Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei ANI cere revocarea din funcție a lui Stoica și Mora

ANI cere revocarea din funcție a lui Stoica și Mora

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat ȋncǎ o datǎ revocarea din funcție a parlamentarilor Ștefan Bucur Stoica (PDL) și Daniel Akos Mora (PNL).

ANI cere revocarea din funcția a lui Stoica și Mora (foto:newscluj.ro)

ANI cere revocarea din funcția a lui Stoica și Mora (foto:newscluj.ro)

ANI a anunțat cǎ trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ȊCCJ) a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului. Ȋntr-un comunicat de presǎ remis miercuri, 17 septembrie, de Agerpres, ANI reamintește cǎ în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3) Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”.

Mai mult, conform art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. ANI a avertizat că neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează „consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept”.

ANI a constatat faptul că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier județean de Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deține funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș.

Cȃt despre deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica, fost consilier județean în cadrul CJ Dolj, ANI a precizat cǎ acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat incompatibil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult