Acasa Actualitate-InternaInvestigatii GIP publica firmele din industria carnii care ar fi fraudat programul SAPARD

GIP publica firmele din industria carnii care ar fi fraudat programul SAPARD

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

OLAF someaza autoritatile romane sa-si respecte obligatiile si sa recupereze integral fondurile pentru proiectele SAPARD care au fost fraudate. Potrivit OLAF, aproape toate fondurile SAPARD pentru industria carnii ar putea fi fraudate. Nivelul fraudelor in programul SAPARD Romania este atat de mare incat vor urma si alte masuri, luate de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al Grupului de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica.
Eddy Weyns, seful Directiei Agricultura din cadrul Oficiului European Antifrauda (OLAF), i-a adesat o scrisoare lui Mihai Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Scrisoarea este datata 6 mai 2010 si reprezinta un raspuns la incercarea Ministerului Agriculturii de a acoperi firmele din industria carnii pe care OLAF le-a gasit vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD, sustine GIP.

 

 

Scrisoarea are anexata o lista de 11 firme din industria carnii acuzate ca au fraudat programul SAPARD si in legatura cu care OLAF a sesizat DNA. Acestea sunt: Amareto Impex SRL, Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA si Meda Prod 98.

Potrivit oficialului european, „numarul, natura si gravitatea neregularitatilor si ale posibilelor fraude descoperite in programul SAPARD este extrem de ingrijorator, iar OLAF va aduce aceasta situatie la cunostinta Directiei Generale Agricultura din cadrul Comisiei Europene urmand ca aceasta sa ia masurile adecvate”

Eddy Weyns citeaza mai multe reglementari din legislatia europeana de care reiese ca:

– Autoritatile romane au obligatia de a recupera sumele de la firmele implicate in proiecte frauduloase, chiar daca controalele OLAF sint inca in desfasurare.

– Rapoartele de control provenite de la autoritatile altor state membre UE constituie probe ale neregulilor sau fraudelor.

– Desi DNA a inceput urmarirea penala in toate cele 11 cazuri de frauda pe care OLAF i le-a transmis deja, rezultatul anchetelor DNA este irelevant pentru autoritatile europene, actele frauduloase fiind deja dovedite de OLAF.

– Autoritatile romane sunt obligate sa recupereze integral fondurile europene acordate pentru proiectele in care s-au comis fraude.

Eddy Weyns ii reaminteste lui Mihai Vadan ca „in saptamanile si lunile urmatoare OLAF va transmite APDRP informatii si dovezi similare in legatura cu un numar considerabil de alte proiecte finantate prin SAPARD”. De asemenea, Eddy Weyns ii cere ferm lui Mihai Vadan sa „aplice intocmai concluziile si recomandarile formulate in aceasta scrisoare”, se mai arata in comunicatul GIP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult