Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Update. Lidia Bărbulescu rămâne în CSM

Update. Lidia Bărbulescu rămâne în CSM

scris de Ziua Veche
4 afisari

 .

UPDATE 16.50: Judecătoarea Lidia Bărbulescu a obţinut 69 de voturi, judecătorul Mircea Aron – 62, iar al treilea candidat din partea instanţei supreme, Gabriela Bârsan, a obţinut 51 de voturi, a anunţat purtătorul de cuvânt al ÎCCJ, Georgeta Barbălată. Astfel, instanţa supremă va fi reprezentantă în CSM, pentru următorii şase ani, de Lidia Bărbulescu şi Mircea Aron, transmite Realitatea.net.

Lidia Bărbulescu, Mircea Aron şi Gabriela Bârsan şi-au depus candidaturile pentru cele două locuri în cadrul CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Lidia Bărbulescu este unul dintre cei patru actuali membri ai Consiliului care şi-au depus candidatura pentru un nou mandat. Potrivit articolului 51, alineatul 1 din Legea 317/2004, „durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”.

————–

Magistraţii îşi aleg luni viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor îi vor desemna pe cei 11 noi membri în consiliu. În turul final al alegerilor, participă 23 de judecători şi 14 procurori, ale căror candidaturi au fost validate de plenul CSM pe 21 octombrie. Mandatul membrilor actualului consiliu expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai CSM, transmite Radio România Actualităţi.

Potrivit listei validate de consiliu, printre candidaţi sunt şi actuali membri, dar şi foşti lideri ai unor asociaţii profesionale ale magistraţilor. Directorul Freedom House România, Cristina Guseth, apreciază care este miza acestor alegeri. „Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia care asigură independenţa justiţiei şi credibilitatea justiţiei. O dată, este o miză legată de statul de drept. Un stat în care justiţia nu este funcţională nu este un stat de drept. „A doua miză importantă, dincolo de acest lucru, este o miză economică. Nu vor veni investitori străini, atâta timp cât în România nu au încredere în justiţie, deci miza este uriaşă şi nu întâmplător CSM este unul din punctele importante pe agenda de monitorizare a Comisiei Europene”, a spus Cristina Guseth. 

Conform Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 – 9 judecători şi 5 procurori – sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de asemenea de Senat, şi trei membri de drept – ministrul justiţiei, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general al României. Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar preşedintele consiliului este desemnat dintre membrii aleşi pentru un mandat care nu poate fi reînnoit.

 

0 comentariu

enzo 13-05-2010 - 10:03

numai tilici isi dau cu parerea. tilici comunisti care, vorba lui baltazar, habar n-au ce inseamna o concentratie de 6mg/litru. tara de retardati comunistoizi (si asta se vede pe forumuri), care da cu piciorul la investitii si dupa aia urla ca moare de foame si n-are lumea de munca.

victor 13-05-2010 - 10:06

Vad ca este la moda acum sa te dai ecologist fara sa fi strans un pet la viata ta (nici macar pe cel golit de tine) si fara sa fi plantat macar un copacel. In schimb poti sa te dai mare si sa faci scandal celor care vor sa mi si produca ceva in tara asta amarata. Eu sunt de acord cu dl. Baltazar. La Rosia Montana altceva nu se poate face decat minerit si din moment ce exista posibilitatea unei investitii substantiale este o mare magarie sa nu se faca pentru ca se dau unii rotunzi

STAN PATITU 13-05-2010 - 12:03

Cazul este asemanator cu cazul Sterling… Nu ne vindem tara! Fiecare primeste ce merita cand ii vine randul. Isteria cu Rompetrolul care nu se mai termina, este aceeasi poveste. Nu ne vindem tara! Nu au contribuit toti la chestia asta? Nu si dl.Baltazar?

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult