Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Anticoruptie sau joc de imagine la DNA?

Anticoruptie sau joc de imagine la DNA?

scris de Ziua Veche
2 afisari

A inceput o noua defilare de acuzati la portile Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul deschis senatorului PSD Catalin Voicu (general SPP in rezerva) si   “regelui asfaltului” Costel Casuneanu. Varfuri ale Magistraturii, parlamentari PSD si “regi ai asfaltului” sunt trecuti zilnic prin filtrele de jurnalisti cantonate la usile DNA. Pana acum, pe langa tandemul Voicu – Casuneanu, “au semnat condica” judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa de la Inalta Curte, deja pusi sub acuzare. Urmeaza altii. Zilele urmatoare e posibil sa-i vedem si pe judecatorul suprem Nicu Jidovu, pe presedintele Curtii de Apel Bucuresti Lia Savonea si sotul acesteia, avocat in Baroul Bucuresti. Pe judecatoarea Antoanela Costache, sefa de sectie penala la Tribunalul Bucuresti, pe procurorul Dan Chiujdea de la CSM, dar si pe senatorul PSD Alexandru Mazare. Si cati or mai fi.

 

Conform unor informatii primite de la oameni care si-au clatit ochii prin acte oficiale, in dosarul DNA se sustine ca lista de magistrati ar face parte dintr-un “cerc de relatii” al senatorului-avocat Catalin Voicu, care fi convenit sa-l ajute pe acesta “in scop nepatrimonial”. Adica nu pe bani, ci pe promisiuni de ajutor de promovare in anumite functii in sistemul judiciar sau guvernamental. Trebuie sa recunoastem ca senatorul Voicu nu are o infatisare care sa ne convinga ca ar fi un  ingeras, insa e de vazut cat de vinovati sunt, daca sunt, cei care i-au format anturajul.

Reteta clasica?

Pana acum e cert un singur lucru, acela ca asistam la un nou dosar televizat, in care DNA, pe de o parte  nu arata aparatorilor nicio proba sub pretextul “tacticii anchetei”, iar pe de cealalta nu ofera presei  suficiente informatii, si o lasa sa scrie documentandu-se de la colturi, cu infloriturile inerente. Este reteta clasica de distrugere de imagine, fara sa te poata acuza cineva ca asta urmaresti. Aplicata unui dosar in care este evident ca au fost antrenati toti cei care, in ultimile luni, au calcat pragul senatorului Voicu, in timp ce acesta era filat si interceptat de serviciile secrete.

Este un joc pentru distrugerea imaginii unor varfuri din Justitie si  PSD (intrat deja in descompunere), sau asistam la o actiune de anticoruptie veritabila?

Hai sa analizam! Ancheta este instrumentata de “regizorul” Lucian Papici, seful Sectiei I a DNA, caruia evident nu-i lipseste curajul, el fiind acelasi care a instrumentat si dosarul “examenelor fraudate de la CSM” pierdut prin instante. Insa pe Papici numarul ingrijorator de achitari primite in dosarele sale din trecutul apropiat nu-l asemuiesc cu profilul unui “Catani” al Romaniei. Deloc de neglijat, DNA nu sta  pe roze la capitolul eficienta. La ultimul bilant anual pe 2008 a fost obligata sa raporteze un numar uluitor de mare de achitari – 52. E chestiune de zile pana cand DNA va trebui sa prezinte noul bilant de activitate, cel pe 2009, in care vom descoperi o noua pleiada de achitari despre care nimeni din stat nu vrea sa vorbeasca si aceleasi rezultate modeste fata de asteptarile publicului de la un parchet de elita. Si atunci, pe buna dreptate, sa nu ma indoiesc de calitatea noului dosar televizat?

Sunt convins ca cetatean, ca asfaltatorul Casuneanu a facut suspect de usor avere pe banul public, dupa ce soselele lui au crapat la prima iarna, iar reprezentantii statului care au facut receptia au inchis ochii. Numai cine face bani pocnind din degete ii cumpara progeniturii sale un Bugati Veiron de peste un milion de euro. Sunt convins ca senatorul Voicu credea ca toata lumea e a lui dupa ce a fost general al SPP – un serviciu secret bine camuflat, care face si desface tot ce vrea. Nu pot sa-l acuz de coruptie pe Voicu, pentru ca n-am probe, dar admit ca ar fi putut antama anumite jocuri de interese. Este insa de datoria procurorilor si justitiei sa dovedeasca asta.

Ma tem insa ca DNA, alimentand suspiciuni publice, prin lipsa de transparenta asupra unei anchete cu asemenea implicatii, face un nou joc de imagine pentru a trece iarasi cu bine peste momentele critice ale unor bilanturi de activitate sau rapoarte de tara. Doar asa se explica de ce multe anchete ale DNA, pornite la vremea lor cu mare tam-tam, cu televiziunea la poarta, ajung sa sfarseasca cu achitari nepermise.Achitari care dupa ani de zile, cand dosarele se finalizeaza, oricum nu mai conteaza pentru ca lumea a uitat  totul, iar procurorii nostri se stie, nu raspund orice ar face in dosare.

 

0 comentariu

Rasputin 28-04-2010 - 10:52

…are dreptate.
Dar, ia faceţi un exercitiu de gândire:
Cum ar fi arătat România condusă de clanul mafiot băsescu, înafara UE?

ioan 28-04-2010 - 13:01

De ce numai clanul lui Basescu? Ceilalti sunt usi de biserica?
Dupa mine toti sunt la fel, iar aceasta tara are nevoie, in primul rand de o reforma morala din care sa rezulte o clasa politica responsabila si performanta.
Eu nu prea aud vorbindu-se despre anumite valori care caracterizeaza statele democratice civilizate. Valori moarale si etice care ar trebuii sa fie standarde pentru cetateni. A vorbii de valori morale si etice in Romania, inseamna a vorbii de „franghie in casa spanzuratului!”
Pana acum am auzit doar formulari de genul „Da-te tu deoparte ca vin eu la putere!” Schimbarea s-a produs prin ciclul electoral, consumator de importante resurse, dar modificarea in bine a vietii cetatenilor intarzie sa apara, indiferent de coloraturi politice.
Cand va incepe reagandirea startegiei educationale a cetatenilor in sensul valorilor democratice conscrate, va incepe si asanarea societatii!
Pana atuncea gargara de doi bani si manipularea populatiei de catre politicieni pentru a-si ascunde propriile esecuri politice si manageriale.
Polonia de ce nu a fost afectata de criza mult trambitata? Iar criza este doar pentru unii, uitati-va in Bucuresti ii taiem pe ocidentali cu masinile si vilele noastre. In acest timp guvernanti sustin ca bugetul nu este sustenabil si vor sa-i dijmuiasca tot pe cei necajiti.
Afacerile la negru prospera, probabil sunt protejate (impozitele luand alte cai ecat visteria statului) altfel nu imi explic inactiunea atator autoritati si agentii. Eu nu cred ca autoritatile nu stiu ce se intampla in tara aceasta!

Pribeagul 28-04-2010 - 16:23

[quote name=”
Tom Gallagher sustine ca UE si-a gasit nasul in Romania
„](Romania si UE: cum l-a invins cel slab pe cel puternic). Avertismentele puternice ale lui Gallagher nu au fost luate in considerare atunci cand Romania a aderat la UE, in 2007, nici in aceasta tara si nici in Uniune, el sustinand ca astfel Uniunea a platit un pret exorbitant, imputernicind in continuare retelele clientelare care controleaza tara.[/quote]

Ce sa intelegi din ce spune dl Gallagher?

Este normal ca cineva sa fie in frunte. Acei din frunte sunt denumiti retele clientelare.

Se poate si altfel sau, macar, efectul elementelor distrugatoare din societatea noastra poate fi diminuat.

Eu consider ca tara noastra minunata, cu nimic mai prejos de alte tari, poate fi guvernata onorabil, demn.

Este bine, este normal ca oamenii care stiu despre ce este vorba sa-si spuna parerea.

Asa ca, dle Ioan, dai bataie!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult