Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei ANI: Fostul deputat Ștefan Buciuta în conflict de interese

ANI: Fostul deputat Ștefan Buciuta în conflict de interese

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Fostul deputat Ștefan Buciuta, reprezentând Uniunea Ucrainenilor din România, a fost declarat în conflict de interese de natură administrativă și penală de Agenția Națională de Integritate (ANI).

ANI: Fostul deputat Ștefan Buciuta în conflict de interese(foto:mews.ro)

Potrivit unui comunicat al ANI remis vineri, 27 septembrie, de Agerpres, Ștefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008—14 septembrie 2012 în funcția de expert în cadrul propriului birou parlamentar, în Circumscripția electorală nr. 27 Maramureș—Colegiul uninominal nr. 7. ANI mai susține că fostul deputat a încălcat dispozițiile art. 253(1) din Codul Penal al României prin angajarea fiicei sale în cadrul propriului birou parlamentar, în urma căreia fiica sa a obținut venituri de natură salarială în sumă de 59.499 lei.

În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253(1) din Codul Penal al României, potrivit căruia: „Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”. Art. 70 din Legea nr. 161/2003 prevede: „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

1 comentariu

kapa 27-09-2013 - 18:01

oamenii astia dar „astia” daca nu cunosc legea sa stea acasa,handicapul nu se rezolva ajungand in parlament,cer pedeapsa dubla,ca ar trebui sa fie exemplu pozitiv,facem o conventie,schimbam parlamentarii cu detinutii,oare o sa fie schimbare?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult