Trei miniştrii şi adjunctul SGG acuzati de ANI | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Guvernul în atenţia ANI: Acuzaţii la adresa a trei miniştrii şi a adjunctului SGG

Guvernul în atenţia ANI: Acuzaţii la adresa a trei miniştrii şi a adjunctului SGG

scris de Z.V.
3 afisari

Trei miniştri şi adjunctul SGG sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate.

Guvernul în atenţia ANI: Acuzaţii la adresa a trei miniştrii şi a adjunctului SGG

Potrivit unui comunicat al ANI remis vineri, 9 noiembrie de Agerpres, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat în stare de incompatibilitate, având probleme şi cu un contract de muncă, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica suma de 45.000 de euro, fiind bănuit şi de tranzacţii financiare suspecte, ministrul Liviu Pop este acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar secretarul adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache este incompatibil.

ANI susţine că ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie, întrucât a exercitat simultan funcţia de ministru şi pe cea de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003. Eduard Hellvig a transmis ANI că nu deţine funcţia de director al acelei societăţi şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani, însă, în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii a comunicat Agenţiei faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă în cazul ministrului a fost operată la data de 31 octombrie 2012, în urmă cu o săptămână.

De asemenea, potrivit ANI,  în perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, societate care nu se încadrează în categoria firmelor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Eduard Hellvig şi SC Dib Media Consultancy, având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie. Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacţii reprezentând încasări drepturi salariale de la SC Life Line – Medical Center SRL (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 lei, în condiţiile în care Eduard Hellvig nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul în cauză.

Cel de-al doilea membru al Guvernului intrat în vizorul ANI este ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, în cazul căruia inspectorii de integritate au constatat că nu poate justifica suma de 206.798 lei (aproximativ 45.955 euro), reprezentând diferenţa între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 7 mai – 15 octombrie 2012. Agenţia declară că Ovidiu Silaghi a avut, împreună cu soţia sa, Ariana Silaghi, venituri salariale în cuantum de 24.872 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 lei. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Ovidiu Silaghi, dar şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de ministrul Transporturilor şi soţia sa.

Cât despre fostul ministrul al Educaţiei, Liviu Pop, ANI are indicii că acesta ar fi săvârşit infracţiunii de conflict de interese, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în prezent deţine funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii. În perioada 1 decembrie 2007 – 17 mai 2012, Liviu Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

După numirea în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal. Astfel, Liviu Pop ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Sorin Dan Mihalache este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 10 mai 2012 – 8 iunie 2012, deoarece a exercitat simultan funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Conform prevederilor legale, persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilată funcţiei de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

15 comentarii

CAMY 09-11-2012 - 14:24

La Tirgu Jiu Dan Diaconescu a adus un spectacol monumental la care au participat peste 10 mii de olteni. Pai, numai si astia daca vor vota ppdd-ul, si Ponta imputitul siplagiatorul va iesi definitiv din viata politica cu tot cusondajele mincinoase pe care le-a platit cu milioane de euro. Il face de mititei Dan Diaconescu pe spurcaciunea de Ponta.

salut 09-11-2012 - 14:34

Mai cumpara Oltchim-ul, sau s-a razgandit? DomDanu, fireste, despre el vorbim.

CAMY 09-11-2012 - 14:55

Mai, Bombalaule, citeste ziarele, uita-te la tv-uri si pe urma vino sa mi te adresezi. N-ai auzit ca DD a dat statul roman in judecata si ca privatizarea Oltchimului nu s-a terminat inca, pentru ca acum justitia isi va spune cuvintul? DD a cerut pagube de la statul roman in valoare de 2 miliarde de euro, bineinteles nu pentru buzunarul lui DD, ci pentru poporul roman, bani cu care poporul isi va recupera ce-a mai ramas din averea tarii de dinainte de 1989. DD va cistiga procesul 100% fiind chestie numai de timp. Hai si cara-te de-aici, panarama.

salut 09-11-2012 - 15:13

Bine, ma speriasem. Multam de informare. Ma duc sa semnez tratatul de cooperare cu vulcanienii. Aia din Star Trek, ce credeai. Exista, cum sa nu. Tot atat cat castiga DomDanu 2 miliarde de la statul roman.
Pai, nu? Daca DomDanu tot cumpara Oltchim-ul, semnez si io tratatul, n’asa? Si daca ma supar, dau aprobarea sa se deschida si poarta aia catre universul paralel din care emiti…

ValVerde 09-11-2012 - 15:26

Cameluto, spui tu ca DD a dat Statul roman in judecata si ca asteapta sa cistige 2 miliarde de Euro nu pentru buzunarul lui, ci pentru poporul roman.

Daca intr-adevar cistiga, cele doua miliarde nu sint ale poporului roman?
Are Statul fonduri care sint numai ale lui? Nu e Statul roman forma de administrare a poporului roman?

Deci acum Statul (adica poporul) are 2 miliarde de Euro, pe care le cistiga DD si pe care le cedeaza mai departe poporului roman (adica statului) in compensatie pentru cele pierdute dupa 1989 ???

Daca asta e ideea ta, pe la care scoli ai trecut (if any)?
Daca repeti ca un papagal ce zice DD, el crede ca poporul e o adunatura de idioti??? Nu sint toti ca tine.

CAMY 09-11-2012 - 16:18

Pe undeva incerci si tu ceva, dar o dai in bara precum ai obiceiul. Asta te caracterizeaza pe tine in esenta ta: bijbii. Tu esti un euforic, adica, ce inseamna a fi euforic? Euforicul crede ca este inauntru dar el de fapt este inafara! Tu crezi ca esti inauntrul problematicii, dar, tu, prin felul in care te manifesti esti de fapt inafara, adica, un fel de troglodit, de prostovan. Omul nu trebuie sa se supere pe unul ca tine. Pur si simplu trebuie sa te ignore. Tu esti „prost asezat”. Tu esti inafara. Asta e. Hai, zit ! Si ca sa-ti dovedesc acest lucru am sa-ti spun ceva, desi am deja simtirea ca vorbesc la o clanta de usa batuta in cuie: Acei 2 miliarde de euro pe care ii pretinde DD de la statul roman sunt banii care oricum se fura pe borduri sipanselute. or, redirectionind acesti bani catre scopuri mai intelepte pentru tara, merita efortul de a-i cere in instanta. Ai inteles, prostovane? … Nu cred ! Hai, zit !

Huhu Ciu 09-11-2012 - 16:29

DD e tigan, PPDD e tiganie in slujba lui Basescu!

CAMY 09-11-2012 - 16:32

Aparusi, cancerosule? Ptiu, vierme ce esti.

ValVerde 09-11-2012 - 16:43

Cameluto, irosesti 95% din raspuns ca sa ma definesti pe mine.
Eu nu te-am intrebat parerea ta despre mine. E irelevanta, nu ma intereseaza.

Ceea ce as vrea sa stiu sint urmatoarele:

1. Cum te asiguri ca cei 2 Miliarde vor fi deturnati de la „se fura oricum” catre „scopuri mai intelepte”?
Adica cei care fura, vor trebui sa fure mai putin ca sa-i de bani lui DD ?
De ce crezi ca Danut va primi banii care altfel ar fi furati, in loc sa primeasca bani de la invatamint, sau sanatate, iar cei care fura sa continue sa fure fara a fi afectati de triumful lui Danut prin tribunale ???

2. Pe ce te bazezi cind spui ca banii pe care ii va cistiga DD sint de fapt „scopuri mai intelepte”?
Pentru ca asa a promis DD???
Dar daca DD ramine frumusel cu banii in buzunar, cei care fura continue sa fure, iar Romania ramine si f-tuta si cu banii luati????

vodka 10-11-2012 - 18:29

cand zice “scopuri mai intelepte” se bazeaza pe ţuşca lu DD, ca e subtirica dar cu maciulia mare si cand o scoate face pâc, ca la scoaterea dopului, si asta ii da automat un fior pe sira spinarii, caci asa sa stii tu, Cameluta nu-i deloc frigida cum crede lumea care a tavalit-o, deci sute de glasuri care o critica fara nici o baza.

Mariana 09-11-2012 - 16:47

A inceput campania electorala si dupa cum bine ne-am obisnuit, Basescu se foloseste de toti securistii sa isi atace adversarii politici..

CAMY 09-11-2012 - 17:57

@ Valverde n(egru-n cerul gurii si prost pe deasupra)

Bai, frustratule, definindu-te pe tine localizez perfect si revelez precis prostia pe care o emanezi. Ce sa discut cu unul care este „inafara” problemei, adica un euforic? Ti-am mai spus, pe unul ca tine nuci nu te poti supara. Esti „pe linga” si „prost asezat”. Ce sa discuti cu unul ca tine? Tu trebuie sa intelegi cum stau lucrurile, sa intri putin in miezul lor, si apoi ai sa vezi ca nu o sa mai pui intrebari prostesti. Tu pui intrebari de copil de trei ani : „mama, de ce se invirte titirezul?” „Mama, de ce se vede prin geam?” „Mama de arde focul?” „mama, de ce este zapada rece?” etc. Ce sa-i explici unui copil ca asta? Il lasi sa se arda, il lasi sa ii inghete mina, sa se dea cu capul de geam, etc, pentru ca numai asa va intelege ceva. desi, la capacitatea ta de asimilare, de procesare si de intelegere, slabe sperante. Ai minus de neuroni in inventar. Hai, slabeste-ma, pompalaule.

vodka 10-11-2012 - 18:22

…… aci se anunta o lupta babana, si un schimb de replici pe cel putin 2 pagini, ia sa-mi sterg io ochelarii si sa-mi fac cumparaturile repede, apoi ma asez pe citit. Sa vezi ce o face tandari pe cameluta saraca, parca vad.

ValVerde 10-11-2012 - 21:19

Ti s-a facut de supa de slapi ?

Mai asteapta putin ca Camy alearga in jurul blocului sa-i incalzeasca si sa-i faca zemosi.
Dupa aia ti-i ofera. Ca asa e ea generoasa cu sucurile proprii.

PARAIPAN 10-11-2012 - 18:18

E mana lu’base!
Daca nu se potoleste, trbuie suspendat!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult