Acasa Actualitate-InternaInvestigatii I-a ciuruit. Băsescu a promulgat statutul poliţistului

I-a ciuruit. Băsescu a promulgat statutul poliţistului

scris de M.A.
8 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea privind statutul poliţistului, informează Administraţia Prezidenţială.

T Basescu (presidency.ro)

T Basescu (foto: presidency.ro)

Astfel, şeful statului a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr.360/2002 privind statutul poliţistului, transmite Agerpres.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 23 iunie, că sunt constituţionale prevederile legii de modificare şi completare a Legii 360/2002 privind statutul poliţistului.

Judecătorii Curţii au respins cu majoritate de voturi sesizarea formulată de 111 deputaţi ai Partidului Social Democrat (PSD) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL) referitoare la neconstituţionalitatea modificărilor aduse statutului poliţistului. În 2 iunie, PSD şi PNL au atacat la CCR proiectul pentru modificarea Legii privind statutul poliţistului.

„Contestăm atât elementele de procedură, cât şi pe cele de fond. Criticăm, în primul rând, faptul că la Camera Deputaţilor proiectul a fost modificat substanţial faţă de Senat, ceea ce încalcă o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se încalcă drepturile cetăţeanului, se creează două statute ale funcţionarilor publici, deoarece Legea 360 făcea trimitere la Legea 188. Astfel, se fac derogări şi se lasă la latitudinea unui singur om, ministrul de interne, să facă regulile jocului”, a explicat atunci pentru AGERPRES liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

În ceea ce priveşte elementele de procedură, în contestaţia Opoziţiei se menţionează că acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizată cu încălcarea normelor constituţionale.

„Referitor la procedura legislativă desfăşurată în Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, vă învederăm faptul că procedura a fost viciată prin faptul că au fost puse în discuţie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, în primă instanţă, de Senat”, susţin semnatarii contestaţiei.

Pe fond, Opoziţia arată că proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului încalcă, în primul rând, principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

Social-democraţii şi liberalii susţin că prin măsurile impuse care permit ca disponibilizarea unui poliţist să se realizeze anterior asigurării unei reconversii profesionale a acestuia şi ca ministrul administraţiei şi internelor să dispună „discreţionar” cu privire la modificarea sau suspendarea raportului de serviciu al poliţiştilor, statul român se dezice de răspunderea ce îi revine în calitate de stat social privind asigurarea unui anumit nivel de protecţie al tuturor cetăţenilor încadraţi în muncă.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul poliţistului, principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluare profesională şi la schimbarea perioadei de reconversie profesională – astfel încât aceasta să se facă la şase luni după o decizie de disponibilizare, şi nu înainte, ca până acum – urmând să fie aplicate de la 1 ianuarie 2012.

1 comentariu

TOM Cc 27-06-2011 - 21:02

Iesi afara JAVRA ORDINARA !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult