Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ababei susținea că a dat mita altui șef din Poliție

Ababei susținea că a dat mita altui șef din Poliție

scris de A.B.
16 afisari

Fostul director adjunct al Poliției Capitalei Roberto Ababei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce Tribunalul București a admis joi seară propunerea procurorilor DNA de a emite mandat pe numele lui.

Roberto Ababei

Roberto Ababei

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. El este acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, în perioada 14 iulie — 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, a primit de la doi oameni de afaceri suma de 13.000 euro și produse alimentare.

În schimb, el i-a lăsat să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite de cele două persoane în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.

„În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndrumă și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări”, susțin procurorii.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Fostul director adjunct al Poliției Capitalei Roberto Ababei le-a spus celor doi administratori de firmă de la care a primit mită că a dat cei 10.000 de euro unui alt șef din Poliție, deși în realitate banii erau pentru el, fiind cheltuiți între timp, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă.

„Deși comisarul șef Ababei Roberto-Ștefan le-a spus celor doi administratori că a dat suma de 10.000 de euro primită în data de 14.07.2015 comisarului șef de poliție (…), director general adjunct în cadrul DGPMB, în realitate acesta a primit suma de bani pentru sine, cheltuind-o între timp”, se precizează în document.

Procurorii menționează că Roberto Ababei le-ar fi adus la cunoștință ulterior celor doi administratori că, în cazul în care aceștia se gândesc la faptul că au pierdut suma de bani pe care au pus-o la dispoziția sa pentru a le rezolva problemele juridice, el va face un împrumut și va restitui suma.

„Și din această discuție rezultă că suma de bani remisă în data de 14.07.2015 de cei doi administratori a fost primită de Ababei Roberto-Ștefan pentru sine, între timp cheltuind-o”, susțin anchetatorii.

Intervențiile lui Roberto Ababei vizau restituirea, ca urmare a unui control la un restaurant din sectorul 6, a unor agende în care era ținută o evidență extracontabilă cu privire la evenimentele festive care au avut sau urmau să aibă loc, numele și numerele de telefon ale persoanelor care solicitaseră organizarea unor evenimente și sumele de bani achitate drept avans și, la final, agende care puteau constitui probe în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală în cadrul dosarului penal.

În referat se menționează că, după plecarea din birou a unui subcomisar de poliție, Roberto Ababei a transmis un SMS uneia dintre persoanele implicate cu următorul conținut: „Cam nașpa… O să văd..”.

„La scurt timp după primirea mesajului (…) i-a solicitat comisarului șef Ababei să se întâlnească, însă cel din urmă i-a transmis tot prin SMS: „Mai târziu să văd ce dracu fac”. În data de 14.07.2015, la ora 12:12, prin intermediul unui mesaj text, tip SMS, comisarul șef Ababei i-a solicitat lui (….) ‘vino cu ăia la mine… Altă variantă nu am. Încerc și așa”, Ababei Roberto-Ștefan făcând referire la o sumă de bani pe care trebuia să i-o remită (…), bani cu care va încerca să rezolve problemele juridice ale administratorilor S.C. (…) S.R.L. La scurt timp, respectiv la ora 12:22, (….) a luat legătura cu un angajat dintre ai săi, respectiv numitul (…), căruia i-a solicitat să vină în „centru… în parcarea de la Operetă” cu o sumă de bani și un plic”, se spune în document.

Procurorii arată că suma de 10.000 euro a fost înmânată celor doi administratori și că s-a mers la sediul Poliției Capitalei.

„În continuare, la ora 13:18, (….) s-au deplasat către sediul DGPMB situat pe Calea Victoriei, nr. 17-19 sector 3, iar la ora 13:20 au pătruns în sediul acestei instituții, pe la punctul de acces dinspre str. Eforie, de unde au fost preluați de către (….) comisarului șef de poliție Ababei Roberto Ștefan și conduși în biroul acestuia din urmă, unde au rămas aproximativ 15 minute, (…). În aceeași zi, respectiv 14.07.2015, la orele 18:49, (….) i-a transmis lui (….) faptul că ‘se pare că e… sunt foarte, foarte bine… e posibil să… primim ceva înapoi… și cred că e… în proporție de 95% o formalitate””, se menționează în referat.

În referat se precizează și cum produse alimentare scoase „dintr-o geantă termoizolantă”, respectiv „mai multe caserole și pungi cu mâncare”, au fost transportate la domiciliul lui Ababei.

În document se mai arată că, pe 8 august 2015, Ababei s-a întâlnit în biroul său cu un comisar șef de poliție, un alt director general adjunct al DGPMB.

Anterior numirii pe această funcție, a îndeplinit până în luna iulie 2015 o funcție de șef, cunoscându-i pe lucrătorii de poliție din cadrul structuri care avea respectiva cauză în lucru.

„În cadrul discuției, Ababei i-a cerut sprijinul și lui (…) pentru rezolvarea într-un mod favorabil administratorilor societății comerciale, a controlului efectuat de lucrătorii de poliție la restaurantul ‘(…)’: „singura variantă care să… m-ajuți ești tu. Nu s-o-ntoarce roata (….)?! (…) Bă, (….) nu știu, chiar nu știu. Deci, dacă poți să mă ajuți, e ok, rămân dator. Dacă nu, asta e, mi-am luat io rușine acasă… și aia e’. În prealabil Ababei i-a adus la cunoștință faptul că a solicitat și sprijinul lui (….), însă acesta nu a putut rezolva problema, Ababei arătându-se dezamăgit de această situație, lucrătorii care efectuează urmărirea penală certându-i pe cei doi administratori: ‘Și dacă noi, între noi, colegii… Adică dacă tu mă rogi, că știi cum e, roata se învârte, oi avea și tu vreo problemă vreodată… Nu?! Și io să fiu bulangiu și să… că am constatat cu ocazia asta, deci, la cum s-a…’, a mai reținut DNA.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) anunță că adjunctul Poliției Capitalei, Roberto Ababei, reținut miercuri de procurorii DNA pentru trafic de influență, a fost eliberat din funcție.

„Urmare a comunicării Direcției Naționale Anticorupție, în care se precizează punerea în mișcare a acțiunii penale față de comisar — șef de poliție Ababei Ștefan Roberto, inspectorul general al Poliției Române a dispus eliberarea din funcție a acestuia și punerea la dispoziția unității, urmând ca situația raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcție de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult