Judecatorul Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei, sustine ca, desi unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt oameni rezonabili si interesati de problemele din sistem, CSM ca organism se plaseaza tot mai mult in afara sistemului judiciar.
Citeste mai departe ce spune, intr-un interviu acordat Agerpres, Lidia Barac despre sistemul judiciar:
@ Din discutiile purtate cu magistratii in ultimii ani am constatat ca ei nu se mai simt reprezentati de acest for. Asa se explica si numarul mare al litigiilor generate de magistrati impotriva hotararilor CSM (circa 900 doar in casatie la ICCJ), in conditiile in care in anii anteriori asemenea situatii erau cu totul izolate. Lipsa de comunicare reala cu sistemul judiciar, cu reprezentantii acestuia in teritoriu au generat o ruptura intre sistem si CSM. Aceasta explica si esecul proiectelor lansate de CSM”
@ CSM trebuie sa-si asume rolul constitutional, ceea ce inseamna ca trebuie sa functioneze ca o institutie reprezentativa atat pentru sistemul judiciar, cat si in raport cu celelalte puteri ale statului.
@ Justitia trebuie sa fie proiectul public numarul 1 in Romania, in urmatorii 10 ani, recunoscand ca sistemului judiciar din tara noastra ii lipsesc multe, dar in principal credibilitatea.
@ Miza istorica este succesul sau esecul Romaniei, in conditiile generate de dobandirea statutului de stat membru al UE, iar focalizarea complexa si de lunga durata a tarii noastre pe transformarea profunda a justitiei reprezinta conditia critica de succes a noii Romanii europene. Aceasta credinta m-a determinat sa accept functia de secretar de stat in MJ. Am considerat ca din aceasta pozitie pot contribui la fixarea parghiilor legislative absolut necesare relansarii procesului de reforma a sistemului judiciar
@ Judecatorii asteapta legea micii reforme si cer intrarea ei in vigoare dar, din pacate, liderii unor asociatii profesionale, acompaniati de pozitia unor reprezentanti ai ICCJ, au transferat in spatiul public o perceptie negativa care nu are corespondent in fapte.