Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Augustin Zegrean: Curtea Constitutionala este o curte juridico-politica

Augustin Zegrean: Curtea Constitutionala este o curte juridico-politica

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

Curtea Constitutionala (CC) este o curte juridico-politica, a sustinut presedintele acestei institutii Augustin Zegrean, intr-un interviu acordat postului public de radio si publicat de romaniapolitica.ro. Zegrean a aratat ca judecatorul Zoltan Valentin Puskas, care a recunoscut public faptul ca votul sau a fost decisiv in respingerea diminuarii pensiilor cu 15%, a gresit. El s-a declarat suparat si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cel care a remarcat de curand ca magistratii CC ar fi declarat si legea gravitatiei neconstitutionala, referindu-se la respingerea reducerii pensiilor cu 15%. Prezentam cateva fragmente relevante din interviu:


 

@ “Legislatia la noi este in perpetua schimbare. Este un numar formidabil de mare de legi care se adopta. Multa lume considera ca noi judecam dosarele lor. Noi nu judecam oamenii, aici la Curte. Nu judecam nici situatii. Noi judecam legile. Noi judecam legile daca sunt sau nu sunt conforme cu Constitutia si cu principiile constitutionale. Sigur, avem in vedere cand judecam si practica CEDO si incercam sa sincronizam legislatia noastra cu practica CEDO. Asta e rolul nostru aici: sa venim in intampinarea sperantelor oamenilor, sa incercam sa indreptam legile atunci cand ele incalca dispozitiile constitutionale. Este foarte grav daca ar ramane o lege neconstitutionala, o lege care incalca un drept fundamental, de exemplu, sa ramana in vigoare si sa se aplice doar pentru ca noi sa avem mai putine dosare sau pentru ca instantele sa solutioneze mai repede cauzele”, a explicat magistratul rolul Curtii Constitutionale, mentionand: “Democratia costa mult si dureaza mult”.

@ Augustin Zegrean a admis ca instanta constitutionala este “o curte juridico-politica”. El a explicat: “In Spania, de exemplu, sunt numiti de rege toti si nimeni nu comenteaza. In Italia, sunt, de asemenea, fosti politicieni, fosti magistrati, fosti avocati, sunt numiti la Curte. Durata lor de mandat este tot noua ani, ca si la noi. Sistemul de numire din trei in trei ani este la fel ca si la noi. In Germania, membrii Curtii pot face parte din partide politice si se respecta structura politica a Parlamentului. Si se respecta stuctura politica a Parlamnentului si la Curtea de la Karlsruhe. Noi nu mai suntem membri de partid. Noi chiar daca am fost membri de partid la momentul in care am fost numiti aici, am incetat orice legatura cu partidul. Mie imi pare rau, am auzit si eu discutii de felul asta. Toti judecatorii din Europa, constitutionali, se numesc politic. Deci Curtea Constitutionala nu este o curte pur juridica. Este o curte juridico-politica. Toata lumea accepta lucrul asta”.

@ “(…) am auzit saptamana trecuta un domn, care nu m-as fi asteptat sa faca astfel de afirmatii, spunand ca la Curtea Constitutionala de la noi, deci la noi se referea, daca am judeca legea gravitatiei si pe aia am declara-o neconstitutionala. Este o mare greseala ca s-a spus asa ceva. Este o  regretabila greseala si nu ma asteptam la guvernatorul Bancii Nationale sa faca o astfel de greseala”, a tinut sa mentioneze magistratul.

@ Augustin Zegrean a subiniat: “Daca am intra de fiecare data in polemici cu cei care ne critica, n-am mai termina niciodata si ar fi in dezavantajul nostru. Nu pentru ca n-am avea ce spune, nu pentru ca toti cei care ne critica au dreptate, dar pentru ca noi am constatat ca este mai bine asa. Ori nu asta este rolul nostru, sa discutam ce face un ministru, sau ce face un sef de partid”. “Intotdeauna am incercat sa tinem dreapta balanta a justitiei si, sigur, nu pot decat sa va spun si n-am cum sa dovedesc decat, repet, prin deciziile pe care le-am dat”, a spus presedintele CC, subliniind: “Nu am simtit niciodata de cand sunt aici ca ar fi o influenta politica in adoptarea unor solutii. Noi judecam si discutam mult, dezbaterile la noi dureaza uneori foarte multe ore si ne straduim sa nu ne inclinam politic si sa judecam dupa lege. Sigur ca vom fi totdeauna criticati, ba de unii, ba de altii. Totdeauna judecatorul este criticat. Ati observat probabil ca nu ripostam la astfel de critici. Nu raspundem pentru ca noi am constatat ca e mai bine asa”.

@ Zegrean si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca uneori vede “solutia scrisa la televizor” inainte ca judecatorii Curtii sa o dea: “Si ne preocupa problema asta, cum apar comunicatele inainte ca noi sa le dam. Probabil ca unii publica ce ar dori ei sa decidem”. El a sustinut ca el sau alt judecator al Curtii vor comunica deciziile de impact: “O sa incerc si eu o solutie, sa stau de vorba cu presa dupa astfel de decizii mai importante, eu sau un alt coleg, in limita in care noi putem sa dam informatii, pentru ca legea ne interzice sa dam informatii cu privire la deliberari, ori pe ei asta i-ar interesa, cine cum a votat. Scrie in lege ca suntem obligati sa pastram secretul deliberarilor si al votului”. Daca ar fi altfel, sigur ca am iesi public si am spune: eu am votat asa, ala asa, ala asa. Nu avem voie, asa scrie la lege. Sa modifice legea si nu avem nici o problema sa ne supunem legii.   

@ Seful judecatorilor constitutionali si-a expimat nemultumirea fata de faptul ca Zoltan Valenti Puskas a admis intr-o declaratie de presa ca el a fost cel care a votat decisiv impotriva taierii pensiilor cu 15%, in conditiile in care optiunile celorlalti magistrati erau patru la patru. “Cred ca acel coleg a fost intr-adevar supus presiunii presei. Nu ma asteptam la el sa faca asta, este un om absolut rezonabil, este un bun judecator al Curtii, este un om de  nadejde. In plenul Curtii am discutat problema aceasta si sper sa nu se repete”.

0 comentariu

HOMO ERECTUS 10-05-2010 - 07:19

ESTE F MIC IN MULTE CAZURI…sant curios ce procentaj are Marean,Jiji,etc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult