr de telefon la care pot suna rudele celor aflați vineri seară în clubul Colectiv din Capitală, unde a avut loc un incendiu puternic. Numărul de telefon este 021.206.92.91.

poza club colectiv1Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-o postare pe Facebook, compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de incendiul izbucnit într-un club din Capitală.

„Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, a scris șeful statului.

Explozia de vineri seară din clubul din sectorul 4 al Capitalei, soldată cu zeci de morţi şi peste 180 de răniţi, a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan,

Potrivit acestuia, şi tavanul era capitonat cu burete fonic şi a fost cuprins de flăcări, iar bucăţi din acesta s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta ieşind în valuri pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 – 22.20, iar primele ambulanţe au sosit după circa un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

„Era pauza dintre piese, a dat cu artificii pe final. Când am văzut că flăcările urcă ușor-ușor spre tavan am fugit spre ușă, mi-am tras și prietenii după mine. A fost spectacol pirotehnic și la început și la sfârșit”, a spus un alt tânăr care se afla în club.  „Am fugit de panică. Aș fi vrut să ajut, dar doar aș fi încurcat. Primesc mesaje. Mă întreabă dacă știu de prietenii lor”, a spus Alin Grăjdean. „Când vocalul a văzut că a luat foc stâlpul a scăpat microfonul și a fugit. Am văzut oamenii care au ieșit în flăcări pe lângă mine. M-a marcat foarte mult”, a adăugat el. El a precizat că atunci când fugea speriat, ambulanțele deja ajungeau la fața locului. A adăugat că salvarea a venit mult mai repede decât s-ar fi așteptat.

 Potrivit informațiilor de pe site, Cedry2k este formația care-și lansa albumul „România furată”.

Cei care au ieșit primii din club nu aveau haine pe ei din cauza suflului. Vecinii povestesc cu lacrimi în ochi că au ajutat peste 40 de tineri și au sunat la ambulanțe, despre care spun că au venit destul de târziu. Rudele celor aflați în club nu pot ajunge în apropierea incintei din cauză că locul este prea fierbinte.

Un tânăr care era în club, Alin Pandaru, a spus: „Nu a fost nicio petrecere de Halloween, a fost un concert de muzică rock, se lansa un album, la finalul unei piese s-au dat efecte pirotehnice de pe marginea scenei, o scânteie a ajuns pe stâlpul din stânga scenei. În jurul stâlpului erau niște bureți, s-a aprins buretele, s-a extins spre tavan, lumea a văzut că e grav, unii au reușit să iasă, alții nu. Unii au căzut, au căzut alții peste ei. Nu s-a prăbușit niciun tavan, nu s-a extins focul foarte mult, iar cei care au murit au murit din cauza fumului. Erau vreo trei patru sute de persoane”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS