Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Roberto Ababei, retinut de DNA

UPDATE – Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Roberto Ababei, retinut de DNA

scris de C.S.
2 afisari

UPDATE – Adjunctul Poliției Capitalei, Roberto Ababei, a fost reținut, miercuri seară, de procurorii DNA, pentru trafic de influență, și va fi prezentat joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în perioada 14 iulie — 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro (în doua tranșe 3.000 respectiv 10.000 euro) și produse alimentare, lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite de cele două persoane, în legatură cu activitatea firmei pe care o administrau.

„În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndruma și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări”, susțin procurorii.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Roberto Ababei, a fost dus la DNA, miercuri, fiind suspectat că a luat mită 10.000 de euro de la administratorii unei firme care fusese controlată, promiţând că va interveni în sprijinul acestora la poliţişti de la Economic, potrivit unor surse judiciare.

Roberto Ababei

Roberto Ababei

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, comisarul şef Roberto Ştefan Ababei, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) însoţit de anchetatori, fiind citat pentru a fi audiat într-un dosar în care este suspectat de trafic de influenţă.

Potrivit surselor citate, Roberto Ababei ar fi primit, în perioada iulie-august, aproximativ 10.000 de euro de la doi administratori ai unei firme care fuseseră controlaţi de poliţişti de la Economic. Ababei le-ar fi promis administratorilor că va interveni în sprijinul lor la poliţişti de la Economic.

Roberto Ababei este director general adjunct al Poliţiei Capitalei din 6 februarie 2013, anterior acesta fiind, din aprilie 2010, şeful Poliţiei Sectorului 2.
În perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010, Ababei a fost împuternicit la comanda Poliţiei Sectorului 2, iar din 2005 până în noiembrie 2009, a condus Secţia 8 Poliţie, anterior fiind, timp de un an, adjunctul şefului Secţiei 8.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2014, Roberto Ababei are doar un autoturism Audi A6 fabricat în 2009, fără a deţine terenuri sau imobile.

În schimb, acesta a menţionat în declaraţia de avere trei credite – unul în valoare de 86.800 de franci elveţieni, scadent în 2022 şi două împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc (CAR), în valoare de 24.000 de lei fiecare, care trebuie achitate până în anul 2015. În acelaşi timp, Ababei a obţinut un venit anual, din salariu, de 88.324 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult