Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Organizatia extremista Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare continua demersurile privind schimbarea numelui strazii Mihai Eminescu, din Miercurea Ciuc, in Attila.

Pe langa strangerea de semnaturi pentru sustinerea initiativei, membrii organizatiei au realizat si un “proiect de hotarare” privind aprobarea acestei schimbari. Proiectul aminteste, taind din context intr-un mod tendentios, articolul publicat de Mihai Eminescu in anul 1870, in ziarul Federatiunea – Echilibrul – in care acesta “jigneste in mod foarte profund atat natiunea, limba, cultura maghiara, cat si legislatia, stiinta si politica economica a poporului maghiar … pune semnul intrebarii asupra realizarilor oamenilor de stiinta apartinand poporului maghiar si a contributiilor acestora pentru binele comun al omenirii, pune la indoiala legiuitorul statului maghiar, care pana in 1918 s-a bazat pe principiile Sfintei Coroane”. In acelasi timp, proiectul aduce o serie de argumente istorice, sau mai bine zis interpreteaza o serie de citate din diferite cronici, in favoarea adoptarii numelui de Attila, care ar “demonstra” legatura dintre huni, maghiari si secui, precum si existenta unei comunitati istorice “hunica – secuiasca”. Astfel, potrivit initiatorilor proiectului, “interesele acestei comunitati (maghiare – n.r.) sunt grav afectate de catre cultivarea memoriei unei personalitati istorice profund hungarofobe si xenofobe, personalitate care nu are nici o legatura cu acest oras”.

Mai mult, acestia sustin ca “mostenirea istorica lasata de regele hun Attila, revendicarea oficiala a trecutului stralucit hun, respectiv accentuarea exprimarii continuitatii istorice hunic – secuiesti este de interes vital al acestei comunitati, pentru pastrarea, prezervarea identitatii si personalitatii ei adevarate”. Aceasta explicatie puerila vadeste, o data in plus, tendinta spre izolare etnica a extremistilor maghiari, care resping fatis orice dialog intercultural. Plecand de la acest silogism conform caruia Mihai Eminescu nu are nimic in comun cu orasul Miercurea Ciuc, deci nu ar trebui denumita o strada dupa numele singurului autor roman tradus integral in limba maghiara, atunci nici in Bucuresti nu ar trebui sa existe strada Petofi Sandor.

Pentru a clarifica in mod stiintific problema invocate in expunerea de motive a lui Csibi Barna, ziuaveche.ro a luat legatura cu profesorul Nae Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori ai operei eminesciene, pentru a obtine un punct de vedere in legatura cu acest demers al Plutonului Secuiesc. Nae Georgescu a precizat ca, articolul respectiv este des invocat de retractorii maghiari ai marelui poet roman, insa, in cazul in ar fi fost citat intregul articol al lui Mihai Eminescu, ar fi reiesit ca acesta se referea in primul rand la faptul ca romanii din Ardeal nu trebuie sa se supuna ocupatiei maghiare intr-un mod atat de categoric, fruntasii revolutiei maghiare sustinand chiar ca romanii nu sunt o natiune si nici macar un popor, motivatie care, de altfel, a stat la baza opresiunii maghiare asupra populatiei majoritare din Transilvania (romanii nu erau recunoscuti de constitutia maghiara). Nae Georgescu a amintit si faptul ca Mihai Eminescu a fost dat in judecata pentru respectivul articol, fiind nevoit sa pararseasca Viena pentru a nu fi arestat.

0 comentariu

alexandru racu 25-05-2010 - 17:57

Bai baieti, sunteti simpatici rau cu cenzura voastra. Nu mai poate sa scrie omul cuvantul populatie ca va sesizati de urgenta. O sa creada oamenii ca eu sunt ala care face glume cretine, nu ca sursa ridicolului este hiperacrivia voastra.

Adrian D 25-05-2010 - 18:38

Ia zi, ce kkt te freaca grija de IP-urile noastre? Nu poti sa-ti termini rapoartele pentru amicul tau chior si chel?

motanul arpagic 25-05-2010 - 19:55

Libertatea personala e una. Sfintii nu sunt o elita de dumping si de aceea ne ajuta. Libertatea si responsabilitatea vin de la Dumnezeu.

Dar libertatea personala se traduce, de multe ori, in mizerie si persecutie politica. Vulcanescu a fost liber. Si s-a facut sfant. Si noi am ramas cu mizerabilii.

Pentru libertate politica trebuie indeplinite niste conditii:

„Ne trebuie fie un miracol, fie un program de antrenament.”

Esti liber si responsabil. Si trebuie sa faci ce poti, cat poti. Dar rezultatele nu sunt garantate si nici direct proportionale cu efortul. Asta e.

Distributistul 26-05-2010 - 12:13

Daca si conservatorismul e socialism…. m-am convins cata stiinta stiu PataPlesii….

@ igor: dar de ce conspiratorul Eugeniu Carada ar fi geniu, asa cum vrea Patapievici, iar Eminescu nu ar fi geniu, asa cum vrea Patapievici? Opera lui Carada e NULA, frate, N U L A! Carada nu are opera, nu a facut CULTURA in Romania.

In ceea ce inseamna CULTURA, Carada nu ajunge nici la glezna lui Eminescu. Iar Eminescu, care era de dreapta, iar Carada de stanga…. nu ar trebui sa fie recunoscut ca atare si de catre „elita de dumping”, mai ales ca ea se pretinde „de dreapta”?

Ea se pretinde, dar nu e. In toata istoria Romaniei, au fost doar doua partide de dreapta care s-au opus PNLului: PNT si PC. Ei, despre astea „elita de dumping” nu spune nimic. Ba mai si are nesimtirea sa minta ca PNL a fost partid de dreapta in trecut.

Cum poate Liiceanu, o nulitate in orice, sa spuna ca e „de dreapta” si ca e si liberal?? La fel toti „intelectualii” din Romania? Pai liberalismul modern mereu a fost de stanga, niciodata nu a fost de dreapta. De asta singurlele partide de dreapta din ROmania veche – PNT si PC – erau in opozitie fata de PNL.

E si motivul pentru care elita de dumping a distrus PNTCDul, a creat PDLul si se declara LIBERALA, adica de stanga. Elita de dumping a distrus orice posibilitate de reconstructie a dreptei in Romania.

Mai invatati istorie ca sunteti tabula rasa!

walden two 26-05-2010 - 23:48

GM Tamas, candva citat cu fervoare de un Vladimir Tismaneanu, spune si el ca retelele de putere si marile corporatii au acaparat Estul Europei:

„Oricum, marele câstigator – în termeni de profit – n-a fost nomenklatura bourgeoisie, chiar daca mare parte dintre exponentii ei sunt azi bogati si bine plasati în birocratie, oameni de afaceri ori mafioti – ci corporatiile transnationale si retelele de putere care nu prea mai pot fi confundate cu ceea ce numeam noi „Vestul“. Aceste corporatii nu sunt cu adevarat interesate de relansarea industriei pe butuci din fostele state socialiste; au cumparat fabricile statului pe nimic, le-au închis si au inundat pietele cu junk-uri de la vechii lor furnizori. Vor gasi însa oamenii dati afara de la locurile lor de munca destui bani pentru a face lucrative aceste noi piete? Capitalistii de azi nu par sa-si fi pus aceasta întrebare.”

http://revistacultura.ro/nou/2010/05/marii-castigatori-ai-schimbarii-de-regim-au-fost-corporatiile-transnationale-si-retelele-de-putere/

garden mania 25-06-2010 - 14:42

Inca un exemplu al modului cum e finantata si creata elita de dumping:

http://synonblog.dailymail.co.uk/2010/06/paying-for-propaganda-how-the-european-commission-plans-to-buy-journalists-.html

UE are un buget de propaganda (adica de platit jurnalistii slugarnici) de 3 miliarde de euro. Adica exact ce spune Platon aici:

https://www.ziuaveche.ro/editorial/elita-de-dumping

Problema e ca dl calin georgescu vine si spune ca “integrarea Romaniei in UE e cel mai bun lucru care ni s-a intamplat”! O fi si el parte a elitei de dumping?

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS