Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – Incendiu devastator la Baloteşti

UPDATE – Incendiu devastator la Baloteşti

scris de C.S.
20 afisari

UPDATE, ora 10,20 – La incendiul de la Balotești au mai rămas cinci autospeciale de stingere și se mai observă doar câteva focare, flăcări reduse ca înălțime, în zona centrală a halei.

Potrivit biroului de presă al ISU București-Ilfov, va urma etapa de pătrundere în interior cu utilaje care să îndepărteze elementele de construcții arse, pentru stingerea jarului.

ORA 8.22 Incendiu Balotești: În mai multe zone ard stive cu diferite materiale

Potrivit Biroului de presă al ISU București-Ilfov, pe data de 30 martie, a fost efectuat un control de prevenire, fiind constatate 17 deficiențe, sancționate cu amendă de 15.500 lei. Printre deficiențele constatate se numără faptul că nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, nu se asigura separarea corespunzătoare între depozite, lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor și lipsa echipării cu mijloace tehnice/instalații de apărare împotriva incendiilor.

În luna mai 2016 a avut loc un alt control al inspectorilor de prevenire, prilej cu care s-au constatat numeroase deficiențe, sancționate cu amendă în cuantum de 17.500 lei.

„Ca urmare a aspectelor semnalate prin procesul verbal de control din 29.06.2016, în data de 29.09.2016 a fost realizată o recunoaștere în teren, în plan operativ, de către Detașamentul de Pompieri Otopeni, pentru identificarea vulnerabilităților și cunoașterea particularităților obiectivului, ținând cont de starea potențial generatoare de risc existentă”, precizează sursa citată.

Depozitele se încadrează în categoria construcțiilor care se supun procesului de avizare autorizare privind securitatea la incendiu. Legislația prevede dotarea spațiilor cu instalații de detecție, semnalizare, alarmare în caz de incendiu, precum și instalație automată de stingere.

Potrivit ISU București-Ilfov, construcția nu se încadrează în categoria pentru care se poate dispune măsura de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, conform HG 915/2015.

La incendiul din Balotești s-a acționat pe parcursul nopții atât de la înălțime, cu autoscara, cât și cu linie de furtun, însă în mai multe zone ard în continuare stive cu diferite materiale, informează Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Potrivit acestuia, în unele locuri ard elementele prăbușite care compuneau structura clădirii, ceea ce face ca apa să ajungă greu la partea inferioară. Alte posibilități de apropiere de aceste zone nu există, a precizat Daniel Vasile.

În prezent, pompierii intervin cu opt mașini de stingere.

UPDATE – Incendiul de la Balotești a fost localizat și nu mai există risc de extindere, a declarat marți seara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, adăugând că rezultatele analizelor nu au scos în evidență probleme majore.

”Incendiul a fost localizat. Nu mai există risc de extindere. Se lucrează pentru lichidarea focarelor, iar asta poate dura ore bune. Riscuri în plus nu există”, a declarat secretarul de stat în MAI.

Totodată, el a susținut că din analize nu au reieșit probleme majore și nici nu se pune problema unor măsuri speciale ”în acest moment”.

”S-au făcut analize (…), nu s-au constatat probleme majore, nu se pune problema unor măsuri speciale în acest moment”, a adăugat Arafat.

Oficiali ai ISU București Ilfov au anunțat că dispozitivul a fost redimensionat și la fața locului rămân opt autospeciale de stingere.

Incendiul puternic declanşat, marţi seară, în comuna Baloteşti, a afectat un depozit de mobilă şi unul de mase plastice, fiind cuprinsă de foc o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi. Doi bărbaţi au primit îngrijiri medicale la faţa locului, unul suferind un atac de panică, iar altul inhalând fum.

Flăcările depăşesc zece metri deasupra acoperişului, la faţa locului intervenind zece autospeciale de stingere, o autoscară, o maşină de descarcerare şi un punct mobil de comandă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Autorităţile iau în calcul evacuarea unor case aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul violent care a distrus aproape în totalitate un depozit de mobilă şi unul de mase plastice de la Baloteşti, în funcţie de informarea pe care o vor primi de la Garda de Mediu în privinţa gradului de poluare a aerului în zona respectivă.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, la ora actuală pompierii continuă operaţiunea pentru localizarea şi lichidarea incendiului puternic de la Baloteşti, fiind luată în calcul evacuarea localnicilor din casele aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul.

Arafat a precizat că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt în legătură cu inspectorii de la Garda de Mediu şi că aşteaptă o informare de la aceştia în ce măsură fumul extrem de gros degajat în urma incendiului poate determina poluarea mediului.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„Aşteptăm o informare de la Ministerul Mediului să vedem cum evoluează incendiul şi, dacă fumul gros va afecta mediul, vom vedea dacă este necesar să evacuăm casele din apropiere”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că la faţa locului există „o dificultate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă”.

Depozitul de mobilă afectat aparţine Prestige Mob, societate înfinţată în anul 1998. La Baloteşti, există spaţiu de producţie deschis în 2003 şi având o suprafaţă totală de 11.000 de metri pătraţi, conform datelor de pe site-ul firmei.

UPDATE 20:53  – ISU Ilfov: Depozitele cuprinse de incendiu la Baloteşti ard generalizat şi sunt aproape prăbuşite. Flăcările au cuprins 5 – 6.000 de metri pătraţi

Cele două depozite cuprinse, marţi seară, de un puternic incendiu în localitatea Baloteşti ard „generalizat” şi sunt prăbuşite în mare proporţie, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov. El a precizat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului. Din interiorul uneia dintre hale se aud explozii succesive, de mare intensitate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov, Daniel Vasile, a declarat că cele două depozite cuprinse de incendiu în localitatea Baloteşti ard „generalizat” şi sunt prăbuşite în mare proporţie.

Acesta a adăugat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului, iar din interiorul halelor se aud explozii succesive, de mare intensitate, ale unor recipiente sub prresiune.

„Am decis retragerea pompierilor la o distanţă de siguranţă”, a spus Vasile.

Potrivit sursei citate, locuinţele sunt la aproximativ 300 de metri de incendiu, iar o altă hală la aproximativ 70 – 80 de metri distanţă, însă nu există pericol iminent pentru populaţie.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, marţi seară, pentru News ro, că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi la două depozite, unul de mobilă şi unul de mase plastice. Potrivit acestuia, la locul incendiului au fost trimise zece autospeciale de stingere, o autoscară, o maşină de descarcerare şi un punct mobil de comandă.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Octav Ganea

La ora transmiterii acestei ştiri, din interiorul depozitelor în flăcări se aud explozii succesive.

De asemenea, pompierii încearcă să limiteze extinderea flăcărilor, în condiţiile în care în zona respectivă sunt mai multe depozite, inclusiv un depozit de medicamente.

Potrivit conducerii Aeroportului Otopeni, zborurile nu sunt afectate de incendiu.

Iniţial, la faţa locului au fost trimise cinci autospeciale, iar ulterior au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi o autoscară.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, incendiul a cuprins două depozite de mase plastice de pe strada Republicii din Baloteşti, iar focul a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult