Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Augustin Lazăr, propus pentru funcția de procuror general

Augustin Lazăr, propus pentru funcția de procuror general

scris de M.I.
12 afisari

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Augustin Lazăr

Augustin Lazăr

Potrivit unui comunicat al MJ, în timpul dialogului cu ministrul Justiției, Augustin Lazăr a demonstrat că „are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public”.

„Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, sursa citată precizează că, în desemnarea propunerii, ministrul Justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

Potrivit MJ, ministrul Justiției mulțumește tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecție pentru ocuparea funcției de șef al PÎCCJ, ”pentru implicare și profesionalism”.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 22 martie, ministrul Raluca Prună s-a întâlnit cu cei patru candidați care s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al Ministerului Public: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

După întrevederi, Augustin Lazăr a susținut că este recomandat pentru funcția de procuror general de experiența sa profesională și de nivelul de expertiză pe care îl are.

„Ministerul Public are, desigur, unele probleme de rezolvat, pe care le va analiza persoana care va fi propusă. Va fi un moment potrivit să fie abordate aceste probleme de către persoana care va fi considerată competentă să le analizeze. (…) Nu mă îndoiesc că, după această procedură, Ministerul Public va avea o conducere puternică și competentă, indiferent cine va fi”, a spus Augustin Lazăr.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu, după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult