Acasa Actualitate-InternaInvestigatii In 1968 Iliescu batea studenti-colindatori cu bata cot la cot cu securistii

In 1968 Iliescu batea studenti-colindatori cu bata cot la cot cu securistii

scris de Ziua Veche
36 afisari


Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, l-a acuzat duminica pe Ion Iliescu ca in 1968 batea cu studenti cu bata pentru simplu fapt ca acestia au avut tupeul sa colinde de Craciun. Maries a facut public un document din dosarele Revolutiei, ce poarta stampila Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Cabinetul adjunctului Procurorului General, pusa pe declaratia unui martor care a lucrat ca ofiter de Securitate in cadrul Directiei a III-a. Martorul arata ca, in iarna anului 1968, Ion Iliescu ar fi participat, alaturi de alti ofiteri de securitate, la maltratarea si lovirea unor studenti care, nefiind liber cugetatori, au indraznit sa mearga, de Craciun, sa-si colinde profesorii. In acea perioada, a spus Teodor Maries, Iliescu era ministru insarcinat cu problemele tineretului.Puteti citi aici declaratia a fostului securist

 

“In luna decembrie 1989 eram in Germania ca urmare a faptului ca fusesem obligat sa plec din Romania in anul 1984. Eu am lucrat ca ofiter de securitate la Directia a III-a (spionaj si contaspionaj). Am filmat, respectiv am inregistrat tot ce s-a dat la televiziune in legatura cu evenimentele din luna decembrie 1989. Am ramas surprins cand am vazul la televizor pe Ion Iliescu, Petre Roman (pe numele lui adevarat Neulander), Gelu Voican Voiculescu (informator), Dumitru Mazilu s.a. Am ramas uimit cand s-a anuntat numirea lui Ion Iliescu ca presedinte al FSN. Ion Iliescu si-a inceput activitatea criminala in decembrie 1968 constand in aceea ca de Craciun studentii au mers sa colinde la profesorii lor. Un student informator, denaturand lucrurile, a sunat la securitate pentru a trimite forte. Atunci, personal Ion Iliescu cu ofiteri de securitate care raspundeau de obiectiv (zona Facultatii de Constructii din Bucuresti n.n.), a lovit cu bata si a schingiuit pe studentii prinsi. Zeci de studenti au fost exmatriculati fara drept de a se inscrie la facultate. S-au facut si arestari si condamnari in acest caz. In aceasta perioada, Ion Iliescu era secretar al CC al UTC si ministru pentru problemele tineretului. Iliescu i-a numit pe acei studenti huligani, legionari. Dupa aceea Ion Iliescu a fost numit prim secretar la Iasi. Seful Securitatii de la Iasi si-a cerut pensionarea numai sa nu aiba de a face cu Iliescu. In acest sens depun la parchet un material documentar de 16 pagini pentru a fi avut in vedere la cercetarile inteprinse in legatura cu evenimentele din decembrie 1989, mineriadele si tot ceea ce a urmat”.

De 20 de zile in greva foamei

‘’Ce mai e de adugat aici? Ce dovezi mai trebuie sa aratam ca Iliescu a slujit mereu regimul lui Nicolae Ceausescu?”, a conchis Teodor Maries, aflat in greva foamei de 20 de zile. Legat de acest protest extrem, liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989 ne-a declarat: ‘’Deocamdata ma simt bine, in masura in care cineva se poate simti bine in aceasta stare. Ce-i vizibil, este greutatea, care, fireste, incepe sa scada, dar asta e treaba mea nu a tovarasilor care si acum incearca tergiversarea aflarii adevarului despre crimele Revolutiei din 1989.

Jurnale de lupta falsificate

Teodor Maries a mai aratat ca Asociatia 21 Decembrie 1989 a intrat in posesia unor documente declasificate din care rezulta ca jurnalele de lupta ale unor unitati militare au fost falsificate. Maries a exemplificat jurnalul de lupta al Diviziei 70 Aviatie din data de 18 decembrie in care se vorbeste despre ‘’regimul totalitar’’ al ‘’Clanului Ceausescu’’, presedintele Asociatiei opinand ca aceste documente au fost rescrise, fapta ce intra sub incidenta legii. Afirmatia a fost facuta in contextul in care revolutionarii au anuntat ca au mai primit inca zece dosare privind Revolutia Romana.

Cine i-a impuscat pe ziaristii straini?

Membrii Asociatiei 21 Decembrie 1989 au facut apel si pentru elucidarea circumstantelor in care a fost ucis (impuscat) ziaristul belgian Danny Huwe, in 24 decembrie 1989, in zona Razoare (la granita cartierelor Cotroceni si Drumul Taberei) din Capitala. Potrivit avocatului Asociatiei, Antonie Popescu, intr-unul din rapoartele MapN (Comandamentului de Graniceri) se descrie identificarea cadavrului ziaristului. Oficial, Danny Huwe (reporter la o televiziune belgiana) a fost impuscat, fireste, de teroristi, in cazul acesta de ‘’teroristii care actionau in zona Bulevardului Geniului- Soseaua Panduri’’. Raportul, din 25 decembrie 1989, precizeaza imprejurarile in care a fost gasit trupul neinsufletit al lui Huwe (langa cazarma Comandamentului Trupelor de Graniceri, obiectele pe care le avea asupra lui (camera video, diferite sume de bani, o agenda, brichete). Materialele inregistrate de camera lui Danny Huwe (care aproape sigur contin si imagini din ultimele clipe din viata) nu au fost aduse pana acum la cunostinta opiniei publice. De altfel, Teodor Maries a acuzat faptul ca cercetarile cu privire la moartea ziaristilor straini pe teritoriul Romaniei, in timpul evenimentelor din decembrie 1989 stagneaza. Oficial, alaturi de Danny Huwe, potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe lista ziaristilor straini decedati sau raniti in 1989 se afla Jean Jouis Calderon (strivit de senilele unui tanc in Bucuresti, in 22 decembrie) si Jaques Langevin (ranit prin impuscare la Timisoara). Un alt jurnalist care a murit pe teritoriul Romaniei este Ian Parry (fotograf la Sunday Times). In 28 decembrie 1989, avionul (Antonov) cu care a plecat spre Belgrad s-a prabusit, oficial din cauza conditiilor meteo. Neoficial, s-a vorbit ca avionul a fost doborat intentionat. De altfel, in sedinta Comisiei parlamentare a revolutionarilor s-a prezentat o adresa trimisa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Parchetelor Militare, prin care se cereau numele cetatenilor straini care au murit sau au fost raniti in decembrie 1989 pe teritoriul Romaniei. In raspunsul instantei, pe lista, se regaseau doar numele lui Jean Louis Calderon si Jaques Langevin.

Mihaela Radulescu chemata sa depune marturie

Totodata, Teodor Maries a facut un apel catre Mihaela Radulescu care ar fi ‘’refuzat sa mearga la Parchet pentru a elucida misterul uciderii tinerilor din CC ‘’. Potrivit lui Maries, Mihaela Radulescu a relatat un episod din evenimentele din decembrie 1989, mai exact momentul in care ea a intrat in corpul C al sediului fostului Comitet Central al PCR, latura a cladirii in care a intalnit 14 tineri cu care a stat de vorba, dupa care si-a continuat mersul prin cladire. La un moment dat, intorcandu-se din drum, i-a gasit morti. Fusesera impuscati de persoane ramase si acum necunoscute. ‘’Exista indicii, au spus duminica revolutionarii, ca printre cei care au tras s-a aflat si Dan Iosif. O rugam pe Mihaela Radulescu sa vina si sa spuna adevarul despre acei morti’, au mai spus revolutionarii.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult