Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Incendii în munţi. Masivul Şureanu continuă să ardă

Incendii în munţi. Masivul Şureanu continuă să ardă

scris de M.I.
3 afisari

Propagarea incendiilor de vegetaţie uscată din Masivul Şureanu a fost favorizată atât de condiţiile meteo – seceta prelungită, temperatura destul de ridicată pentru această perioadă – cât şi de de vântul puternic care a suflat în zonele afectate de arderi. De asemenea terenul accidentat a făcut deosebit de dificilă intervenţia pompierilor cu mijloace specifice de stingere.

Incendii în munţi. Masivul Şureanu continuă să ardă

Focarele de incendii din Masivul Şureanu, semnalate la litiera de pădure de foioase din zona delimitată de localităţile Fizeşti, Ursici, Ruşor, Galaţi şi Balomir, sunt încă active şi s-au extins. Aproape 50 de pompieri militari din Petroşani şi Hunedoara au intervenit, joi, pentru stingerea focului în locurile accesibile pentru oameni.  ‘În acel perimetru, focarele răzleţe se manifestă pe aproximativ 300 de hectare de teren. Pompierii Detaşamentului din Petroşani au rămas în cursul nopţii în supraveghere, fiind înlocuiţi joi dimineaţă de un alt echipaj’, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, lt. Anemona Doda, citat de Agerpres.
Deoarece majoritatea arderilor apărute în Masivul Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor, în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune, inspectorul şef al ISU Hunedoara, împreună cu preşedintele Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitării unui elicopter de intervenţie cu apă, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.  Aparatul de zbor ar fi trebuit să intervină la incendiu în cursul zilei de joi, însă din cauza condiţiilor meteo neprielnice nu s-a primit aprobarea de ridicare de la sol. Elicopterul va ajunge însă joi după-amiază în judeţul Hunedoara, urmând să intervină vineri în zona afectată de incendii din Masivul Şureanu.
‘Elicopterul urmează să alimenteze cu apă din barajele de acumulare, de pe Râu Mare, aflate la mai puţin de 10 kilometri de focare’, a explicat lt. Anemona Doda. În ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetaţie uscată ce s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren şi litieră de pădure. În acţiunile de stingere au fost implicaţi până acum peste 300 de pompieri militari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult