Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Apelul vameşilor de la Siret se judecă azi

Apelul vameşilor de la Siret se judecă azi

scris de Z.V.
2 afisari

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) iau în discuţie marţi recursul unui lot de 15 poliţişti şi lucrători vamali de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret la decizia prin care au fost arestaţi de Curtea de Apel Bucureşti, transmite Agerpres. CAB a emis pe 4 februarie mandate de arestare preventivă pentru Anca Elena Agapi, Eugen Manuel Costache, Constantin Bogdan Rurac, Viorel Ruşte, Doru Sorin Strugar, Ilie Cozmei, Olivia Alina Mandiuc, Adrian Iuga, Cristian Teodor Nicolovici, Florin Sticleţ, Rodica Nichiforiuc, Alexandru Luchian Posmangiu, Gheorghe Neamţu, Romis Vasile Luchean şi Constantin Traian Hai.

arestari vamesi agerpres

Foto Agerpres


Potrivit DNA, sumele primite de poliţiştii de la PTF Siret care lucrau într-o tură, aproximativ 10-12 persoane, variau între 7.000-8.000 de lei şi 20.000-25.000 de lei. DNA susţine că, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări. De asemenea, în perioada decembrie 2010-ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, ar fi pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.


Potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. „În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale”, afirmă anchetatorii. Procurorii au stabilit că pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări o persoană îi oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită iar poliţistului – 50 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult