Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ambasada SUA interesata de dosarele Revolutiei si Mineriadelor

Ambasada SUA interesata de dosarele Revolutiei si Mineriadelor

scris de Ziua Veche
13 afisari

.Reprezentanti ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au vizitat sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, tema discutiilor referindu-se la dosarele Revolutiei din 1989 si Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Revolutionarii le-au pus la dispozitie oficialilor americani un volum masiv de documente din dosarele Revolutiei si mineriadelor, propunand un parteneriat pentru publicarea integrala a acestora. Din delegatia Ambasadei Statelor Unite e au facut parte Stephen Ruken, political officer si Laurentiu Stefan – political specialist, care au fost primiti de catre presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, si avocatul Ionut Matei, a informat pentru ziuaveche.ro Asociatia 21 Decembrie 1989.

Discutiile s-au referit cu prioritate la modul in care au fost obtinute documentele din dosarul Revolutiei si  mineriadelor, precum si stadiul acestora, cererile Asociatiei 21 Decembrie 1989 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Legea Lustratiei.

Totodata, presedintele Teodor Maries a facut o scurta prezentare a activitatii Asociatiei.

La randul sau, avocatul Ionut Matei le-a prezentat oficialilor SUA sutele de mii de documente din dosarele Revolutiei si mineriadelor, acestia declarandu-se impresionati de volumul mare de documente, pe care le detine Asociatia.

In timpul intrevederii, Teodor Maries a propus un parteneriat in vederea publicarii integrale a documentelor pe care le detine Asociatia, privind  evenimentele din timpul Revolutiei si mineriadelor. Stephen Ruken  a promis ca va analiza si transmite propunerea.

Modelul polonez 

In vederea  finalizarii cercetarilor in aceste dosare, Maries le-a prezentat propunerea pe care Asociatia 21 Decembrie 1989 a facut-o autoritatilor romane. Aceasta consta in  preluarea si solutionarea acestora in cadrul unui departament al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc condus de catre profesorul Vladimir Tismaneanu. Modelul propus este cel al Legii de functionare a Institutului Memoriei Nationale din Polonia. Argumentul adus de Teodor Maries in sustinerea propunerii este faptul ca, in prezent, „procurorii de la toate nivelurile din cadrul Parchetului General au blocat cercetarile”.  Potrivit Asociatiei 21 Decembrie 1989, „propunerea a fost apreciata, ca fiind una necesara si aplicabila, reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti interesandu-se daca exista sprijin in acest sens, din partea institutiilor statului”. Maries le-a precizat ca „doar Institutia Prezidentiala este interesata de acest subiect”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS