Acasa Actualitate-InternaInvestigatii IGPR si ambasadorul Gitenstein au lansat efrauda.ro

IGPR si ambasadorul Gitenstein au lansat efrauda.ro

scris de M.A.B.
7 afisari

Lansarea site-ului www.efrauda.ro, care va permite depunerea de sesizări online pe tema activităţilor ilicite din sfera criminalităţii informatice, a vut loc marţi, cu ocazia vizitei la IGPR a Ambasadorului SUA Mark H. Gitenstein.

Mark Gitenstein la IGPR

Mark Gitenstein la IGPR

Portalul reprezintă un instrument de sesizare, dar şi o sursă de informaţii cu privire la situaţia criminalităţii informatice din România (legislaţie, tendinţe şi recomandări pentru cetăţeni). Această iniţiativă s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti care a donat echipamente de specialitate pentru site în valoare de 52.000 USD. Colaborarea româno-americană va continua, cu atât mai mult cu cât evoluţia acestei lumi virtuale şi a infracţionalităţii din domeniul IT presupune adoptarea unor măsuri concrete pentru contracararea criminalităţii informatice.

Inspectorul general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Liviu Popa, l-a însoţit marţi pe Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein, în vizita pe care a efectuat-o la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul IGPR. Potrivit Poliţiei Române, SUA, prin intermediul Ambasadei din Bucureşti, s-a transformat în ultimii ani într-un partener real în lupta împotriva criminalităţii informatice. Colaborarea a început în anul 2001, prin semnarea unui acord de asistenţă între Ambasada SUA la Bucureşti şi Guvernul României, prilej cu care au fost stabilite fonduri pentru componenta de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice. Ulterior semnării acodului menţionat, partea română a întreprins demersurile necesare înfiinţării, la nivelul Poliţiei Române, a unui serviciu specializat pentru investigarea şi combaterea acestui fenomen.

În anul 2003, în cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, a fost creat Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, care s-a dezvoltat treptat, beneficiind de sprijinul constant al colegilor americani şi având drept obiective combaterea fraudelor cu cărţi de credit, combaterea pornografiei infantile, cercetarea sistemelor informatice etc.. Asistenţa părţii americane a constat în dotarea cu echipamente specifice în valoare de 482.000 USD şi asigurarea specializării personalului care îşi desfăşoară activitatea în această structură a IGPR, prin susţinerea unor cursuri de pregătire, în valoare de 368.000 USD (12 seminarii şi 5 ediţii anuale ale Conferinţei Naţionale a Specialiştilor în Domeniul Prevenirii şi Combaterii Criminalităţii Informatice). De asemenea, din anul 2006, se desfăşoară activităţi specifice de investigare în cauze de interes comun pentru ambele instituţii de aplicare a legii, creându-se şi operaţionalizăndu-se un task-force în acest sens cu FBI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult