Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

Extremistii maghiari din Romania vor schimbarea lui Eminescu cu Attila, simbolul “comunitatii hunico – secuiesti”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Organizatia extremista Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare continua demersurile privind schimbarea numelui strazii Mihai Eminescu, din Miercurea Ciuc, in Attila.

Pe langa strangerea de semnaturi pentru sustinerea initiativei, membrii organizatiei au realizat si un “proiect de hotarare” privind aprobarea acestei schimbari. Proiectul aminteste, taind din context intr-un mod tendentios, articolul publicat de Mihai Eminescu in anul 1870, in ziarul Federatiunea – Echilibrul – in care acesta “jigneste in mod foarte profund atat natiunea, limba, cultura maghiara, cat si legislatia, stiinta si politica economica a poporului maghiar … pune semnul intrebarii asupra realizarilor oamenilor de stiinta apartinand poporului maghiar si a contributiilor acestora pentru binele comun al omenirii, pune la indoiala legiuitorul statului maghiar, care pana in 1918 s-a bazat pe principiile Sfintei Coroane”. In acelasi timp, proiectul aduce o serie de argumente istorice, sau mai bine zis interpreteaza o serie de citate din diferite cronici, in favoarea adoptarii numelui de Attila, care ar “demonstra” legatura dintre huni, maghiari si secui, precum si existenta unei comunitati istorice “hunica – secuiasca”. Astfel, potrivit initiatorilor proiectului, “interesele acestei comunitati (maghiare – n.r.) sunt grav afectate de catre cultivarea memoriei unei personalitati istorice profund hungarofobe si xenofobe, personalitate care nu are nici o legatura cu acest oras”.

Mai mult, acestia sustin ca “mostenirea istorica lasata de regele hun Attila, revendicarea oficiala a trecutului stralucit hun, respectiv accentuarea exprimarii continuitatii istorice hunic – secuiesti este de interes vital al acestei comunitati, pentru pastrarea, prezervarea identitatii si personalitatii ei adevarate”. Aceasta explicatie puerila vadeste, o data in plus, tendinta spre izolare etnica a extremistilor maghiari, care resping fatis orice dialog intercultural. Plecand de la acest silogism conform caruia Mihai Eminescu nu are nimic in comun cu orasul Miercurea Ciuc, deci nu ar trebui denumita o strada dupa numele singurului autor roman tradus integral in limba maghiara, atunci nici in Bucuresti nu ar trebui sa existe strada Petofi Sandor.

Pentru a clarifica in mod stiintific problema invocate in expunerea de motive a lui Csibi Barna, ziuaveche.ro a luat legatura cu profesorul Nae Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori ai operei eminesciene, pentru a obtine un punct de vedere in legatura cu acest demers al Plutonului Secuiesc. Nae Georgescu a precizat ca, articolul respectiv este des invocat de retractorii maghiari ai marelui poet roman, insa, in cazul in ar fi fost citat intregul articol al lui Mihai Eminescu, ar fi reiesit ca acesta se referea in primul rand la faptul ca romanii din Ardeal nu trebuie sa se supuna ocupatiei maghiare intr-un mod atat de categoric, fruntasii revolutiei maghiare sustinand chiar ca romanii nu sunt o natiune si nici macar un popor, motivatie care, de altfel, a stat la baza opresiunii maghiare asupra populatiei majoritare din Transilvania (romanii nu erau recunoscuti de constitutia maghiara). Nae Georgescu a amintit si faptul ca Mihai Eminescu a fost dat in judecata pentru respectivul articol, fiind nevoit sa pararseasca Viena pentru a nu fi arestat.

0 comentariu

Eugen 24-05-2010 - 19:37

As vrea sa va propun o solutie:
http://culianu.wordpress.com/2010/05/19/lumea-ar-merge-la-vot/
Va multumesc,
Eugen

Doru 25-05-2010 - 10:55

Bravo pentru claritatea cu care vezi și înțelegi lucrurile. Și cum înțelegi atât de bine trecutul ce crezi că ar trebui să facem pentru a schimba viitorul? Ce buton să apăsăm pentru a pune în mișcare mecanismul schimbării societății, a omului de rând? Pentru că fără o luare de atitudine a celui din urmă, sistemul clientelar autosuficient, acest virus al imunodeficienței al societății, este de neclintit…

igor 25-05-2010 - 13:34

Domnul Platon descopera conspiratia. Iata ce scria dansul in articolul „Teoria Conspiratiei” in urma cu cateva saptamani:

„Teoria conspiratiei e teologia postcrestina, postmoderna a istoriei. E istoria ca text, ca opera deschisa, in care cititorul paranoic gaseste intelesuri la fel de legitime ca si ale autorului paranoic, care se crede Dumnezeu. In ultima instanta, teoria conspiratiei e teoria egalitatii omului cu Dumnezeu. Teoria conspiratiei apare acolo unde exista oameni care cred ca ei insisi sau altii au puteri absolute.”

Iata ce scrie acum:

„Cum putem spune ca evem elitele pe care le meritam atunci cand elitele actuale sunt mostenitoarele conspiratiei comuniste, prin legaturi de familie, ideologie (de la internationalismul comunist la “globalizare”), cult al “minoritatilor active” si al conspiratorilor? O conspiratie nu se combate ideologic, ci prin deconspirare.”

Sa nu mi se spuna ca le scot din context. Sau ca sunt consistente logic, dar nu m-am prins eu cum sta treaba… Or fi, intr-o anumita interpretare convoluta. Bineinteles ca autorul ar putea scrie inca zece articole in care sa imi explice ce a vrut sa spuna de fapt. Domnul Platon combate de dragul polemicii. Sau din frustrare. Pentru ca repeta de cateva saptamani aceleasi platitudini care nu conving pe nimeni. Afara de cei deja convinsi ce-i tin isonul pe forum, dar care nu fac altceva decat sa citeze ce au scris Platon, Hurduzeu, Fedorovici.

Frustrarea este insa o explicatie mult mai adecvata. Daca elita a mintit poporul atata vreme, cum se face ca nu percuteaza nimeni acum, in urma acestor revelatii platonice?

igor 25-05-2010 - 13:36

Articolul este un terci. Cateva observatii, ca n-am timp de toate:

– America este la ora actuala, din pacate, o democratie, dar America traditionala nu s-a vrut o democratie. Fondatorii ei au dispretuit democratia. Si stiau bine de ce. Doar uitati-va unde s-a ajuns si le veti da dreptate. Asa ca vanturarea „experientei democratice” americane si „zidirea, cresterea si urcusul” democratice, sunt niste absurditati.

– Romania nu este singura tara unde munca nu este raplatita. Nici in America nu se mai rasplateste munca. Peste tot este la moda acum re-DISTRIBUIREA. De aceea toate tarile saracesc. Romania nu era prea bogata dintru inceput. In consecinta criza este mai acuta la noi.

– Daca statul nu ar avea puterea sa legifereze (citeste „sa impuna cu forta”) toate „secretiile” politic corecte ale elitei mituite de Soros, degeaba ar baga miliardarii bani in intelectualii nostri ieftini. Ar fi o investitie neprofitabila. Statul are nevoie de intelectuali mai mult decat oricand. Rolul lor este sa justifice opresiunea etatista. De aceea statul ii angajeaza. Pe toti. Altfel n-ar duce-o nici ei prea stralucit. Nu va asteptati la minuni din partea paturii intelectuale. Ei traiesc de pe urma activitatii parazitice a statului.

igor 25-05-2010 - 13:36

– Conservatorii citeaza tot mai des din socialisti. A treia forta si distributismul lor se sprijina pe „critici” socialiste. Nici o mirare aici. Conservatorismul este o alta forma de socialism. A fost demonstrat.

– Nimeni nu spune ca intre virtute si bunastare ar fi vreo legatura. Cum sa ajungi la concluzia ca suntem condusi de ingeri? Este oare bunastare in Romania, ca sa deduci, in eventualitatea ca ai crede in legatura mai sus amintita, ca avem parte de virtute? Poporul american a fost prostit cu aceleasi minciuni democratice. Daca noi am fost orbi si nu ne-am putut dezmeticii asa repede, ei si-au taiat singuri craca de sub picioare. De unde au pornit si unde au ajuns? Nu si-o merita, vreti sa spuneti? Renuntati la fixatia sugerata de un forumist, ca Mircea Vulcanescu nu era reprezentat de elitele comuniste. Vreti democratie? Vreti stat, sa mane poporul de la spate? Le aveti. Intr-o democratie minoritatea este la bunul plac al majoritatii. Cei merituosi sufera de pe urma gloatei.

perry 25-05-2010 - 14:05

zice igor:

„America este la ora actuala, din pacate, o democratie, dar America traditionala nu s-a vrut o democratie. Fondatorii ei au dispretuit democratia.”

Da, stim, multi din ei erau stapani de sclavi. Asa cum sunt corporatiile astazi.

walden two 25-05-2010 - 14:12

igor, esti mancat si iti dai talente. platon nu s spus ca nu exista conspiratii. a spus clar, in textul din care citezi, ca”hristos a inviat in ciuda conspiratiei”. deci conspiratii exista. dar teoria conspiratiei, interpretarea istoriei din aceasta perspectiva e anticrestina. ca partidul comunist a fost o celula conspirativa e FAPT ISTORIC. asa ca, mai trage o data, ca n-ai castigat.

walden two 25-05-2010 - 14:15

igor, legatura e dintre bunastarea celor care ne conduc si „bunatatea” lor. daca ar fi vreo legatura intre bunatate si bunastare, atunci inseamna ca suntem condusi de ingeri, judecand dupa cat de bogati sunt. asta e legatura. e simplu, dar la prosti ca tine, nu „percuteaza”. poate daca iti da soros sau fundatia konrad adenauer o bursa, vei aprofunda problema.

walden two 25-05-2010 - 14:19

Igor zice:

„Romania nu este singura tara unde munca nu este raplatita. Nici in America nu se mai rasplateste munca.”

Asta e o afirmatie care nu se spijina pe nimic. e o afirmatie dogmatica. Cine a trait si a lucrat si in SUA si in Romania cunoaste diferenta. Ca nu mai e ca pe vremuri e una. Dar sa compari golania din Romania cu sistemul (economic, academic etc.) american e o tampenie de care doar un libertarian dogmatci, care vede ‘socialisti” peste tot, e in stare.

karenin 25-05-2010 - 15:24

doar atat: ne plimbi prin anticamera marii conspiratii, ne arati tablourile, goblenurile si bibelourile, ne povestesti vorbe din folclorul socialist, ne ungi margarina pe wassa, ne tai motul la 33 de ani, mircea, mircea…de ce nu ne poftesti in fieful marii oculte sa ne areti pianul, si pamatuful si marele compas si cum se plasmuieste adevarata rucodelie??!?!

karenin 25-05-2010 - 15:29

@ziua veche

a plasmuy, plasmuyre,: cuvant compus format din grecescu plasma, plasmae si protobulgarescul muye, muyere, muyca. cu sensul general de muyere sfincteriala a pleurei plasmotice.n’asa…?!

alexandru racu 25-05-2010 - 17:52

De acord ca exista forte coplesitoare in istorie care merg pana la exterminare in masa, dar felul in care mori (leu sau caine inlantuit, ca sa-l parfrazez pe Cosbuc) depinde de tine (las la o parte experientele limita gen Pitesti pe care, din nou, imi este frica sa le sondez). De acord ca Nicolschi nu-l reprezinta pe Vulcanescu si nici pe Crainic. Intrebarea concreta este unde se situeaza media in Romania? Nu in jurul lui Nicolschi evident. Nicolschi nu reprezinta pe nimeni in afara sectei lui satanice. Dar pe cine meritam mai mult, cu ale noastre zece milioane de avorturi? Pe Crainic sau pe Vulcanescu? Unde se situeaza media care decide istoria? Iar, daca e sa nu cadem in predestinationism, inseamna ca, daca un Vulcanescu a fost posibil si Crainic ar fi putut sa fie un Vulcanescu.

Eu sunt de acord cu tine cand deconstruiesti „elita intelectuala” care se pretinde de douazeci de ani a fi o elita pe care nici poporul nici politicienii nu o merita, ca atat e de buna. Nota zece. Insa cu schema istorica de ansamblu nu pot fi de acord, nu in ultimul rand pentru ca m-ar arunca in deznadejde. Pentru ca daca nu exista responsabilitate nu exista nici libertate si, pe cale de consecinta, nu se poate face absolut nimic. Daca nu ne si meritam soarta nici nu ne-o vom putea depasi vreodata. Cand am zis ca ne meritam conducatorii ma gandeam la fraza asta a lui Sartre: „Jamais nous n’avons été plus libres que sous l’occupation allemande”. Pacat de el ca a fost comunist si ca, precum subsemnatul, se pricepea mai mult la vorba decat la fapta.

alexandru racu 25-05-2010 - 17:53

Teologia istoriei este intotdeauna riscanta intrucat te duce la raportul libertate/har, care era cat pe ce sa-l faca pe Sf. Augustin sa o ia razna.

Pe de alta parte nu poti sa nu te intrebi, ca veni vorba de Africa si America, cum merita sa traiasca Romania care, la o populatie de 13 ori mai mica decat SUA, in 20 de ani de libertate a facut zece milioane de avorturi? Cam care este starea ei spirituala concreta si ce poate rezulta in mod concret din asta? Se va spune ca a venit Stalin peste noi si ca d-aia avem gospodine de treaba cu cate 13′, 14′ la activ.

Stalin a venit si peste polonezi, impreuna cu Hitler, iar polonezii nu au luptat cand cu unii cand cu altii. Poate ca d-aia pe ei ii conduce acum Kaczynski (antigayparade) si pe noi Basescu (progayparade, daca nu chiar progaymarriage).

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult