Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Organizatia extremista Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare continua demersurile privind schimbarea numelui strazii Mihai Eminescu, din Miercurea Ciuc, in Attila.

Pe langa strangerea de semnaturi pentru sustinerea initiativei, membrii organizatiei au realizat si un “proiect de hotarare” privind aprobarea acestei schimbari. Proiectul aminteste, taind din context intr-un mod tendentios, articolul publicat de Mihai Eminescu in anul 1870, in ziarul Federatiunea – Echilibrul – in care acesta “jigneste in mod foarte profund atat natiunea, limba, cultura maghiara, cat si legislatia, stiinta si politica economica a poporului maghiar … pune semnul intrebarii asupra realizarilor oamenilor de stiinta apartinand poporului maghiar si a contributiilor acestora pentru binele comun al omenirii, pune la indoiala legiuitorul statului maghiar, care pana in 1918 s-a bazat pe principiile Sfintei Coroane”. In acelasi timp, proiectul aduce o serie de argumente istorice, sau mai bine zis interpreteaza o serie de citate din diferite cronici, in favoarea adoptarii numelui de Attila, care ar “demonstra” legatura dintre huni, maghiari si secui, precum si existenta unei comunitati istorice “hunica – secuiasca”. Astfel, potrivit initiatorilor proiectului, “interesele acestei comunitati (maghiare – n.r.) sunt grav afectate de catre cultivarea memoriei unei personalitati istorice profund hungarofobe si xenofobe, personalitate care nu are nici o legatura cu acest oras”.

Mai mult, acestia sustin ca “mostenirea istorica lasata de regele hun Attila, revendicarea oficiala a trecutului stralucit hun, respectiv accentuarea exprimarii continuitatii istorice hunic – secuiesti este de interes vital al acestei comunitati, pentru pastrarea, prezervarea identitatii si personalitatii ei adevarate”. Aceasta explicatie puerila vadeste, o data in plus, tendinta spre izolare etnica a extremistilor maghiari, care resping fatis orice dialog intercultural. Plecand de la acest silogism conform caruia Mihai Eminescu nu are nimic in comun cu orasul Miercurea Ciuc, deci nu ar trebui denumita o strada dupa numele singurului autor roman tradus integral in limba maghiara, atunci nici in Bucuresti nu ar trebui sa existe strada Petofi Sandor.

Pentru a clarifica in mod stiintific problema invocate in expunerea de motive a lui Csibi Barna, ziuaveche.ro a luat legatura cu profesorul Nae Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori ai operei eminesciene, pentru a obtine un punct de vedere in legatura cu acest demers al Plutonului Secuiesc. Nae Georgescu a precizat ca, articolul respectiv este des invocat de retractorii maghiari ai marelui poet roman, insa, in cazul in ar fi fost citat intregul articol al lui Mihai Eminescu, ar fi reiesit ca acesta se referea in primul rand la faptul ca romanii din Ardeal nu trebuie sa se supuna ocupatiei maghiare intr-un mod atat de categoric, fruntasii revolutiei maghiare sustinand chiar ca romanii nu sunt o natiune si nici macar un popor, motivatie care, de altfel, a stat la baza opresiunii maghiare asupra populatiei majoritare din Transilvania (romanii nu erau recunoscuti de constitutia maghiara). Nae Georgescu a amintit si faptul ca Mihai Eminescu a fost dat in judecata pentru respectivul articol, fiind nevoit sa pararseasca Viena pentru a nu fi arestat.

0 comentariu

oblioo 23-05-2010 - 10:39

Sifilisul evreiesc este cauzat de incapacitatea evreilor de a intelege si a trai intr-o societate crestina, de unde impulsul lor de necontrolat de a o distruge. Elitele romanesti s-au molipsit si transmit aceasta boala.
Boala are trei simptome principale:
1) Marxismul, a carui esenta nu este forma de proprietate, ci lupta de clasa, nemaintalnita pana la aparitia lui. Avem deci lupta impotriva unor diverse categorii de romani, moguli, bugetari, doctori, pensionari nesimtiti etc. Nu poate exista o satisfactie mai mare pentru ei, decat sa vada romanii sfasiindu-se intre ei.
2) Injosirea fiintei umane, sugerarea cu obstinatie ca omul ar fi un animal, dominat de impulsuri sexuale si stirile de la ora 5. Daca pentru Marx, simfonia a 9-a a lui Beethoven reprezinta duplicitatea burgheza, pentru Freud este expresia atractiei sexuale reprimate, a lui Beethoven fata de Schiller. Oamenii trebuie sa devina roboti economici si genitalii animate.
3) Egalitatea prin inexistenta a raselor umane, dar nu si a raselor de caini, dupa cum ne predica Franz Boas, evreu. Si in acest caz, pe langa faptul ca s-a dovedit ca aceasta teorie nu este stiintifica, urmaresc hranirea complexelor de inferioritate si teama celorlalte rase in fata rasei albe, propovaduiesc egalitatea inexistenta si contra naturii, in locul armoniei si echilibrului. Scopul este anihilarea rasei albe, care nu supravietuieste prin amestecul cu alte rase.

Dany Rom 23-05-2010 - 14:00

sunt formate din fosti comunisti, securisti si turnatori.
Te apuca rasul cand il vezi pe marele nationalist roman CV Tudor care lingea fundul cizmarului si a marei savanta Elenutza…

Si societatea crestina e condusa de fetzele bisericesti din BOR, o gramada de fosti securisti si turnatori pe care ii refuzati sa-i demascati, o banda de afaceristi si bogatasi fara scrupule, care nu inmormateaza mortul pana nu primesc ciubuc in euro sau dolar…
Vai de capul romanului simplu si sarac, a scapat de secretarul de partid care ii facea capul patrat cu marxismul si comunismul , si acum are capul patrat cu evanghelia si sfintii.
Singura diferenta ca secretarul era un amarat de comunist pe care il puteai cumpara cu o sticla de vodca sau palinca , pe cand duhovnicul nu se conforma nici cu un Mercedes…
De curvarie, homosexualitate si pedofilia in randurile bisericii, mai bine sa tac…

albert 23-05-2010 - 17:43

acelasi lucru, de pe stanga, il spune si Alina Mungiu:

“Suntem la fundul sacului, de acord, dar asta nu ne-a împiedicat să creştem la niveluri fără precedent fondurile pentru promovarea turismului, de exemplu, sau să angajăm pletore de clienţi politici, de la Andrei Gheorghe la Mihai Neamţu, pe lângă un aparat diplomatic ultraumflat. Recentul episod cu concursul pentru un post de secretar economic la ambasada din Paris la care s-a prezentat drept candidat unic viitorul soţ al domnişoarei Băsescu, eroul tabloid Syda, e destul de tipic. Şi tocmai de asta, deşi scandalul a fost atât de mare încât juniorii nu şi-au putut duce planul la capăt – o viaţă de familie în Franţa integral pe banii contribuabililor -, e momentul să ne uităm mai cu atenţie la procedurile de selecţie pentru sectorul public.
[…] Pregătirea cea mai slabă o întâlneşti în domeniul politic şi al administraţiei, adică exact acolo unde lucrează cei care vor să-i reformeze pe alţii[…] Cum rezolvăm cu această dictatură a incompetenţilor, care au ajuns să tiranizeze grupuri sociale cu pregătire mult mai bună decât a lor? Culmea e că tot ce trebuie să facem este o supraveghere mai atentă ca legile existente să fie aplicate. Concursul dat de Syda nu era legal – cine l-a organizat trebuie pedepsit. Am văzut că dl Baconschi a anulat un concurs la Externe: dacă respectivii câştigători nu s-ar teme că nu mai văd o funcţie acolo pe veci, ar trebui să dea în judecată ministerul. Guvernul e oricum dat în judecată de peste o mie de tineri care au avut burse de merit şi cu care a încălcat contractul ”

(http://www.sar.org.ro/amp/?p=tod)

Bun, Alina Mungiu a debutat cu o carte in care ne explica “modul de folosire a Romaniei” si in care ne spunea, ca Tismaneanu, cat de obscurantisti suntem. Zilele astea pare insa ca, macar conjunctural, e dispusa sa vada si barna din ochiul elitei nereprezentative.

Adrian D 24-05-2010 - 06:04

ELÍTĂ, elite, s.f. Grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc. ♦
Sursa: dexonline.
De unde se vede ca plasarea cuiva in aceasta categorie necesita, mai intai, un proces de evaluare. Este si motivul pentru care se trec sub tacere criteriile acestei evaluari. Ele nu ar rezista nici unei analize facute de incepatori in domeniile respective.

Camelian Propinatiu 24-05-2010 - 10:56

Fara a fi prea aspru criticat pentru aceasta, am folosit termenul Autoelita in Studiul de fezabilitate:
http://propinatiu.ro/propi0/download/Camelian_Propinatiu_-_Kitsch_orbitor_si_geniu_inaripat_Nobelul_romanului_Cartarescu.pdf
Autoelita fiind o elita atat de sus inaripata deasupra norodului incat nu mai are cine s-o valideze!

Mircea Aristotel 24-05-2010 - 11:51

bre vesnice doctorand, LASA-NE!!!!!!!!!!!!

albert 24-05-2010 - 12:03

Daca tot miroase a Mihail Neamtu pe acest forum – sper ca nu scrie de pe calculatoarele institutiei pe care o conduce, ca e de rau -, ma intreb si eu de ce nu da tuturor un exemplu de austeritate bugetara si nu isi trage singur un sut in fund. Nu de alta, dar s-ar economisi bani la buget. Ca oricum „elita” va fi dat afara.

alamar 24-05-2010 - 13:51

Articol excelent,ca de obicei…

Mentionezi multe aspecte si elemente cu care sunt de acord, cu execptia unuia singur: Fiecare popor, isi merita liderii!!!!…

NOI suntem EI, NOI ii alegem…

Dta scrii ca in romania exista NUMAI libertate de alegeri( electorala), libertate politica, dar ca nu exista alte libertati: economice ,sociale, etc…

Dle Palton, pot mioriticii calatori oriunde in Lume,sau nu?…ptr. educatie, ptr. munca, ca turisti ,etc…Binenteles ca da!…Daca primesc visa tarii pe care doresc sa o viziteze…Dar statul roman, nu blocheaza pe nimeni sa nu paraseasca Romania…

Poate orice individ, sa-si creeze o orchestra muziciala, sa picteze, sa deschida un blog, un ziar, o fgazeta , un magazin , etc..?…Binenteles ca poate!…

Este individul liber sa adere la orice partid,organizatie,club,religie, etc???…Binenteles ca este!…

Poate orice individ din Roamnia sa-si deschida un business?….Binenteles ca da!…

Dle Platon, intr-o democratie NU POTI avea NUMAI libertate politica, fara a avea libertate de miscare , de religie,economica, culturala, etc…

Linertatea politica, este varful piramidei acetor libertati…Libertatea politica, este inradacinata in celelalte libertati pe care dta afirmi ca nu exista in Romania…

Dta ai o fixatie cu micul producator,cu ceea ce numim in amaerica:”cottage economy’…

Nu este nimic rau in aceasta,dar bunastarea unei tari,a unei economii,nu se bazeaza pe acest fel de economie..

Econnomia micului producator trebui sa exista in paralele,sa complementeze industriile, si businuss urile mari…

albert 24-05-2010 - 13:56

1.dle alamar, pana in 2007, cand au intrat in ue, romanii nu puteau calatori unde voiau ei. doar infractorii romani puteau. omul cinstit era tinut sa doarma in fata ambasadelor.

2. orice roman isi poate deschide ce firma vrea el, dar cadrul legal il va sili sa si-o inchida repede. romanul nu-si poate tine deschisa mica afacere decat daca face evaziune fiscala, adica daca fura.

3. Marea industrie e marea industrie. Statul e stat. dar pentru ca un om sa fie liber, el trebuie sa poata sta pe picioarele lui. de aici, importanta micului intrepzinzator. Micul intreprinzator e descurajat si vanat in Romania.

4. Un ziar(ist) cinstit, in Romania, va fi impins la marginea presei de ziaristii necinstiti ai marilor corporatii mediatice. De ce? Pentru ca piata, in Romania, nu functioneaza. De ce? Din motiv de dumping.

alamar 24-05-2010 - 14:28

Dta uiti ca absolut majoritatea companiile gigant,multi nationale,au inceput ca intreprinderi mici.

Au inceput ca o idee,cu unul sau cativa angajati,si au devenit ceea ce sunt astazi:companii gigant,multi nationale.

Intotdeuna,ma fascineaza acesta invidie,ura,ranchiuna a gloatelor ptr. companiile gigant,cele multi nationale…care produc bunuri si servicii,ridica standardul de viata al gloatelor,au fondurile necesare ptr. cercetare si inovatii,platesc TAXE,mafiei statale,angajeaza milioane de proletari care isi hranesc si imbraca copii si familiile,etc.

Dle Platon,dta uiti ca Microsoft,a inceput in GARAJUL din casa parintilor lui Bill Gates,in Redmond,Wa….

Walmart…magazinul de gorceries si harware inceput de Sam Walton,imediat dupa al doilea razboi mondial a inceput ca un mic magazin de familie in nord estul Ar.( ptr. ameircanul, jan dinu: Ar.= Arkansas, nu Alaska)…astazi decenii mai tarziu, Walmart are mai multi angajati decat Pentagonul…si produce,transporta,distribuie si vinde marfuri in valoarea mai mare decat economia Belgiei

Dle Palton,in america,dupa cum bine stii,noi avem o”cottage economy” bine dezvoltata si diversificata,care umple golurile pe care industriile gigant si companiile multi nationale nu le pot umple,in mare parte ptr.ca nu este rentabil ptr.ele

Dara america nu a ajuns o supra putere economica,bazata pe economia individului,a micului fermier,a „cottage industry”

Care sunt statele cu cele mai mari economii din america dle Platon?…binenteles ca sunt Michigan(industria auto) Ohio(industria cauciucuri, masini unelte),Washington(industria aerobnautica),california( industria aeronautica,etc),Texas(industria petroliera),etc.

Dle Platon,america a ajuns o supraputere economica bazata pe avione,otel, automobile,etc si nu pe siropul de artar din Vermont,unde „cottage industry”,este prevalenta…

alamar 24-05-2010 - 14:35

Dle albert, te rog RECITESTE postarea mea…

pana in 2007, mioriticii nu puteau calatori in alte tari , NU DATORITA regimului din Romania, ci ptr. ca ALTE TARI,nu le permiteau intrarea in tarile respective, deci dicutia era despre libertatea de calatorie a individului mioritic, dupa 1990. vizavi de restrictiile guvernelor romane..

Restul punctelor scrise de dta, au de a face cu : STATUl si nu cu Constitutia…

Statul binenteles este reprezentat de politcienii, si legiunile lor de birocrati ( sau bugetari ,cum ii numiti acolo in Romania)…

Acesti politicieni : SUNT ALESI(VOTATI), in mod LIBER si NESILIT de NIMENI ,de : gloate…

De aceea nu sunt de acord cu dl Palton : Oriunde, oricand, LIderii , sunt oglinda noastra , a gloatelor, in special , atunci cand acesti plideri sunt alesi voluntar, liber, si deschis , de gloate , la urnele de vot…

dell 24-05-2010 - 14:45

1. atunci ma bucur ca te simti reprezentat de obama si de rahm emanule. mult succes si iti doresc sa stai cu ei pana la capat, ca te reprezinta.

2. nu e vorba de „invidie” pe marile companii. e vorba ca multe din ele au ajuns mari pe baze necinstite. cum ar fi, ca tot veni vorba de IT, preluand si valorificand in scop privat cercetari facute pe banii Statului.

3. imi spui ca marile companii au fost candva mici. si big government a fost candva mic. si umil. si atunci de ce esti acum :”individios” pe el?

alamar 24-05-2010 - 15:33

Eu NU am votat ptr. Obama si ptr. balerina rahm emmanuel…

Dar asa este in democratie: cineva trebuie sa castige in alegeri,iar altii sa piarda…de data aceasta, cei care nu au voatta ptr. marxisti au pierdut…

Gloatele americane ISI MERITA liderii,precum cei de pretutindeni…

Execeptia este ca in america,noi ii SCHIMBAM,in Romania,voi ii:RECICLATI…

Poate in universul unde traiesti dta companiile mari au ajuns mari pe cai necinstite…aici unde traiesc,majoritatea,au devenit mari,datorita producelor si serviciilor cerute de gloate.

daca o companie produce, produce si servicii pe care gloatele nu le cer, indiferent ce cai ar urma acea companie, si oricat de necinstita,ar fi acea companie,nu numai ca nu s-ar existnde, dar sansele sunt ca ar deveni falimentara.

Guvernul NU a fost nicodata:”mic” si „umil”…de la infiintarea primului Stat,prin insasi natura intrinseca a Statului,acesta detine:MONOPOLUL puterii absolute,este judecatorul absolut si permamanent,in societatea umana.

Cand o companie mare,mica,mijlocie,minuscula,gigantica,astronomica,etc…ofera un produs defect sau un serviciu mediocru,consumatorul are un recurs…de fapt o scara larga de recurusri si doleante:de la a nu mai patrona acea companie, cumparand produsele sau serviciile ei si pana a da in judecata acea companie.

pe de alta parte, cand STAUL ofera gloatelor un produs,sau nu ofera serviciile promise,in schimbul taxelor,atunci gloatele,consumatorii,strang din dinti(sau din gingii,dupa cum este cazul),si merg ma departe…incearca sa dai in judecata un Stat,sa vezi cat de deprate ajungi cu doleantele.

In plus,MARILE Companii:PLATESC TAXE..

Marele Stat:mulge marile companii de banii fara a produce absolut nimic

Daca tu compari Big State cu Big Business,atunci m-am lamurit…
Rezuma-ti…demonstratiile si protestul…succes..

robin 24-05-2010 - 15:49

1. draga alamar, cum, draga, dar libertarienii sunt gata sa iti demonstreze ca au fost vremuri in care statul nici nu a existat. cand le spui ca statul minimal nu a existat vreodata, imediat incep sa-ti turuie chestii din astea. deci ce spui tu, straine, ca statul a fost dintotdeauna mare si asa si pe dincolo.

2. microsoft produce de ani de zile softuri de rahat, si cu toate astea nu da faliment.

3. marile corporatii sunt principalele producatoare si exportatoare de corectitudine politica. adica acolo unde un stat smic si slab, de exemplu romania, nu e de acord cu gay marriage, vine corporatia si sponsorizeaza conferinte, ameninta cu boicotul, face lobby la amabasadorul x ca sa ameninte romania ca asa si pe dincolo etc.

4. dupa felul cum vorbesti de „gloate”, s-ar zice ca nu prea iti pasa de om. dei nu stiu de ce ii mai dai cu crestinismul.

5. marile corporatii beneficiaza de subventii incruccisate si de avocati care le ferersc cat pot de platitul taxelor. interesele marilor corporatii sunt aparate de armata pe banii contribuabilului.

6. obama si rahm te reprezinta. esti cetatean american, asta e. nu conteaza pe cine ai votat. in plus, nu doar romaniiisi recicleaza coruptii. si americanii fac la fel. l-ati votat pe obama ca sa scapati de neoconi. si ce-ati obtinut? tot neoconi. si alegerile viitoare va fi la fel. ca asa vor marile corporatii.

alamar 24-05-2010 - 15:55

aceea l-am rugat pe dl Pena sa lucreze cu IT , si sa implementeze IP ul computerelor…

Aceasta NU necesita cumpararea licentei dela defunctul ziar Ziua…

Sper ca dl Pena, va adauga acest element la acest Forum…

multumesc anticipat…

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult