Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ana Maria Pătru, şefa Autorităţii Electorale Permanente, reţinută de DNA

Ana Maria Pătru, şefa Autorităţii Electorale Permanente, reţinută de DNA

scris de C.S.
33 afisari

UPDATE – Ana Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost arestată preventiv, miercuri seară, în dosarul în care este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență și a două infracțiuni de spălare de bani.

Magistrații Tribunalului Prahova au admis propunerea procurorilor DNA Ploiești și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele Anei Maria Pătru.

Decizia pronunțată de Tribunalul Prahova nu este definitivă.

Procurorii au arătat că, în cauză, există date și probe din care rezultă că măsura reținerii este necesară în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal și al prevenirii săvârșirii unor alte infracțiuni, întrucât inculpata, prin prisma funcției deținută în cadrul Autorității Electorale Permanente, ar putea influența desfășurarea anchetei penale prin sugestionarea depozițiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearcă să ascundă mijloace materiale de probă, preciza DNA într-un comunicat.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, urmărită penal pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, a fost reţinută, marţi seară, de către procurorii DNA Ploieşti. Şefa AEP este acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu AEP.

Ana Maria Pătru a luat decizia de a-și înainta demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, a anunțat, marți seară, avocatul Ene Cristian.

Ana Maria PătruProcurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DiNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ana Maria Pătru, preşedinte AEP, la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor, informează DNA.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada aprilie – iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) – funcţie cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său, notează procurorii DNA.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în sumă de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii,încheiate de societatea respectivă cu AEP.

De asemenea, şefa AEP a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia şefei AEP.

Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.

Ana Maria Pătru a fost audiată câteva ore la sediul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA

Procurorii DNA Ploieşti au făcut, marţi dimineaţă, patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la domiciliile unor persoane, în dosarul care vizează fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, soţul preşedintei AEP, Ana Maria Pătru, vizată de ancheta DNA Ploieşti, a încercat să fugă în timpul percheziţiilor de la locuinţa celor doi soţi din judeţul Vâlcea având asupra sa documente ale societăţii sale radiate care ”erau relevante pentru circuitul mitei”. Anchetatorii au reuşit însă să-l oprească pe bărbat.

Marţi după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că cercetările făcute de către DNA în cazul şefului AEP, Ana Maria Pătru, reprezintă o surpriză „foarte, foarte neplăcută”, iar dacă se dispune urmărirea penală ea trebuie să plece din funcţie. ŞEful statului a adăugat că nu crede că ancheta va afecta alegerile sau mersul instituţiei.

Potrivit declaraţiei de avere completate în iunie 2016, Ana Maria Pătru deţine, împreună cu soţul său, Florin Ştefan Pătru, teren intravilan în comuna Vlădeşti, cei doi obţinând prin vânzare-cumpărare 500 de metri pătraţi în 2008 şi 600 de metri pătraţi în 2010.

Şefa AEP are un apartament de 80 de metri pătraţi în Râmnicu Vâlcea, dobândit în 2008 prin donaţie. De asemenea, împreună cu soţul, mai are un apartament de 95 de metri pătraţi în Bucureşti, obţinut în 2009, în dreptul căruia, în declaraţia de avere este observaţia „Evidenţă fiscală”. Cei doi soţi mai au şi o casă de 330 de metri pătraţi în comuna Vlădeşti, construită în 2010.

Pătru mai are trecute în declaraţia de avere un autoturism Dacia 1310 fabricat în 1999 şi două ATV-uri.

Şefa Autorităţii Electorale Permanente are datorii de câte 50.000 de euro, scadente în 2017, la două persoane fizice, Melania Popa şi Mihaela Gherghin, şi un credit de 30.044 de lei la Unicredit Ţiriac Bank, scadent în 2024.

Ca preşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a avut un venit anual de 110.095 lei, la care s-a adăugat venitul soţului, de 62.287 de lei, obţinut în calitate de director comercial al SC Oltgroup PVC SRL.

Ana Maria Pătru este preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente din anul 2012. În perioada 2005 – 2007, ea a fost director al filialei sud-vest Oltenia a AEP, iar din 2007 şi până în 2012 a fost vicepreşedinte al AEP. Anterior, între 2003 şi 2005, Pătru a fost consilier juridic la Direcţia de Finanţe Publice Vâlcea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult