Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Adriean Videanu, eliberat din arest

Adriean Videanu, eliberat din arest

scris de Ștefan Constantinescu
6 afisari

Adriean Videanu a părăsit azi-noapte Arestul Poliţiei Capitalei. Magistraţii instanţei supreme i-au admis contestaţia la arestul preventiv şi au decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

adrian videanu eliberat din arestDorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, dar şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, rămân după gratii. Cei trei au primit, sâmbătă, mandate de arestare preventivă, într-un al doilea dosar deschis de DNA împotriva Alinei Bica.

Procurorii o acuză pe fosta şefă a DIICOT, printre altele, de luare de mită. Dorin şi Alin Cocoş ar fi fost implicaţi în traseul mitei din primul dosar al fostei şefe DIICOT, cel în care este acuzată că a influenţat acordarea unei despăgubiri ilegale, de peste 60 de milioane de euro.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii DNA mai arată că, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult