Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ipoteză şocantă: copiii au fost lăsaţi să ardă de vii în incendiul din Ferentari

Ipoteză şocantă: copiii au fost lăsaţi să ardă de vii în incendiul din Ferentari

scris de Doru Dragomir
10 afisari

Patru persoane, dintre care trei copii, au murit, sâmbătă, într-un incendiu izbucnit în sectorul 5 al Capitalei. Potrivit unor specialişti în domeniu, victimele puteau fi salvate dacă pompieri ar fi respectat regulile de intervenţie şi dacă coordonarea ar fi fost făcută de un ofiţer cu experienţă.  

 

Trei copii au ars de vii in incendiul din Ferentari

Site-ul specializat în analize cu caracter militar, semperfidelis.ro, a dat publicităţii o declaraţie a unui specialist în stingerea incendiilor care acuză conducerea I.S.U. „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti de moartea celor trei copii în incendiul produs în Ferentari.

Am văzut fum şi i-am auzit pe ei ţipând: Băi, luăm foc. Şi anul trecut aceeaşi casă a luat foc. Nu ştiu de la ce a luat foc. La condiţiile pe care le au acolo„, a declarat o vecină care a sunat la 112 să anunţe incendiul. Femeia reclamă faptul că cei de la serviciul de urgenţă i-au răspuns foarte greu la telefon. „Mi-au făcut legatura după cinci minute. Şi când au venit, au venit cu o singură autospecială. Nu s-au mobilizat deloc. Cum să acţioneze în timp cu o singură autospecială şi un furtun, când flăcările sunt până la cer„, a mai spus ea.

 
 

colonelul Stelian Duduş, inspectorul şef al I.S.U. Bucureşti

Ziuaveche.ro l-a contactat pe colonelul Stelian Duduş, inspectorul şef al I.S.U. Bucureşti pentru a obţine un punct de vedere legat de intervenţia la incendiul din cartierul Ferentari soldat cu patru morţi. Cu toate că ne-a promis că ne va furniza informaţiile solicitate, ulterior nu a mai revenit cu datele pe care noi le-am solicitat.

În aceste condiţii, ziuaveche.ro pune sub semnul întrebării modul de intervenţie al pompierilor bucureşteni la incendiul din Ferentari şi solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor să facă publice rezultatele anchetei privind modul cum a fost stins focul şi dacă cei trei copii puteau fi salvaţi din mansarda imobilului cuprins de flăcări. 

Vă prezentăm în continuare date inedite despre cum a decurs intervenţia la incendiul din Ferentari şi acuzaţiile aduse conducerii I.S.U. „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti:

Incendiul din Ferentari

“O maşină de pompieri are 20 furtunuri tip C şi 10 furtunuri tip B, însumând în total 600m lungime. Fiecare maşină e dotată cu scări culisabile de aluminiu sau lemn care se întind până la 11m sau 14 m şi care pot fi cărate pe umăr. Iata de ce vrăjeala băgată de purtătoarea de snoave a ISU Bucureşti – cum că nu s-a putut ajunge cu maşinile la locul incendiului – nu ţine, pompierii având acces şi resurse peste tot pentru stingerea unui incendiu, chiar dacă autospecialele nu pot fi parcate aproape de obiectiv.
Pompierii ar fi trebuit să realizeze un dispozitiv circular în jurul zonei care ardea şi să asigure şi aşa-numitele ţevi de protecţie, astfel încât să împiedice propagarea incendiului. Aceasta este prima măsura care se ia intr-o astfel de interventie.
O alta masură imediată care ar fi trebuit luată era evacuarea populaţiei din apropierea incendiului, pentru a nu fi expusă propagărilor accidentale sau intoxicărilor cu fum.
Nici una dintre cele două măsuri nu a fost luată.
Pompierii s-au focalizat pe stingerea flăcărilor de la magaziile de lemn şi casele lipite tip parter, fără să sesizeze propagarea pe verticală la casa înaltă. Focul s-a ridicat pe faţada acestei clădiri până la acoperiş, pătrunzând astfel în mansarda unde se aflau copiii. Într-o intervenţie bine condusă şi coordonată, pompierii ar fi trebuit fie să ridice scările culisabile până pe acoperiş unde se făcea gaură şi se stingea local focul, fie să intre în clădire, să verifice fiecare cameră şi să ajungă în pod pentru stingerea locală, toate acestea înainte ca flăcările să „acceseze” (cum îi place să spună purtătoarei de snoave) mansarda în interior.

Incendiul din Ferentari

Conform OMAI 1134, intervenţia la acest incendiu ar fi trebuit condusă de coloneii Duduş şi Tudorică, având în vedere că la stingerea lui au participat trei grupuri de intervenţie: Grupul 1, prin Detaşamentul de pompieri Pieptănari, Grupul 4, prin Detaşamentul de Pompieri 13 Septembrie şi Grupul Special de Salvatori.
Pentru că domnii colonei au fost informaţi, dar n-au catadicsit să apară la faţa locului, la fel ca în cazul celorlalte incendii despre care v-am vorbit, intervenţia a fost condusă de un oarecare Parepa, înlocuitor şef Gardă Intervenţie Stingere. Individul nu are nici un fel de experienţă în intervenţii de acest gen, este angajat doar de 3 ani în ISU Bucureşti şi se-ntâmplă să fie rudă cu şoferul col. Duduş, amândoi purtând acelaşi nume.
După anunţarea incendiului, de la Detaşamentul de Pompieri Pieptănari s-a intenţionat trimiterea a trei autospeciale cu apă şi spumă. Una nu a putut fi pornită, aşa încât la faţa locului au ajuns doar două. Ulterior a mai fost trimisă o autospecială, dar fără servanţi, doar cu şofer.
Detaşamentul de pompieri 13 Septembrie a participat şi el cu două autospeciale şi atât.
Practic, nimeni n-a coordonat intervenţia, pompierii încercând stingerea aşa cum s-au priceput.”

 

1 comentariu

obs 11-04-2011 - 20:40

Exista si un update pe site-ul ala, cu greselile la interventie. Imaginile spun mai mult decat orice Dudus.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult