Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Fântâna Albă, 70 de ani de la masacrul bolşevic de 1 aprilie

Fântâna Albă, 70 de ani de la masacrul bolşevic de 1 aprilie

scris de Adrian Pătruscă
9 afisari

Slujbă de pomenire la Putna închinată românilor care, la 1 aprilie 1941 au fost împuşcaţi de trupele sovietice pentru că voiau să vină în Patria mamă.

Vesnică pomenire martirilor de la Fântâna Albă, ucişi de bolşevici!

Vesnică pomenire martirilor de la Fântâna Albă, ucişi de bolşevici!

Slujba de la Mănăstirea Putna va avea loc vineri şi va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor la troiţa închinată memoriei masacrului care a avut loc la Fântâna Albă, Katynul românesc

Parastasul va fi urmată de sfinţirea troiţei, care a fost ridicată de Departamentul pentru românii de pretutindeni al Guvernului României. După cum a declarat părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, evenimentul are loc la 70 de ani de la masacrul care s-a făcut împotriva celor câtorva mii de români bucovineni.

În 1940, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de circa trei milioane de oameni, ca urmare a ultimatumului din iunie al Moscovei. Imediat ce armata şi administraţia româneşti au fost evacuate, Armata Roşie şi NKVD au  pus stăpânire pe teritoriul Basarabiei.

Rapiditatea evenimentelor a luat prin surprindere multe familii, având membri pe ambele maluri ale Prutului. Mii de români au încercat să treacă noua graniţă pentru a se reuni cu familiile lor dar şi cu ţara lor. Mulţi sunt seceraţi de focurile de armă. Mulţi sunt prinşi şi întemniţaţi.

La începutul anului 1941, securitatea sovietică NKVD a lansat zvonul că e permisă trecerea graniţei spre România. La 1 aprilie 1941, în Duminica Paştilor, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului (Pătrăuţii de Sus şi de Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni), purtând un steag alb în frunte şi icoane, prapuri şi cruci de cetină a format o coloană paşnică de circa 3000 de persoane şi s-a îndreptat spre noua graniţă. La 3 kilometri de frontieră, lângă satul Fântâna Albă, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. Coloana a ignorat somaţia.

“Oamenii din satele noastre au refuzat să se oprească. Şi-au ridicat crucile deasupra capetelor şi au mers spre moarte plângând”, şi-a amintit pentru Reuters Ecaterina Suceveanu, o ţărancă din partea locului, pe atunci copil, supravieţuitoare miraculoasă a masacrului.
Atunci s-a pogorât iadul.

Sovieticii au tras în plin cu mitralierele minute în şir. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Răniţii au fost legaţi de cozile cailor şi târâţi până la cinci gropi comune pregătite dinainte (dovadă a premeditării criminale bolşevice) unde au fost îngropaţi. Mulţi dintre ei de vii: bătrâni, femei, copii, sugari. Două zile şi două nopţi s-a mişcat pământul deasupra acestor gropi, până ce martirii şi-au dat sufletul.

Unii au fost arestaţi de NKVD, torturaţi, duşi în cimitirul evreiesc din Adâncata, aruncaţi de vii într-o groapă comună, peste care s-a aruncat şi s-a stins var.

Numărul exact al morţilor nu este cunoscut. Românii din partea locului spun că ar putea fi chiar 5000 de victime.

În ciuda numeroaselor demersuri ale organizaţiilor româneşti, autorităţile ucrainene nu au permis săpături pentru la Fântâna Albă.

3 comentarii

Timotei 01-04-2011 - 16:53

Deci care e deosebirea intre toti astia SS, Stalin, NKVD, Hitler?

pathfinder 01-04-2011 - 16:53

Ucrainenii au organizat masacrul de la Fantana Alba!!!
Astia care ar vrea sa intre in UE acuma.

Cred ca Romania ar trebui sa le puna macar o conditie cand vor vrea si nenorocitii astia cu adevarat in UE: sa recunoasca masacrul si sa-si ceara scuze oficial.

Dupa aia sa restitue teritoriile care nu le apartin: Bucovina de Nord, Herta si Buceagul.

Pentru cei care nu stiu, Fantana Alba este in Bucovina de Nord (aia ocupata de Ucraina). N-are legatura cu Basarabia…

Ciu Huhu 01-04-2011 - 17:53

Bolsevicii au organizat acest macel, la fel cel de la Katin, BOLSEVICII AU FOST CONDUSI DE BOLSEVICII EVREII!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult