Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Incendiu la Ferma Dacilor – Reacţia reprezentanţilor pensiunii

Incendiu la Ferma Dacilor – Reacţia reprezentanţilor pensiunii

scris de Ziua Veche
177 Afisari

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcţie, în urma tragediei de la Ferma Dacilor, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a deciz sesizarea procurprilor cu privire la unele aspecte.

”Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova (ISU PH) şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU PH a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023”, anunţă, miercuri seară, DSU. 

Sursa citată a precizat că rezultatele analizei i-au fost prezentate secretarului de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

În urma analizei s-au dispus mai multe măsuri, prima fiind schimbarea din funcţie a şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU PH. 

De asemenea, s-a dispus trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, dar şi aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU. 

O altă decizie a vizat ”sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate şi din discuţiile avute la nivelul IGSU şi care pot fi circumscrise sferei penale”. 

Opt persoane au fost declarate dispărute în urma incendiului izbucnit, marţi dimineraţă, la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, judeţul Prahova.

Şase trupuri carbonizate, inclusiv un copil, au fost găsite, marţi, de către salvatori în pensiune. În cazul celei de-a şasea victime carbonizate, nu se poate preciza dacă este adult sau minor.

Cadavrul carbonizat al unui copil a fost găsit miercuri dimineaţă.

”S-au recoltat probe ADN de la toate victimele şi sunt identificate parţial”, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Alte două persoane, mamă şi fiu, au suferit arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului.

Pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. De asemenea, funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare. Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a anunţat că la nivelul judeţului vor începe controale care vor viza existenţa autorizaţiilor de construire, de funcţionare şi a avizelor de securitate la incendiu pentru astfel de unităţi de cazare.

Reactia celor de la Ferma Dacvilor 

Cu o durere de nedescris și greu de dus, pentru care n-am fost pregătiți în vreun fel în viața asta și cu care nu știm ce să facem sau cum să vedem vreo lumină, vă confirmăm că Ferma Dacilor, locul care ne-a fost și ne este în continuare acasă, a ars. A ars de sus în jos.
Nu ne ies calculele, ne dau cu virgulă explicațiile, nu știm, nu concepem.
Așteptăm cu nerăbdare investigațiile autorităților pentru un răspuns și din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi. Nu va aduce liniște inimilor noastre, dar măcar vom porni de undeva.
Dincolo de articolele nesfârșite de la TV și în online, trebuie să vă spunem că suntem altfel de oameni față de ce se spune. O singură dată dacă ne-ați trecut pragul și ne-ați cunoscut, sigur nu v-a trecut indiferentă dragostea noastră față de oameni. Ferma Dacilor a pornit de foarte jos, mai puțin ca o afacere și mai mult ca o familie. Am crescut animale, am lucrat pământul zi lumină și am adunat pe toată lumea în jurul mesei noastre la final de zi.
Am vrut, în primul rând, să oferim oamenilor din zonă o șansă la mai mult. N-am refuzat pe nimeni care a căutat un loc de muncă. Aveam sau nu nevoie, am găsit ceva de făcut.
N-am refuzat niciun producător local care voia să-și vândă produsele la noi. Indiferent că a venit cu 1kg de ceapă sau cu 10kg de cartofi, noi le-am luat cu speranța că pentru fiecare va fi puțin mai bine. N-am conceput și n-am concepe altceva decât omenia.
Da, în familia noastră lumea are un trecut. E un lucru minunat că unii oameni au reușit să treacă prin viață mai demni decât noi. Datorită acestor oameni ne-am dorit din toată inima și am învățat să fim mai buni. Ani lungi și grei stau mărturie faptului că am trăit altfel. Că ne iubim aproapele, că am stat în comunitate să ajutăm. Că fiecare zi ne-am aplecat capul și am primit orice reproș cu umilință și cu speranța că vom fi iertați pentru păcatele tinereții.
Educația și moralitatea unui om țin în primul rând de șansă. Iar când șansa a venit, n-am ezitat nicio clipă. Ne-am îndreptat.
Cu multă durere vă spunem că în acest incendiu au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul. Ne-au fost apropiați, de suflet, au fost familia noastră.
Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune proprii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul și imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur? Și a fost un loc sigur. Au existat nenumărate momente în care locația noastră a fost plină până la refuz, în care, deși ne bucuram că și mai mulți oameni vor să ne treacă pragul, a trebuit să refuzăm pentru a putea trata corect toți oaspeții prezenți.
De acest Crăciun, ne-am adunat familie și puțini turiști cazați în căsuțele individuale. Am vrut să avem un Crăciun puțin mai personal, urmând să deschidem larg porțile pentru publicul larg de Anul Nou.
În aceste momente avem nevoie de o rugăciune pentru a ne îngropa copiii și prietenii apropiați. Oamenii noștri de zi de zi, copiii adorați din viețile noastre nu mai urcă soarele pe cer pentru noi. Ne dor inimile cum nu ne-au mai durut, cum n-am știut vreodată că-i posibil.
Familia Ferma Dacilor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult