Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Avocatul Poporului: Peste 7.500 de petiţii primite în 2011

Avocatul Poporului: Peste 7.500 de petiţii primite în 2011

scris de Stefan Galai
5 afisari

Anul trecut Avocatul Poporului a primit peste 7.500 de petiţii de la cetăţeni.

În aceste petiţii sunt reclamate abuzuri şi lipsă de transparenţă din partea autorităţilor publice, majoritatea cu privire la dreptul la informaţie, dreptul la proprietate privată şi liberul acces la justiţie.

Vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Instituţiei Avocatul Poporului (AP), Gheorghe Iancu, şi adjuncţii acestuia au prezentat exemple de sesizări venite de la cetăţeni, potrivit Agerpres.

Astfel, una dintre sesizările primite de Avocatul Poporului a fost trimisă de un cetăţean care a solicitat Primăriei din oraşul Târgu-Mureş să posteze pe site-ul instituţiei informaţii de interes public, cum ar fi procesele verbale ale şedinţelor Consiliului Local, rapoartele de activitate ale funcţionarilor sau cum a fost cheltuit bugetul local, însă nu a primit niciun răspuns. Avocatul Poporului a intervenit şi Primăria din Târgu-Mureş a afişat informaţiile cerute la sediul instituţiei, iar hotărârile normative au fost publicare într-un ziar local.

O altă sesizare a venit de la o femeie din Republica Moldova, care a depus în 2007 o cerere de redobândire a cetăţeniei române, dar a primit un răspuns peste trei ani, respectiv că cererea a fost respinsă, fără să-i fie transmis şi ordinul de respingere, astfel încât nu avea posibilitatea să atace decizia în instanţă. Potrivit lui Gheorghe Iancu, femeia a depus o a doua cerere la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), însă nici de această dată nu a primit răspuns. Avocatul Poporului a intervenit şi cei de la ANC au dat de data aceasta un răspuns, respectiv că au admis cererea de redobândire a cetăţeniei române.

”În deplasările noastre prin judeţe am descoperit din partea autorităţilor publice lipsă de respect şi abuzuri în relaţia cu cetăţenii, mai ales în cazul unor direcţii ale instituţiilor locale. Numărul mare de petiţii pe care îl primim, şi anul acesta se pare că acest număr va fi mai mare decât în 2011, arată până la urmă că instituţiile statului nu îşi fac datoria”, a spus mai Gheorghe Iancu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult