Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ambasada SUA, “îngrijorată” de hotărârile CCR

Ambasada SUA, “îngrijorată” de hotărârile CCR

scris de M.A.
4 afisari

Ambasada SUA este îngrijorată de hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea propunerilor de modificare a Constituţiei României”, se precizează într-un comunicat oficial.

mark_gitenstein

Mark Gitenstein (foto:Agerpres)

“Dorinţa autorităţilor române de a consolida administrarea justiţiei în România ca parte a luptei împotriva corupţiei este lăudabilă. Amendamentele la Constituţie care ar face posibilă punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute în mod ilegal şi ar limita imunitatea extinsă de care se bucură în prezent parlamentarii şi miniştrii, menite să asigure alinierea la normele occidentale, joacă un rol esenţial în aceste eforturi. Decizia Curţii constituie un obstacol în calea acestor eforturi şi, în numele „drepturilor fundamentale”, răpeşte poporului posibilitatea de a decide. Poporul român ar trebui să poată analiza liber aceste schimbări prin intermediul reprezentanţilor aleşi”, declară ambasadorul Mark Gitenstein.

“Într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu ar trebui să depindă de capriciile celor care deţin temporar majoritatea; poporul ar trebui să aibă puterea de a corecta erorile. De pildă, în SUA, pentru a schimba Constituţia şi a îndrepta o greşeală a Curţii Supreme, este nevoie de o majoritate calificată a Congresului şi a legislaturilor statelor. Fără această procedură, nu ar fi fost posibilă anularea cunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legaliza sclavia în numele protejării „drepturilor” proprietarilor albi de sclavi şi care a avut un rol în declanşarea Războiului Civil. În SUA, nimeni, nici măcar însăşi Curtea Supremă, care a luat decizia, nu a pus la îndoială dreptul constituţional al Congresului de a adopta Amendamentele 13 şi 14 la Constituţia SUA, care au anulat respectiva hotărâre judecătorească”, suţine diplomatul american.

“Înţelegem că în România, Constituţia acordă Curţii Constituţionale autoritatea excepţională de a bloca procesul de reformare a Constituţiei. În SUA, există o tradiţie îndelungată a „reţinerii judecătoreşti”, prin care judecătorii Curţii Supreme aleg să nu îşi exercite întreaga autoritate. Felix Frankfurter, unul dintre cei mai importanţi judecători ai Curţii Supreme, a spus la un moment dat: „nu este datoria acestei curţi să emită politici. Ea trebuie să arate o extrem de atentă consideraţie faţă de limitările propriilor sale puteri, ceea ce împiedică această instanţă să-şi urmeze propriile idei cu privire la ceea ce este înţelept şi chibzuit. Această reţinere autoimpusă este esenţa jurământului judecătoresc…” Poate că o astfel de „reţinere autoimpusă” ar fi fost potrivită în acest caz”, încheie comunicatul Ambasadei SUA.

11 comentarii

bla-bla 21-06-2011 - 17:59

mai lasa-ne, nene markule !

Arhimede 21-06-2011 - 18:24

Nu este traba ta ma taubmanule.
asta se numeste ingerinta in treburile interne ale Romaniei.
CCR tocmai pentru asta a fost creata. Sa puna stavila unor abuzuri.

urbos 21-06-2011 - 18:59

Iese javra ji doveasca sa-l tamaieze pe Basescu. Mars ma sobolane de unde-ai venit.

Silviu Craescu 21-06-2011 - 23:14

Silviu Craescu
AMBASADORUL SUA MARK HENRY GITENSTEIN TREBUIE TRIMIS ACASA!
ACEST AVOCAT – AMBASADOR AL SUA LA BUCURESTI , A ATACAT IN MOD DESCHIS CURTEA CONSTITUTIONALA – O INSTITUTIE FUNDAMENTALA A STATULUI ROMAN!
MAE TREBUIE SA REACTIONEZE OFICIAL SI SA IA MASURILE CARE SE IMPUN !
ROMANIA NU POATE TOLERA AMESTECUL AMERICAN, IN TREBURILE INTERNE DE STAT !

Statement by U.S. Ambassador Mark Gitenstein on the Latest Constituti
Ambasada SUA intervine pentru Traian Basescu in lupta cu Curtea Constitutionala
http://www.agentia.org
Ambasada SUA la Bucuresti intervine in favoarea lui Traian Basescu in lupta cu deciziile Curtii Constitutionale, care a constatat anumite neconstitutionalitati in propunerile legislative ale presedintelui. “Într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu ar trebui să depindă de capriciile ..

Silviu Craescu 21-06-2011 - 23:15

Silviu Craescu

AMBASADORUL SUA MARK HENRY GITENSTEIN TREBUIE TRIMIS ACASA!
ACEST AVOCAT – AMBASADOR AL SUA LA BUCURESTI , A ATACAT IN MOD DESCHIS CURTEA CONSTITUTIONALA – O INSTITUTIE FUNDAMENTALA A STATULUI ROMAN!
MAE TREBUIE SA REACTIONEZE OFICIAL SI SA IA MASURILE CARE SE IMPUN !
ROMANIA NU POATE TOLERA AMESTECUL AMERICAN, IN TREBURILE INTERNE DE STAT !

urbos 21-06-2011 - 23:33

Care MAE? In tara asta nu exista institutii, nu exista decat ordinul canaliei securiste Basescu, sustinut de potaile americano-evreiesti. Ji danimea distruge prin acest gunoi tradator de Basescu, Romania.

H2SO4 22-06-2011 - 01:54

baaaah tU ai niste obsesii fundamentale… cred ca basescu este o mare pietricica in pantoful matale + chestiile cu evrei si alte stoluri de rindunici ce-ti zboara prin craniu

Cercul 22-06-2011 - 10:00

E membru intr-un partid de opozitie de aceea e inversunat doar impotriva lui Basescu.

Arhimede 22-06-2011 - 12:43

Cerem ca partidele de opoziţie să-i ceară ferm acestui ambasador, să-şi retragă cuvintele şi să plece acasă.

Aolica 22-06-2011 - 13:56

Gata, retragerea??? Deci fara „constitutie”? Si ce punem in loc?

“Într-o republică democratică, modificarea mamaligii nu ar trebui să depindă de capriciile …. ”.

“Înţelegem că în România, mamaliga acordă curţii mamaligarilor autoritatea excepţională de a bloca procesul de reformare al mamaligii …. ”.

Ah, dar ce vad, nu exista control al documentatiei? Unde este versiunea? … mamaliga 2.1.1 revizia 04?

Ce este o mamaliga schimbata la fiecare xprezece ani, daca nu chiar o mamaliga?

Aolica 22-06-2011 - 14:18

MAMALIGA ROMANIEI ESTE SFANTA! De aceea o tot schimbam, ca sa se potriveasca mai bine cu ceaunul de azi, sau tuci, sau ce-o fi sa fie. In conformitate cu mamaliga, Romania este stat national unitar. Dar, mamaliga se taie cu atza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult