Acasa Actualitate-InternaInvestigatii „Ţinutul Secuiesc” stă bine mersi în stema comunei Ilieni

„Ţinutul Secuiesc” stă bine mersi în stema comunei Ilieni

scris de Ziua Veche
222 Afisari

În luna iulie a acestui an, ziuaveche.ro a semnalat faptul că Hotărârea Guvernului României numărul 402, privind aprobarea stemei comunei Ilieni, judeţul Covasna, conţinea o eroare (folosirea sintagmei “Ţinutul Secuiesc”), fiind, practic, ilegală, întrucât a fost trimisă Guvernului spre aprobare în baza unei hotărâri nule a consiliului local. Deşi, în urma sesizărilor făcute de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Prefectura Covasna a recunoscut existenţa respectivei erori şi s-a angajat să o remedieze “în cel mai scurt timp”, din luna iunie şi până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat, HG 402 fiind încă în vigoare.


“Amorţeala” Prefecturii

Aşa cum am arătat şi în articolul publicat în luna iulie, Consiliul Local (CL) al comunei Ilieni a adoptat Hotărârea nr. 17/2007, privind însuşirea stemei comunei, în care se afirmă că “borna de hotar semnifică faptul că unitatea administrativ-teritorială se află la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei”. Ulterior, în data de 27 noiembrie 2007, este adoptată Hotărârea nr. 73/2007, prin care se modifică articolul 1 din HCL 17/2007. Cu toate acestea, articolul 1 din textul celor două hotărâri coincide, în proiectul de stemă fiind menţinută şi sintagma “Ţinutul Secuiesc”. Această eroare este corectată legal prin HCL Ilieni nr. 31/2009, care, în articolul 1, prevede că “în locul sintagmei – la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei – se va trece la limita teritorială dintre judeţul Covasna şi judeţul Braşov”.

Practic, în demersul de aprobare a HG nr. 402/2010 a fost ignorată Hotărârea nr. 31/2009 care prevedea înlocuirea denumirii de “Ţinut Secuiesc” şi a fost transmisă Guvernului pentru aprobare Hotărârea nr. 73/2007, act care păstrează respective sintagmă.

Contactată de ziuaveche.ro, pentru a afla mai multe despre demersurile făcute în vederea modificării respectivei hotărâri de Guvern, Prefectura Covasna a evitat să ofere un răspuns concret privind transmiterea unui document nul la Guvern, rezumându-se la a arăta că, de fapt, instituţia a respectat procedurile legale în vederea adoptării stemei comunei. La rândul său, Fodor Imre, primarul comunei Ilieni, a recunoscut şi el că respectiva hotărâre conţine o eroare, dar a ţinut să sublinieze faptul că aceasta nu este o dovadă de rea-voinţă din partea instituţiei pe care o conduce, HG 402 fiind adoptată în această formă din cauza comunicării defectuoase dintre Primărie, Prefectură şi Consiliul Judeţean, precum şi din cauza imperfecţiunii Legii administraţiei. “Din punctul meu de vedere, aceasta este o chestiune politică, ce nu are de-a face cu chestiunile naţionaliste sau iredentiste”, a precizat Fodor Imre pentru ziuaveche.ro. El a mai adăugat că instituţia pe care o conduce a făcut toate demersurile necesare pentru modificarea hotărârii. În urma solicitrării formulate de ziuaveche.ro, Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat că acesta a înaintat către Secretariatul General al Guvernului proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea Anexei nr.2 la H.G. nr. 402/2010 privind aprobarea stemei comunei Ilieni, judeţul Covasna, încă din data de 14 iulie 2010. MAI ne-a recomandat ca, pentru mai multe detalii, să ne adresăm Secretariatului General al Guvernului, în curtea căruia a aruncat pisica.

Articol apărut în numărul 27 al săptămânalului Ziuaveche.ro.

0 comentariu

nenel 27-05-2010 - 14:26

asta da jurnal de sarindar..mai degraba de someri

Huhuuu 31-05-2010 - 18:03

Dar o infinita mai mare greseala ai facut vinzndu-ti sufletul SATANEI PDL condusa de BASESCUU!!!!!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult