Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei 24 de ore. Nelu Iordache reţinut de DNA

24 de ore. Nelu Iordache reţinut de DNA

scris de M.A.
9 afisari

Procurorii DNA au dispus sâmbătă, 1 Decembrie, reţinerea lui Nelu Iordache pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare pentru 29 de zile.

24 de ore. Nelu Iordache reţinut de DNA

Potrivit DNA, prin Ordonanţele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată,

– delapidare, în formă continuată,

– folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale),

– spălare de bani.

În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii au reţinut următoarele:

Inculpatul Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, şi anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Nelu Iordache a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.

În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Nelu Iordache i-a instigat pe unii angajaţi ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.

Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. La data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpatului Nelu Iordache pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

1 comentariu

digital 01-12-2012 - 20:30

păi asta era principiul și regula,pedalacilor,întrebați-o și pe nutzii-jhoiana,că doar ea conducea toate mânăriile de genul ăsta!
jhoiana avea sub mânuța ei delicată,3,5 mld de euroi,alocate direct din bugetul țării,nu ca pulifriciul ăsta cu 6 meleoane,din fonduri europene!
acu vă puteți da seama ce a reușit kiorul?!
aredeul duce greul!
ne vedem pe 9 dec!!!!!
aloha!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult