Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia membrilor CSM

UPDATE Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia membrilor CSM

scris de M.A.
0 afisari

UPDATE 17.30: Judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa Plenul CSM, să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului. Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Afrăsineri a precizat că la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 au avut loc Adunările Generale de revocare, la fel şi în Piteşti, „iar mâine urmează Clujul”.

Numai că magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au decis de miercuri, în adunarea generală la care au participat 29 de judecători, declanşarea procedurii de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a judecătorului Cristi Danileţ. Din totalul participanţilor la adunare, 27 au votat pentru revocare, un vot a fost împotrivă, iar un judecător s-a abţinut. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres, de Judecătoria Cluj-Napoca, „Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ, în condiţiile art. 52 alin. 4 din Legea 317/2004, republicată. Potrivit acestui text de lege, un membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor în funcţie”.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a solicitat, miercuri, în urma şedinţei Plenului CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), demisia de onoare a membrilor CSM.

Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia membrilor CSM

Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia membrilor CSM

AMR precizează că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM. Magistraţii susţin că membrii CSM şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea lor în acest Consiliu. Astfel că Asociaţia Magistraţilor din România a convocat, miercuri, Consiliul Director al organizaţiei, considerând „un lucru nefiresc şi nelalocul” său alegerea unui procuror, supus controlului ierarhic, în fruntea CSM, organism care garantează independenţa Justiţiei. „Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie 2013, pentru a dispune – după consultarea prealabilă a magistraţilor din România – cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă”, informează AMR.

Comunicatul AMR Nr.1/05.01.2013

Urmare a alegerilor din Consiliul Superior al Magistraturii din data de 04.01.2013, Asociaţia Magistraţilor din România consideră necesar să exprime următorul punct de vedere:

Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Controlulul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi.

– Dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a Legii de organizare a CSM duce fără putinţă de tăgadă la concluzia că în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător. Independenţa judecătorului nu este asigurată şi garantată nicăieri în lume de o persoană care printre altele nu face parte din rândul judecătorilor şi nu se bucură la rândul ei de garanţiile cu privire la respectarea cărora trebuie să vegheze.

Situaţia neaşteptată în faţa căreia au fost puşi magistraţii cu ocazia alegerii preşedintelui CSM din rândul procurorilor a făcut necesară o reacţie imediată şi fermă. Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri 09.01.2013 pentru a dispune – după consultarea prealabilă a magistraţilor din România – cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă.

AMR prin Preşedinte judecător Dumitru Marcel Gavriş

Mona Pivniceru: Nici procurorii nu-şi doresc în vârful lor persoana care a fost aleasă

Legea nu prevede că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie judecător, dar acest lucru nu a fost stipulat ”pentru că s-a părut că este o chestiune de bun simţ care a fost respectată anual”, a afirmat ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, într-o intervenţie telefonică, marţi seara, la Antena 3. Ea a criticat faptul că Secţia de judecători nu a avut acces la site-ul instituţiei, şapte dintre judecători fiind puşi în situaţia de a da un comunicat şi renunţând la secretul votului când au semnat buletinele susţinându-l pe Mircea Aron. În opinia sa, nici procurorii nu-şi doresc ca instituţia să fie condusă de Oana Schmidt-Hăineală.

„Observ ca nici corpul de procurori nu doreşte această rocadă, observ ca nici sensul legii nu este respectat, atâta vreme cât mandatul este de un an, observ că prezenţa la vârful CSM în această formulă este contestată şi de judecători şi de procurori, observ că nu s-au pus în discuţii programele, sub motiv că nu este concurs, şi îmi vine în minte selecţia procurorilor, când s-au trimis întrebări în toată republica, la societatea civilă, cine are de întrebat să-i întrebe, în condiţiile în care legea le dădea exclusiv în secţia de procurori această competenţă”, a arătat ministrul, transmite Agerpres.

„Eu am votat cu judecătorul Aron, votul meu fiind semnat ca şi celelalte şapte ale judecătorilor. Fac această precizare dintr-o chestiune de bun simţ minimal. Se vehiculează în spaţiul public ideea (…) că am lucra la statutul procurorilor, am modifica Constituţia, am decapita instituţii ale statului, ceea ce ni se pare ca sunt afirmaţii extrem de grave, de natură a induce tensiune în societate şi în sânul corpului de magistraţi”, a afirmat Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru a susţinut că a explicat în plenul CSM că statutul de magistrat nu înseamnă egalitate.

Judecătorii înfăptuiesc justiţia, procurorii fac parte din Ministerul Public şi apară ordinea de drept. Prin urmare, nu se pierde nimic din statutul de magistrat, dar nici nu putem face abstracţie de competenţele complet distincte pe care le conferă Constituţia şi legile speciale fiecăreia dintre aceste doua corpuri profesionale. (…) Nu mai puneam la socoteală faptul că 80% din activitatea sistemului judiciar este civilă, iar restul care este penală şi care include, desigur, activitatea procurorilor, o include şi pe cea a judecătorilor. Din cauza aceasta, în lege nu s-a scris că preşedintele trebuie să fie judecător, că s-a părut că este o chestiune de bun simţ, care a fost respectată anual, fiecare dintre aceste două componente, ambele unificate sub egida de magistrat, au realizat importanţa faptului că nu poate conduce puterea judecătorească un procuror”, a spus ministrul.

16 comentarii

UnUL 09-01-2013 - 18:19

Poate imi explica cineva cine sunt infectii astia de la AMR si pe cine reprezinta ei de fapt. Pe Mona Pivniceru si USL-ul, cumva ?

urbos 09-01-2013 - 18:32

Te oftici ba scarba basista? In streang cu voi, cu Kioru vostru cu tot.
Pacat ca nu pot sa-ti scot ochii aia de vierme si sa-i pun pe mormantu ma-tii.

Un clujean 09-01-2013 - 18:34

IAR BANTUI PE AICI, V I T A INCALTATA ? MAI DU-TE SA-TI VERSI BALELE SI AIUREA !

UnUL 09-01-2013 - 18:54

Personaj sinistru, vezi ca faci degeaba umbra pamantului. Esti un gunoi uman care, asa cum bine spunea cineva mai sus, versi bale si venin, transformand forumul intr-un mediu toxic si dezgustator.

urbos 09-01-2013 - 19:14

Imbeciluleee, schizofreniculeee, anormaluleee…iar te dai mai multi?
La spanzuratoare cu Kior cu tot.

UnUL 09-01-2013 - 20:11

Presupun ca la mine te referi, desi careacterizarea ti se potriveste tie. Nu „ma dau mai multi”; semnez doar cu 2 nick-uri, iar pe acest forum am semnat doar cu acesta. In ceea ce priveste spanzuratoarea, poti sa te spanzuri tu, daca tii neaparat; ai face un serviciu multora. Si mai bine kior decat i m b e c i l incurabil ca tine.

cutius 11-01-2013 - 16:48

PROBLEMA DE FOND ESTE LIPSA DE EFICIENTA A INSTANTELOR,CAUZA STARII DEPLORABILE IN CARE NE AFLAM AVAND ORIGINI DINAINTE DE 1989.M-AS BUCURA SA CITESC NISTE COMENTARII CARE AU LEGATURA CU SUBIECTUL,JUDECATORII SUNT VINOVATI DE GENOCID,CRED EU.

Cercul 09-01-2013 - 18:40

Sunt unii dintre cei care nu puteau sa faca o facultate ca lumea si alegeau dreptul. Si apoi completau efectivul de ofiteri la armata si militie, basca mai ajungeau si judecatori(o fi ereditar dreptul de a-i judeca pe altii, ca oamenii sunt egali).

Pribeagul 09-01-2013 - 20:47

Mostra de justitie independenta:

http://www.gandul.info/news/scandal-in-csm-oana-schmidt-haineala-aleasa-presedinte-al-consiliului-alegerea-vicepresedintelui-amanata-10427118

Video, min. 1.44 = Zina justitiei, imbracata in negru, prin soapte tainice, ascunse in palma, inspira Hoitul a carui duhoare otraveste tara, hoit care, dupa expresia fetei, pare a fi hotarit sa fac si moarte de om, numai ca justitia sa fie “independenta”.

Judecatori, cum mai puteti utiliza sintagma”justitie independenta”, cind este clar pentru toata lumea ca Justitia a devenit ciinele de paza a Hoitului de la Cotroceni, a carui duhoare otraveste tara. Daca vreti sa fiti independenti, dovediti acest lucru. Deveniti oameni normali, demni de profesia pe care o practicati, nu stati in postura de unelte ale unui nebun ipocrit, care sub lozinca ca apara Justitia, se apara pe el si sistemul lui ticalosit, format din oameni gen Nicolaiciuc.

cutius 11-01-2013 - 16:50

BRAVO,doar ca Basescu e si el un fel de judecator,ales de noi toti…candva.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-01-2013 - 22:37

UN RASPUNS pt. un NUL vandut si care apara un HOIT care INFECTEAZA ROMANIA —-,,- – प्रिंस Parpanghel Carpathian
05-01-2013 at 20:28

Toata aceasta haimaneala este un joc murdar ,mizerabil al acestei asa zise justitii menite sa-i amane sau sa-l scape pe cel mai mare raufacator al ROMANIEI , pe el traian basescu ! NU VOR REUSII !”

Daca mai doresti si alte amanunte …gen AMR !

UnUL 09-01-2013 - 23:00

Parpanghel, tu esti total i d i o t. Dl Basescu nu a comis nicio infractiune; nu stiu de ce sunt obsedati i m b e c i l i ca tine sa il vada in puscarie pentru vini imaginare. Marii delincventi trebuie cautati la USL : Felix, Bombo, Mazare, Dragnea, Oprisan, Nicolescu de la Arges, etc, etc.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-01-2013 - 23:08

@ …un NUL vandut , la PRET REDUS !
Nu cred ca ai inteles , mai nimic !
Nu doresc ca INFRACTORUL nr 1,
Sa ajunga la puscarie , nicidecum !
Sa ajunga …SUS BIEN pendantes !

MI-5 10-01-2013 - 11:24

…dans le flammes de l’enfer…

Tache 10-01-2013 - 13:39

Nu o singură dată, ci repetat, guvernul bicefal Băsescu-Boc a fost atenţionat de organismele Uniunii Europene pentru inadvertenţe, omisiuni şi neclarităţi în raportările statistice periodice. lată că momentul adevărului a sosit. Puterea de la Bucureşti este cel puţin complice la o manoperă sistemică de falsificare a indicatorilor macroeconomici, care a împins la decizii politice greşite, ale căror efecte sunt trădarea de ţară, în varianta subminării economice şi a ştirbirii suveranităţii şi independenţei politice, urmare a aservirii faţă de organizaţii străine.

Deşi anticipăm lipsa voinţei politice de a scoate adevărul la lumina legii, este bine să se ştie că faptele ce urmează pot fi cuantificate penal cu detenţia pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

http://www.cotidianul.ro/alta-dovada-ca-ion-stan-a-stat-in-gatul-guvernului-al-sri-sie-traian-basescu-si-chiar-psd-203991/

Tache 10-01-2013 - 13:43

In traducere inseamna, ” eu creez problema, eu ofer solutia ”. Problema falsa a fost asa zisa criza economica si nevoia de imprumut, iar solutia a fost imprumutul de la FMI si distrugerea programata a Romaniei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult