Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Costiniu, Casuneanu si Locic au fost eliberati. DNA a pierdut pe cartea interceptarilor!

Costiniu, Casuneanu si Locic au fost eliberati. DNA a pierdut pe cartea interceptarilor!

scris de Ziua Veche
20 afisari

 

UPDATE 22.30: Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost pusi in libertate! Completul de 9 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie – format din Georgeta Barbalata, Ana Maria Dascalu, Geanina Cristina Arghir, Vasile Alexandri, Ana Hermina Iancu, Elena Cantar, Mariana Carstocea, Viorica Trestianu si Angela Dragne – a decis luni seara, la orele 22.00 ca toti cei trei arestati sa fie pusi de indata in libertate.

Decizia este definitiva si constituie o grea lovitura pentru DNA, care nu a reusit sa convinga doar cu inregistrarile de la dosar ca cei trei reprezinta un pericol public. Atat judecatorul Florin Costiniu, cat si afaceristii Costel Casuneanu si Marius Locic vor parasi arestul Politiei Capitalei in aceasta seara. Impotriva celor trei inculpati s-a decis totusi instituirea masurii interdictiei de a parasi tara pentru restul ramas din mandatul initial de 29 de zile.

 

Avocatii apararii au reusit sa zdruncine serios probele acuzarii, semnaland faptul ca multe din interceptarile SRI aflate la dosar nu sunt probate sub aspectul legalitatii, fiind secrete pentru aparare, iar faptele de coruptie imputate nu erau motivate, existant numeroase contradictii ale prezentarii situatiilor de fapt.

Aflat in direct la un post de televiziune, presedintele Romaniei, Traian Basescu a luat act de solutia instantei supreme, fara sa o comenteze. El a declarat ca multi constructori romani de drumuri, pe care a recunoscut ca el i-a sustinut la un moment dat – pentru ca firmele straine concurente ”veneau doar cu un laptop” sa castige marile licitatii – ”au ajuns sa se lacomeasca” si ar fi blocat multe lucrari importante de drumuri, prin contestatii inaintate instantelor de judecata.

 

Inregistrarile SRI folosite de DNA nu pot fi verificate

 

DNA isi face dosarele plecand de la materialele culese de SRI. Mai precis, cu inregistrari efectuate pe mandate emise pe legea sigurantei nationale, pe care ofiterii SRI binevoiesc sa le declasifice si sa le trimita la DNA cu mentiunea ca actiunile urmaritilor nu privesc infractiuni la legea sigurantei nationale, ci infractiuni de coruptie. Dupa care, procurorii DNA realizeaza stenograme dupa aceste inregistrari, pe care le folosesc in dosare ca mijloace de proba pentru inculparea persoanelor. Aceste inregistrari sunt neverificabile – au acuzat luni avocatii judecatorului Florin Costiniu si a oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, care au reclamat faptul ca nimeni nu are acces la ele, pentru a putea constata daca mandatele pe siguranta nationala au fost emise cu respectarea legii.

In timpul dezbaterilor de luni de la Inalta Curte, sustinute pe tema recursurilor declarate de cei trei arestati impotriva masurii privative de libertate, s-a ridicat problema ca dosarul Voicu a fost demarat initial pe un set de inregistrari audio efectuate de Serviciul Roman de Informatii, inainte ca judecatorii sa emita autorizatii de interceptare pentru fapte de coruptie. Elemente din inregistrarile efectuate de SRI au fost invocate de procurorii DNA, in ordonantele de retinere, ca indicii de vinovatie. Avocatii judecatorului Costiniu, maestrii Viorel Spanu si Alice Draghici, au reclamat faptul ca nu au nicio certitudine ca macar judecatorii cauzei detin certificate ORNIS, care sa le permita accesul la  inregistrarile SRI pentru a le verifica autenticitatea si legalitatea, si au solicitat acestora sa verifice legalitatea mandatelor date pe infractiunile privind siguranta nationala, pe baza carora s-au facut primele interceptari. Aparatorii inculpatilor au contestat legalitatea inregistrarilor SRI si au sesizat faptul ca datorita unei legislatii deficitare, apararea se afla pe picior de inferioritate, intrucat nu are acces la aceste inregistrari, care nu sunt verificabile. Au fost invocate si prevederile legale potrivit carora inregistrarile folosite in procesele penale trebuie efectuate de procuror si nu de agenti ai SRI “care nu sunt organe de urmarire penala”. Aparatorii au afirmat ca toata urmarirea penala in acest dosar este pusa sub semnul incertitudinii si al compromisului, daca se va dovedi ca inregistrarile SRI au fost efectuate fara participarea unui procuror. Pe de alta parte, avocata Alice Draghici a aratat ca niciun avocat din Bucuresti sau din tara nu detine la ora actuala certificat ORNIS, care sa-i permita sa vada mandatele SRI pe siguranta nationala, fapt ce incalca principiul egalitatii armelor.

Notele SRI sunt redate de DNA

In fata acestor pledoarii in premiera, cei noua judecatori din complet au cerut procuroarei de sedinta, Mariana Alexandru de la DNA (cea care a instrumentat dosarul alaturi de colegul ei Lucian Papici) sa explice circuitul inregistrarilor pe siguranta nationala dintre SRI si DNA. Procuroarea Mariana Alexandru a confirmat ca SRI declasifica inregistrarile audi-video despre care considera ca privesc infractiuni de coruptie, si le trimite la DNA cu act de sesizare. Procuroarea a adugat ca SRI e chiar obligat prin lege sa transmita parchetului informatii despre orice potentiala infractiune de coruptie de care ia la cunostinta, afirmand ca inregistrarile initiale din dosarul Voicu “ne-au parvenit pe cai legale”. Procuroarea a mai precizat ca “SRI a declasificat notele de interceptare si am putut sa folosim aceste inregistrari (…) Notele le redam noi, prin Serviciul Tehnic al DNA”.

Dezvaluirile procuroarei DNA i-au intrigat pe aparatori. Daca redarea inregistrarilor SRI este facuta de de DNA, la Serviciul Tehnic, cum pot garanta procurorii anticoruptie ca respectivele inregistrari sunt originale si autentice, daca nu au asistat la momentul efectuarii lor? Respectiv daca ele nu sunt rezultatul unor trunchieri, colaje sau alte tipuri de prelucrari.

Amintim ca senatorul Catalin Voicu a anuntat ca el contesta autenticitatea inregistrarilor din dosarul sau, afirmand ca redarile discutiilor sale purtate cu generalii Matei si Isac nu sunt reale, precum si faptul ca tehnica digitala de azi permite falsificarea oricarei convorbiri telefonice.

0 comentariu

hasu 18-05-2010 - 13:15

dar ar merge si invers. cetatenii cer presedintei CSM sa faca curatenie in sistem. ca e bolnav si infect de prea multa vreme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult