Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei ANI sesizeaza Parchetul in cazul fostului ministru Placinta

ANI sesizeaza Parchetul in cazul fostului ministru Placinta

scris de Ziua Veche
1 afisari

. Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casație si Justitie in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre Sorina Luminita Placinta, senator PDL si fost ministru al Tineretului si Sportului, a infractiunii de fals in declaratii, anunta Agentia, intr-un comunicat.

  

 

 In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 144/2007, republicata, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii, la data de 16.07.2009, de catre Agentia de stiri HotNews a articolului ”Dezvaluiri despre afacerile ministrului Sorina Placinta”, cu privire la posibila nerespectare de catre doamna Sorina Luminita Placinta a dispozitiilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de interese. Mentionam faptul ca Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, si cu privire la posibila nerespectare de catre doamna Sorina Luminita Placinta a regimului juridic al incompatibilitatilor.

Procedura de instiintare a fost indeplinita in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, doamna Sorina Luminita Placinta fiind informata, la data de 23.07.2009, despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale, referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistata sau reprezentata de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

Avand in vedere cele de mai sus, la data de 30.09.2009, Sorina Luminita Placinta a facut uz de drepturile sale de a fi reprezentata de avocat, aparatorul ales al acesteia luand la cunostinta actele si lucrarile existente la dosarul cauzei.

in urma analizarii datelor cuprinse in declaratiile de avere si de interese, precum si a informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

– doamna Sorina Luminita Placinta a beneficiat, in calitate de senator, in perioada 15.12.2008-13.07.2009, de o indemnizatie neta de 35.079 lei;

– in anul 2008, doamna Sorina Luminita Placinta a detinut calitatea de actionar la S.C. MILCOFIL S.A, cu un numar atribuit de parti sociale de 630398 si o cota de participare la beneficii de 91,84 %;

– pana la data de 17.02.2009, doamna Sorina Luminita Placinta a detinut functia de administrator al S.C. MILCOFIL S.A.;

– in perioada 26.10.2005 – 07.04.2009, doamna Sorina Luminita Placinta a detinut functia de administrator al S.C. ARTIFEX  S.R.L., iar, in perioada 19.12.2007 –  17.02.2009, pe cea de administrator al S.C. SORSTE S.A.;

– doamna Sorina Luminita Placinta detine calitatea de actionar in cadrul S.C. SORSTE S.A.;

– in cadrul S.C. DEPSORSTE S.R.L., doamna Sorina Luminita Placinta detine calitatea de asociat cu o cota de participare la beneficii de 5%;

– in declaratia de interese, completata la data de 15.12.2008, doamna Sorina Luminita Placinta a mentionat faptul ca detine calitatea de actionar in cadrul S.C. SORSTE S.A. Focsani, cu un numar de 18.456 parti sociale, a caror valoare este de 75.669,6 Lei.

in urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca doamna senator Sorina Luminita Placinta a completat si depus, in perioada 15.12.2008 – 27.07.2009, declaratii de avere si de interese care cuprind date incomplete si inexacte, dupa cum urmeaza:

– doamna Sorina Luminita Placinta nu a mentionat in declaratia de interese, completata la data de 15.12.2008, faptul ca detine calitatea de actionar la S.C. SORSTE S.A., S.C. MILCOFIL S.A, si S.C. DEPSORSTE S.R.L.;

– la punctul 2 al declaratiei de interese, completata la data de 15.12.2008, nu au fost mentionate functiile de administrator la urmatoarele societati comerciale:

S.C. MILCOFIL S.A., unde a detinut aceasta calitate pana la data de 17.02.2009;

S.C. SORSTE S.A.,  unde a detinut aceasta calitate in perioada cuprinsa intre 19.12.2007-17.02.2009;

S.C. ARTIFEX  S.R.L., functie pe care o detine pana la data 07.04.2009;

– de asemenea, in declaratia de avere, completata la data de 15.12.2008, la rubrica “Venituri din salarii ale titularului”, doamna Sorina Luminita Placinta mentioneaza faptul ca a realizat venituri in anul fiscal anterior, in calitate de administrator la S.C. MILCOFIL S.A., calitate pe care nu a precizat-o si in declaratia de interese completata pentru acelasi an fiscal;

– in declaratia de interese, completata la data de 04.06.2009, precum si in declaratia de interese, completata ca urmare a numirii in functia de Ministru al Tineretului si Sportului, nu au fost mentionate urmatoarele functii detinute:

administrator si actionar  in cadrul S.C. MILCOFIL S.A.;

administrator in cadrul S.C. SORSTE S.A.;

administrator in cadrul S.C. ARTIFEX  S.R.L.

Avand in vedere ca aspectele mentionate anterior constituie indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna Sorina Luminita Placinta a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.

Verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organul judiciar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult