Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei 250.000 de euro daune morale pentru un fost detinut politic

250.000 de euro daune morale pentru un fost detinut politic

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Constantin Teodoriu, fost detinut politic, acum in varsta de 82 de ani, va primi despagubiri de 250.000 de euro pentru traumele suferite in detentia regimului criminal comunist. Acordarea acestei sume a fost decisa marti de Tribunalul Iasi. Decizia nu este definitiva. Adrian Teodoriu, fiul lui Constantin Teodoriu, a declarat pentru ziuaveche.ro ca tatal sau a fost victima unei inscenari.


In martie 1948, liceanul Constantin Teodoriu avea 17 ani. Inca nu daduse bacalaureatul, dar a facut cunostinta cu „Organele” de partid si de stat, respectiv Securitatea si Militia, fiind retinut si arestat (fara mandat si indeplinirea procedurilor conform legii, lucru obisnuit pentru regimul comunist) un an si sase luni pentru „uneltire impotriva ordinii sociale si a statului” a Republicii Populare Romane. Tinut la penitenciare din Suceava si Targsor, cu tot ce implica aceasta: bataie, infometare, amenintare. Potrivit actiunii depuse in instanta, Constantin Teodoriu a cerut 500.000 de euro ca daune morale pentru suferintele indurate in detentie, in perioada septembrie 1948- martie 1949, dar si pentru persecutiile si umilintele de care a avut parte dupa eliberarea sa. Precizam ca Teodoriu a fost acuzat si inchis pentru ca ajutat un fost membru al Garzii de Fier. Adrian Teodoriu, fiul lui Constantin Teodoriu, a declarat pentru ziuaveche.ro ca tatal sau a fost victima unei inscenari. Mai precis, i s-a ticluit o scrisoare din partea unui fost coleg de clasa (membru al Miscarii Legionare) din Dorohoi, prin care acesta din urma cerea ajutor in alimente si bani. Brusc, a fost acuzat ca simpatizeaza cu legionarii, dusmanii naturali ai comunistilor.Adrian Teodoriu a declarat ca, dupa eliberarea tatalui sau din penitenciare, persecutiile au continuat sistematic: tatal sau a fost impiedicat sa acceada la studii superioare, a fost tracasat, chemat frecvent la „autoritati”, mai precis la Securitate. Conform obiceiului regimului totalitar, lui Constantin Teodoriu i s-a impus si domiciliu obligatoriu si a fost nevoit sa munceasca 10 ani prin diverse santiere in munti ca sa-si castige existenta. „Nimeni nu poate sa cuantifice in bani suferintele tatalui meu, pentru ca nici o suma nu este suficienta pentru suferintele in aceste cazuri. Respectam decizia instantei si vom vedea ce este de facut mai departe”, a declarat pentru ziuaveche.ro, Adrian Teodoriu. Un caz similar, dar mai mediatizat, este cel al disidentului Vasile Paraschiv, care a dat, la randul lui, statul roman in judecata pentru chinurile suferite in inchisorile comuniste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult