Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Licitaţie cu cântec la METROU. Trenurile ajung la DNA

Licitaţie cu cântec la METROU. Trenurile ajung la DNA

scris de Ștefan Constantinescu
22 afisari

Românii de la Astra Arad şi francezii de la Alstom au contestat licitaţia pentru cumpărarea a 51 de trenuri de metrou.
vagoane caf metrou licitatieCNSC a primit doua contestatii la licitatia pentru achizitia de trenuri noi la metrou, dar asteapta raspunsul DNA privind eventuale nereguli anchetate in legatura cu desfasurarea procedurii organizate de Metrorex, contractul atribuit companiei CAF neputand fi semnat pana la clarificarea situatiei.
Astra Vagoane Calatori, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, si Alstom Transport, parte a grupului francez Alstom, au contestat, la finele lunii martie, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), licitatia organizata de Metrorex pentru cumparare a 51 trenuri noi pentru Magistrala 5, atribuita, potrivit mai multor surse din piata, companiei spaniole CAF.

„Autoritatea contractanta, in cazul nostru Metrorex, a solicitat suspendarea solutionarii cauzei de catre CNSC deoarece exista pe rolul DNA o plangere penala sau o cercetare sau o urmarire penala, cu privire la procedura de achizitie publica in cauza. Noi am solicitat DNA sa ne comunice daca exista sau nu inceperea urmaririi penale. Cand vom primi un raspuns, vom analiza si ne vom pronunta in consecinta. Deocamdata nu stim care va fi raspunsul”, a declarat, miercuri, raspunzand unor intrebari pe aceasta tema, presedintele CNSC, Lehel-Lorand Bogdan.

Termenul de solutionare a celor doua contestantii este de 20 de zile, dar procedura nu poate fi lansata in lipsa unui raspuns din partea DNA. Solicitarea catre Directia Nationala Anticoruptie a fost transmisa inainte de sarbatorile de Paste, a spus reprezentantul CNSC.

Intrebat daca s-a mai confruntat cu situatii similare pana in prezent, seful Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a raspuns negativ. „Personal nu, dar plangeri penale intotdeauna au fost, impotriva tuturor procedurilor organizate de autoritatile contractante, nu este o regula sau nu este o surpriza ca se verifica sau ca se cerceteaza. In fiecare zi auzim cercetari sau ca se declanseaza urmarirea penala impotriva unui primar sau ministru pentru atribuirea de contracte. Noi avem competenta legala de a nu ne pronunta daca stim ca exista o urmarire penala intr-o anumita cauza, pana cand nu se lamuresc aceste lucruri. Punct”, a adaugat Bogdan.

Licitatia cu o valoare estimata de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizeaza achizitia a minim 43 si maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu pana la patru contracte subsecvente.
Contractul estimat la 1,556 miliarde lei fără TVA va fi finanţat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, şi bani de la buget, potrivit anunţului de participare lansat la jumătatea anului trecut de Metrorex. Anterior, CAF a mai primit, în anul 2011, o comandă de garnituri de metrou din partea Metrorex, acestea sosind cu întârziere. Acestea au declanşat un întreg scandal, după ce a fost necesară pilirea unor peroane din staţiile de metrou, ca urmare a faptului că trenurile nu încăpeau.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult