Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Gigi Becali – Razboinicul Rusinii

Gigi Becali – Razboinicul Rusinii

scris de Ziua Veche
5 afisari

Gigi Becali vroia la un moment dat sa ajunga chiar presedintele Romaniei. N-a reusit. In schimb, a reusit sa amageasca alegatorii prin discursurile sale nationaliste si prin cadouri. Si a primit un loc in Parlamentul European dupa ce a stat cateava saptamani la racoare. Autointitulat “Razboinicul Luminii”, Becali are in spatele sau mai multe dosare printre care cele mai cunoscute sunt cele de lipsire de libertate, schimburi de teren cu MApN si “Valiza”.

 

 

2005

Problemele lui Gigi Becali au devenit publice in momentul in care, in 2005, Fiscul a pus sechestru pe averea omului de afaceri pentru o datorie a clubului Steaua Bucuresti pentru o datorie la bugetul de stat in valoare de 416,7 miliarde de lei vechi. In acelasi an, in luna noiembrie, Judecatoria Sectorului 3 a decis ridicarea sechestrului asigurator pe bunurile lui Gigi Becali.

Iunie 2005, “Evenimentul Zilei” a scris despre faptul ca procurorii ar fi ingropat un caz in care patronul Stelei si partenerul sau de afaceri, Tea Sponte erau acuzati de prejudicierea unui fost IAS de la marginea Bucurestiului. Becali a preluat o ferma din cadrul IAS-ului pentru care s-a angajat sa achite peste 16 miliarde de lei din care nu a platit decat doar trei miliarde. Restul a ramas prejudiciu in dauna firmei care era condusa la acea vreme chiar de Teia Sponte. Intre timp, cei doi au vandut terenurile fermei cumparate. Ulterior, Teia Sponte a acceptat ca suma neachitata de Gigi Becali sa fie preluata ca pierdere de catre Asociatia Salariatilor din fostul IAS Mogosoaia.

Tot in 2005 Gigi Becali a fost cercetat in acelasi dosar cu Victor Becali, varul acestuia, fiind invinuiti de spalare de bani. Patronul si impresarul ar fi pus la punct un sistem de spalare de bani, prin care ar fi scos din tara sute de miliarde de lei, cu ajutorul mai multor persoane din administratia gruparii din Ghencea. Cei doi ar fi trecut sume uriase, provenite din conturi din strainatate, prin zeci de firme-fantoma valoarea acestora fiind in numai in 2004 de peste 120 miliarde de lei.

2006

Becali a descris, de multe ori, prin presa cum si-a facut averea colosala. Terenurile se pare ca au fost punctul sau forte in afaceri. De cele mai multe ori tranzactiile imobiliare facute de latifundarul din Pipera au fost facute in detrimentul celorlalte parti. Una din aceste parti inselate a fost chiar Ministerul Aparari Nationale. In luna mai 2006, procurorul Dan Voinea a redeschis dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali si MApN, dupa ce procurorul Silviu Boeru decisese sa claseze scandalul prin scoaterea de sub urmarire penala a celor 11 persoane cercetate in cauza.

In acest dosar, Gigi Becali era acuzat de complicitate la abuz in serviciu, abuz pe care l-ar fi savarsit fostul ministru PD al Apararii, Victor Babiuc, cativa generali de armata si primarul din Stefanestii de Jos. Generalii au fost acuzati ca l-au ajutat pe Gigi Becali sa schimbe, in anii 1995-1997, un teren din comuna Stefanestii de Jos, din judetul Ilfov, cu unul similar ca dimensiuni, dar mult mai scump, situat in comuna Voluntari, din acelasi judet Ilfov, una dintre cele mai scumpe zone din marginea Capitalei. Fiind obisnuit cu banii cash, Becali a incercat sa dea o spaga de 100 de milioane de lei unuia din generali cu care negocia schimbul de terenuri. Aceasta insa a fost inapoiata in momentul in care DNA-ul a intrat pe fir si a declansat o ancheta in acest caz.

2007

Gigi Becali a pierdut procesul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) l-a acuzat ca nu ar fi respectat obligatia de investitii de mediu la Avicola Iasi. Prin decizia din 17 septembrie 2007, Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe Becali sa plateasca statului aproape 88.000 de euro cu titlul de penalitati contractuale, insa omul de afaceri a declarat apel impotriva acestei decizii. Gigi Becali se angajase, prin contractul de privatizare, sa realizeze investitii de aproape 4,2 milioane euro la Avicola Iasi, din care 2,717 milioane euro pentru dezvoltarea activitatii si 1,483 milioane euro in programul de conformare la normele de mediu.

Pe 5 mai 2008, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul lui Gigi Becali impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care l-a obligat sa plateasca catre AVAS suma de 87.828 euro. Instanta a mai decis, de asemenea, sa schimbe in intregime sentinta atacata si sa obligeAVAS la plata cheltuielilor de judecata catre Gigi Becali, in valoare de 3.138 lei. In materie de fotbal, Gigi promite in stanga si in dreapta bani, schimba antrenorii care nu ii raspund la comenzi, isi critica jucatori si face orice pentru un leu in plus la pungulita. In 2007, presedintele PNG a fost chemat la sediul DNA din cauza unei promisiuni facute in 2005-2006 jucatorilor Gloriei Bistrita conform careia ii va premia cu o suma de bani daca reuseau sa incurce Rapid-ul care lupta cu Steaua pentru titlu in acel moment.

2008

In mai 2008, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Becali pentru acuzatia de dare de mita pentru ca ar fi vrut sa ofere jucatorilor de la “U” Cluj o suma mare de bani pentru a castiga meciul cu CFR Cluj.


Opt luni mai tarziu, Gigi Becali era trimis in judecata alaturi de alti cinci inculpati, printre care si selectionerul nationalei, Victor Piturca. Becali a fost acuzat de doua infractiuni de dare de mita si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata aflata in legatura cu infractiunile de coruptie. Potrivit rechizitoriului, la data de 11 mai 2006, George Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C.„Steaua Bucuresti” S.A., promis fiecarui jucator de fotbal al clubului C.F. „Gloria 1922 Bistrita” sume de bani cuprinse intre 5.000 – 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal” constand in apararea corecta a sanselor de joc si obtinerea unui rezultat favorabil, in meciul cu echipa F.C. „Rapid Bucuresti”, programat la 12 mai 2006, in cadrul etapei a 27-a din Campionatului National de Fotbal – Divizia A.
Intr-o actiune separata, in perioada 4-7 mai 2008, Becali ar fi oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului „Universitatea Cluj” aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu prevazute in contractele de joc.

Pentru a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu vreo fapta de coruptie,Becali a initiat si a participat la intocmirea, in data de 19 mai 2008, a doua antecontracte de vanzare-cumparare cu mentiuni nereale sub aspectul datei, continutului si vointei reale a partilor. Inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite in timpul cercetarilor.

2009

Cea mai grava acuzatie care i se imputa lui Gigi Becali este cea de savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal in urma careia a trebuit sa isi petreaca sarbatorile pascale in spatele gratiilor alaturi de patru dintre fostii sau bodyguarzi. Incercand sa se apere Becali a spus ca seful Politiei Capitalei ar fi facut un pact cu infractorii. „Sunt acuzat de privare de libertate, pentru ca bodyguarzii s-au dus si au luat masina si, cand i-au luat pe hoti la bar sa dea declaratii, ei dupa aia au facut o reclamatie ca i-am privat de libertate”, a afirmat Becali.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult