Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Fenomenul ”Weed Shop” versus “toleranta” autoritatilor. Explozia magazinelor de vise – VIDEO

Fenomenul ”Weed Shop” versus “toleranta” autoritatilor. Explozia magazinelor de vise – VIDEO

scris de Ziua Veche
18 afisari

Încă din anul 2008 poliţiştii de la Crimă Organizată au intrat în posesia primelor informaţii în legătură cu apariţia fenomenului ”Spice”, vânzările fiind făcute, iniţial, prin intermediul unor site-uri. Cele mai importante dintre acestea erau etnoplant.ro, thehighwey.ro, ihigh.ro, etnotrip.ro etc.

Afacerea a prosperat extrem de rapid şi, la începutul anului 2009, au apărut primele magazine ”Weed shop”, moment în care poliţiştii antidrog au dezvoltat o bază de date specială, denumită ”Placebo”. În februarie 2009, structurile antidrog din toată ţara au identificat 18 magazine de acest fel, in judeţele Hunedoara, Bacău, Neamţ, Galaţi, Brăila, Braşov, Vrancea şi Cluj.

În lipsa unei reacţii din partea autorităţilor, numărul magazinelor de vise a crescut exponenţial.

„În data de 2.07.2009, directorul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate a emis Dispoziţia nr. 120 privind organizarea unor acţiuni la nivelul tuturor Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, prin care să se identifice societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea de produse cu efect psihoactiv şi efectuarea de controale la punctele de lucru, depozitele sau sediile sociale ale acestora. În urma centralizării datelor obţinute de la structurile teritoriale corespondente, au rezultat un număr de 121 de magazine ce distribuie produse „etnobotanice”, ceea ce reprezintă o creştere cu 672%”, se arată într-o adresă trimisă la data de 20.08.2009 către Agenţia Naţională Antidrog de către comisarul şef Florentin Robescu, şeful DGCCO de atunci (astăzi locţiitor al şefului Poliţiei Române). În finalul adresei, Robescu cerea agenţiei să înceapă demersurile pentru a se obţine avizul din partea Ministerului Sănătăţii pentru înscrierea acestor substanţe în tabelele anexă la legile 143/2000 şi 339/2005.

La vremea respectivă, ANA (reorganizată în coordonarea IGPR) a răspuns, printr-o adresă semnată de comisarul şef Nicolae Maximilian, din 24 august 2009, că „susţine şi participă activ la crearea cadrului legal necesar monitorizării circuitului ilicit al plantelor şi pot fi utilizate şi în terapie sau în derularea unor studii etnobotanice”.

Modificarea tabelelor de substanţe numite etnobotanice a durat nepermis de mult, în 2009 desfăsurându-şi activitatea două comisii din care au făcut parte Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, MAI, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţia Naţională Antidoping, Agenţia Naţională a Medicamentului, Autoritatea Naţională a Vămilor şi trei reprezentanţi ai Poliţiei Române (câte unul de la ANA, DCCO şi direcţia juridică). Comisiile au lucrat extrem de greu, timp în care numărul de magazine s-a mărit considerabil, iar cazurile de intoxicaţii au început să atragă atenţia opiniei publice.

Numai în anul 2009 la unităţile de primire urgenţă s-au înregistrat 250 de cazuri de intoxicaţii cu astfel de substanţe, multe dintre acestea la Iaşi.

La începutul anului 2010, deputatul Mugurel Surupăceanu afirma că magazinele de vise aparţin unui grup de nouă firme care sunt legate de Dorin Cocoş şi PDL.

Magazinele de vise vin din partea lui Dorin Cocoş şi a unui grup de interese din cercurile PDL. Voi cere să se instituie o comisie parlamentară pentru a se stabili cui aparţin aceste magazine de vise”, declara Surupăceanu, în februarie 2010, pentru Antena 3.

O ordonanţă care nu a rezolvat mare lucru

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din februarie 2010 au fost interzise câteva zeci de plante şi substanţe. Totodată, a fost creat un sistem mai suplu de modificare a tabelelor anexă, înscrierea unei noi plante sau substanţe urmând să fie aprobată de Guvern, la propunerea ministrului sănătăţii.

Comercianţii de „droguri legale” s-au bucurat de o clemenţă suspectă din partea legiuitorului. „În decurs de 10 zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgentă, proprietarul, posesorul ori deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute la art. I şi II are obligaţia să distrugă, pe cheltuială proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele pe care le deţine”, se arată la art. III al ordonanţei.

În alta tari, unele aflate nu prea departe de noi, autorităţile au fost mult mai severe.

„La ora actuală există o luptă inegală a societăţii civile cu aceşti patroni care au devenit extrem de puternici din punct de vedere financiar şi care sfidează autorităţile. Pe de altă parte, explozia de astfel de magazine s-a făcut şi se face prin permisivitatea autorităţilor locale. Noi ne purtăm cu mănuşi cu aceşti patroni. În Polonia, de exemplu, într-o singură noapte, 3000 de poliţişti au distrus circa 1000 de astfel de magazine şi drogurile au fost arse pe loc. La noi au fost acordate 10 zile de graţie pentru distrugere, timp în care patronii au putut face ce au dorit cu marfa. Oare de ce?”, se întreaba, retoric, Gigel Lazăr, reprezentantul României pentru EURAD (Europe Against Drugs), şi preşedinte executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), într-o conferinţă de presă din 29 octombrie a.c.

Interzicerea unor substanţe nu a însemnat închiderea magazinelor de vise, care au avut un uşor recul, revenindu-şi destul de repede prin importul unor substanţe noi, multe dintre ele provenite din China.

Din nefericire, ordonanţa nr. 6 nu a fost urmată de politici de informare şi prevenire în rândul tinerilor, statul fiind total absent în acest domeniu.

Faptul că substanţele „etnobotanice” au fost, până la urmă, interzise este un lucru bun, dar nu avem nicio iniţiativă în ceea ce priveşte prevenţia şi tratamentul consumatorilor de droguri uşoare. Nimeni nu s-a gândit ce facem cu aceşti tineri care au devenit clienţi ai acestor magazine. Vor consuma în continuare, apelând la ofertele online, care sunt destul de generoase, şi se vor expune rigorilor legii? Sau vor trece la consumul de droguri de mare risc, ceea ce este şi mai grav?, se întreba prof. univ. Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog pana in anul 2008.

1300 de intoxicaţii si 5-7 decese

În prezent, în municipiul Bucureşti există un număr de 87 de astfel de magazine. În ţară există un număr de 300 de astfel de magazine”, se arată într-un punct de vedere remis redacţiei noastre de IGPR.

Nicio autoritate nu riscă să ofere un număr al consumatorilor. O face, însă, CIADO România.

„După socotelile noastre, numărul de tineri care consumă produse etnobotanice a crescut de la 500.000, în 2009, la 700.000, în acest an. Asistăm la slăbirea şi chiar la dispariţia organizaţiilor guvernamentale implicate în programe antidrog şi dorim să credem că acesta nu este ca urmare a unor iniţiative ale statului”, a declarat Gigel Lazar. Cifrele nu sunt confirmate de nicio autoritate. „Agenţia Naţională Antidrog are în desfăşurare un studiu, la nivel naţional, privind prevalenţa consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive, incluzând şi noile substanţe denumite generic etnobotanice”, precizează Serviciul de presă al Poliţiei Române.

Numărul de intoxicaţii ca urmare a consumului de substanţe de acest tip a crescut foarte mult şi dupa publicarea ordonanţei.

La Iaşi am avut circa o sută de intoxicaţii până la apariţia ordonanţei şi 200 dupa aceea. La nivelul întregii ţări există în jur de 1300 de cazuri, şi 5-7 decese”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, şeful UPU Iasi.

Au apărut laboratoare în Bucureşti

Ca urmare a semnalelor tot mai îngrijorătoare, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a emis ordinul nr. 824/29.10.2010 prin care se constituie echipe mixte de control pentru verificarea legalităţii activităţii magazinelor ce comercializeaza produse etnobotanice. O primă acţiune a avut loc în noaptea de 29/30 octombrie, când, potrivit unui comunicat al Prefecturii, „au fost controlate 52 magazine, din totalul de 107 de la nivelul Capitalei”. Poate ar fi bine ca cele doua structuri ale MAI (IGPR şi Prefectura) să se pună de acord în ceea ce priveşte numărul de magazine de vise din Bucureşti, având în vedere faptul că Poliţia vorbeşte despre 87 de magazine, iar subordonaţii prefectului Atănăsoaei despre 107.

Îngrijorător este faptul că în baza unei informaţii deţinute de poliţiştii antidrog, o echipă de control s-a deplasat la sediul unei firme din Şoseaua Fundeni, ocazie cu care a fost descoperit un laborator de preparare, ambalare şi etichetare a produselor etnobotanice. Pe lângă produsele etnobotanice diversificate, în această locaţie s-a mai descoperit: un dispozitiv electronic de sigilat plicuri; un mixer folosit la omogenizarea conţinutului de plante etnobotanice; două cântare electronice de precizie; zeci de kilograme de ambalaje pentru produsele etnobotanice (plicuri, pungi etc.).

Acest laborator nu este singurul din România. „În judeţul Cluj a mai fost descoperit un laborator artizanal pentru astfel de substanţe. Facem precizarea că aceste laboratoare nu produc astfel de substanţe, ci doar creează amestecurile necesare cu substanţe din import pentru a fi ambalate în pliculeţe. Această operaţiune se efectuează empiric, fără reţete bine stabilite”, ne comunică oficialii Poliţiei Române.

Surupăceanu: „M-am ales cu un proces pe rol cu Traian Băsescu”

Deputatul Mugurel Surupăceanu, care, alături de dr. Tudor Ciuhodaru, a avut numeroase luări de poziţie faţă de consumul de produse „etnobotanice”, are şi un proces pe rol cu preşedintele Traian Basescu, ca urmare a opiniilor sale.

„Din banca mea de politician m-am revoltat de nenumărate ori împotriva afacerii cu plante etnobotanice, droguri uşoare, în fond, însă extrem de toxice, şi am reuşit să obţin, până acum, o lege anti-drog, dar şi o deplorabilă contraofensivă guvernamentală la această lege, precum şi, în final, un proces pe rol cu Traian Băsescu”, ne-a declarat Surupăceanu.

Mugurel Surupaceanu vorbeste despre obscuritatea deciziilor guvernului, poziţia iresponsabilă a instituţiei prezidenţiale, dar si despre conştiinţa de sine a tinerilor.

„Fără a relua aspecte deja dezbătute, ce ţin de obscuritatea deciziilor guvernului şi de poziţia iresponsabilă a instituţiei prezidenţiale în cazul de faţă, doresc să insist asupra puterii decizionale pe care fiecare dintre noi o avem în ceea ce ne priveşte şi să punctez, de data aceasta din ipostaza de simplu cetăţean al unei Românii dezorientate, că atitudinea adesea inconştientă, chiar impertinentă, a clasei politice nu trebuie să ne dicteze nouă propria atitudine. Că, altfel spus, dacă domnia sa preşedintele Băsescu recomandă public neincriminarea prin lege a consumului de droguri uşoare, asta nu înseamnă că e bine sau că trebuie să le consumăm.

Dincolo de toate feţele acestei probleme, mi se pare că tinerii trebuie să conştientizeze acest lucru, fiindcă, dacă noi nu suntem întotdeauna capabili să le protejăm viitorul prin măsuri legislative adecvate, în schimb, nu-i putem priva, sub nicio formă, de liberul arbitru. Deciziile le aparţin, dar ele trebuie făcute în cunoştinţă de cauză. De aceea, cred că e necesar ca informaţia să le parvină corect şi la timp. Pentru asta există familia, prietenii şi încă ceva: conştiinţa de sine. Iar cât timp interesul de sine al unor indivizi imorali îşi întinde tentaculele tot mai aspru asupra tinerilor noştri, nu putem decât să facem tot efortul pentru a ţine această conştiinţă trează!”, mai afirma Surupaceanu.

OPTIMAL MEDIA

Video: Emisiunea Etnobotanic TV – happyfish.ro

{youtube}BiPfpm6VVcs{/youtube}

0 comentariu

M_D_L 28-05-2010 - 05:38

Am scapa de jumatate din personal si am degreva bugetul de cheltuiei inutile.

M_D_L 28-05-2010 - 05:41

Cand rudele se turnau la Securitate.

caramache 29-05-2010 - 01:39

…Razvan Theodorescu ar avea tupeul sa dezminta legaturile sale cu Organizatia baietilor mai rasfirati cu ochi ochi si vipusti albastre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult