Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Jaf la BTT Costinesti

Jaf la BTT Costinesti

scris de Ziua Veche
141 afisari

Demolarile contructiilor ilegale de la Costinesti, declansate in luna aprilie a.c. de ministrul Elena Udrea, si efectuate de trupe de jandarmi mascati si inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Constructii, au scos la iveala situatia dezastruoasa in care se afla Sucursala locala a BTT SA (Biroul de Turism pentru Tineret), jefuita cu acceptul fostilor ei directori, care au incredintat in conditii pagubitoare suprafete importante din terenurile detinute in proprietate. Terenuri care au ajuns sa fie invadate abuziv de anumiti agenti economici. Situatia este tolerata inclusiv la nivelul AVAS – agentie care in numele statului supervizeaza activitatea de la  BTT SA. Un audit intern efectuat in toamna lui 2009 la  BTT SA a scos la iveala faptul ca Sucursala Costinesti a intreprinderii, care detine pe litoral un teren de 37 de hectare (inclusiv terenurile cele mai valoroase, cu iesire la plaja) a devenit o vaca de muls pentru grupurile de interese care au acaparat localitatea. Prin contracte comerciale abil mestesugite, fostii directori ai BTT SA au inchiriat pe nimica toata importante active si, cel mai grav, au permis grupurilor de interese economice din Costinesti sa acapareze terenurile de pe malul marii, inclusiv sa ridice constructii pe ele, fara ca cineva sa apere proprietatea statului. Auditul intern de la BTT SA a estimat ca datorita fostelor conduceri, intreprinderea de stat a fost grav prejudiciata, cu zeci de milioane de lei, iar statului nu i s-au mai platit cotele aferente din profit, TVA, si impozite cuvenite, de peste o jumatate de milion de lei, in conditiile in care Guvernul nu are bani suficienti pentru plati de prima urgenta.

 

Auditul BTT SA dezvaluie ca SC Sabina Trading Company SRL (firma lui Nicusor Mihailescu), care a inchiriat de la BTT, prin contractul nr. 3194 din 27.06.2008, pentru perioada  sezonului estival 2008,  cateva suprafete de teren, aparent mici, pentru o serie de tonete de comert stradal, a refuzat sa-si achite restul de plata de 18.800 euro. Apoi, firma a refuzat sa elibereze si terenul ocupat, ce-i fusese inchiriat doar pana la data de 01.10.2008 (trei luni), gratie unor portite deschise de fostul director general Narciz Apas si fostul director juridic stefania Stan. “Prin contractul de amplasare tonete s-au creat premisele utilizarii abuzive de catre SC Sabina Trading Company SRL a peste 6.300 m.p. din terenul cu cel mai bun amplasament, respectiv Parcul Tineretului, fara sa se plateasca nimic, ba mai mult, sa poata afecta proprietatea BTT si in anul 2009 si sa pretinda si despagubiri” – se arata in raport. Auditul demonstreaza ca din 2008 si pana in prezent,  SC Sabina Trading Company SRL a ocupat si exploatat o suprafata de 6.189 m.p. apartinand BTT SA, “prin forma mascata datorita modului de incredintare mascata prin inchirierea caii de acces catre SC Sabina Trading Company SRL. Estimarea prejudiciului pentru 2008: pentru BTT – 410.620 euro; pentru bugetul de stat TVA – 78.017 euro”. De asemenea, mai este acuzata si “tulburarea de posesie” prin ocuparea in 2009, de catre aceeasi firma, a unei suprafete de 6259 m.p. apartinand BTT SA pentru care prejudiciul a fost estimat: “pentru BTT – 1.539.714 ron; pentru bugetul de stat – TVA – 292.545 ron”.

Din contractul de inchiriere (vezi facsimil) reiese ca obiectul acestuia l-a constituit inchirierea a sase suprafete destinate amplasarii unor tonete de comert stradal, suprafete aparent foarte mici (zona Disco Ring – 50 m.p.; zona dispensar – 16 m.p.; zona Radio Vacanta – 40 m.p. si ,atentie, zona Parcului Tineretului cu deschidere la plaja – 70 m.p. liniari, precum si in fata Restaurantului Perla Marii cu deschidere la plaja – 55 m. liniari). inlocuirea metrilor patrati, cu metri liniari, a permis chiriasului sa se extinda in spatele liniei cu deschidere la plaja, cu cat a dorit. Apoi, ca un facut, contractul incheiat de fostii directori ai BTT a fost atacat in instanta, si ani de zile pana se va judeca pricina, BTT se va uita cum terenul sau e ocupat de altul.

{gallery}gallery/05/btt{/gallery}

In alta ordine de idei, BTT SA a sesizat ministerelor Internelor, Turismului, Dezvoltarii Regionale s.a.m.d. pentru un caz asemanator, constand in ocuparea fara drept de catre SC Complex Tineretului SA (firma lui Nicusor Mihailescu) a unei suprafete de 2936 m.p. “prin executarea in interiorul Parcului Tineretului a unor lucrari de constructii din beton si structuri metalice ca parti componente a supranumitei Megadiscoteca Tineretului (…) indiferent de actiunile si demersurile pe care le-am intreprins, SC Complex Tineretului SA continua lucrarile de constructie, fara oprire, zi si noapte, refuzand orice dialog”.

Auditul de la BTT concluzioneaza ca vina pentru situatia creata nu e doar a fostilor directori, ci si a reprezentantilor AVAS, care “au impus proceduri formale, excesiv de birocratice, in dispretul intereselor proprietatii de stat, al bugetului de stat si al actionariatului”.

Hotiile de la BTT nu sunt o noutate, in urma cu circa zece ani, alti directori au jefuit la greu societatea cu zeci de milioane de dolari. Abia in 2006, fostul director general Liviu Vaclea a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru jaful comis prin zeci de contracte de privatizare.

Trei grupuri de interese au impartit Costinestiul

Statiunea preferata a studentilor reprezinta un potential economic de exceptie pentru agentii economici, chiar daca sezonul estival in care se da “bataia pestelui” nu dureaza mai mult de 55 de zile. Centrul atractiei il reprezinta discotecile de pe malul marii, restaurantele si unitatile de cazare concentrate in zona Forum si a Parcului Tineretului. Putini stiu ca seara de seara, in plina vara, in discotecile din Costinesti petrec intre 8000 si 15.000 de tineri. La patru persoane, in fiecare seara se achita o consumatie de minimum 200 ron. Asta inseamna o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro pe sezon, numai pe consumatiile din discoteci, pe care in mare si-o disputa in principal trei grupuri economice: fratii Mihailescu (care detin cam 30% din nordul zonei), vestitul Nicusor Nastase de la discoteca VOX Maris si firma SpringTime, cu Hotelul Forum. La aceasta suma se mai adauga profiturile uriase din comertul stradal, cazare si alte servicii. Acesta este motivul pentru care BTT SA, care are doar patru angajati in zona, a devenit tinta predilecta a celor trei grupuri.

Apel anti-invadatori

Intr-o adresa inaintata Inspectoratului de Stat in Constructii, la finele anului 2009, BTT SA a sesizat ridicarea unor constructii ilegale pe terenul pe care detine certificat de atestare a dreptului de proprietate, cu mentiunea ca: “BTT SA – Sucursala Costinesti nu poate face fata agresiunii societatilor comerciale care executa constructii ilegale pe proprietatea sa, deoarece are angajat un numar mic de personal, compus din patru persoane (o casiera, o contabila, un electrician si un lucrator administrativ), va rugam sa ne acordati sprijinul in obligarea SC Complex Tineretului SA si a celorlalte societati comerciale la respectarea prevederilor legale, astfel incat activitatea de turism sa poata fi desfasurata in conditii de normalitate in localitatea Costinesti”.

In fapt, BTT SA a formulat pana in prezent zeci de sesizari si plangeri penale, la Politie, la DNA, la parchetele locale si alte autoritati publice, insa nimeni nu a luat vreo masura de tragere la raspundere a celor care s-au instalat pe terenul statului, cu exceptia Inspectoratului de Stat in Constructii, care a procedat la demolarea constructiilor ridicate fara autorizatie de constructie si aplicarea unor amenzi contraventionale nesemnificative ca rol educativ pentru invadatori. Dupa actiunea de la inceputul lunii aprilie 2010, soldata cu demolarea a 15 constructii ilegale, Gigi Chiru, seful Inspectoratului Teoritorial in Constructii a declarat presei: „Am constatat ca firma Flopy Trade 2000, administrata de Mirel Mihailescu, nu s-a conformat dispozitiilor procesului-verbal intocmit in data de 4 martie a.c. prin care solicitam stoparea lucrarilor si desfiintarea celor 6 platforme betonate si 6 constructii usoare din lemn realizate in Costinesti fara autorizatii de construire. Drept pentru care am procedat la aplicarea unei contraventii de 8.000 lei si vom sesiza Parchetul in vederea intocmirii unui dosar penal (…) Fratii Mihailescu detin 30% din constructiile din Costinesti”.

In replica, Mirel Mihailescu, fratele lui Nicusor Mihailescu (care detine SC Complex Tineretului SA, Sabina Trading Company SRL si alte firme bine infipte la Costinesti) a declarat presei ca e tinta unui abuz: “Avem niste hotarari judecatoresti din care reiese clar ca parcul nu este al BTT-ului, ci este proprietatea firmei noastre”.

Articol aparut in numarul 3 al editiei tiparite ziuaveche.ro

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult