Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Băsescu, urmărit penal în dosarul răpirii jurnaliștilor

Băsescu, urmărit penal în dosarul răpirii jurnaliștilor

scris de D.P.
7 afisari

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

basescu traianDe asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015.Cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.

Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu îl surprinde decizia Judecătoriei Sectorului 5 de redeschidere a dosarului răpirii jurnaliștilor români în Irak și că așteaptă ca Parchetul General să reacționeze rapid și să fie chemat pentru a da o declarație în acest caz.

„Nu mă surprinde pentru că reclamația sau plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcția de președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga și și-a dat declarația și a fost scos din cauză de procurori. Cu certitudine va trebui să am posibilitatea și eu să dau o declarație la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile.(…) Nu contest procedura, era firesc să se întâmple așa. La reclamația făcută de Vadim Tudor, în afară de declarația lui Vasile Blaga, trebuie să fie și declarația mea, pentru că pe noi doi ne-a incriminat”, a spus fostul președinte la DIGI 24.

El a precizat, întrebat dacă statul român a plătit pentru jurnaliștii români răpiți în Irak, că dosarul este secretizat de SRI și SIE, punctând că nu are dreptul să facă niciun fel de declarații.

„Este secretizat de SRI și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Ce pot să vă spun în mod cert este că așa sunt târâți oamenii prin fața procurorilor … pe delațiuni. Iar aici suntem în fața unei delațiuni a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în fața procurorului să dau o declarație”, a mai spus fostul șef al statului.

Băsescu a reafirmat că redeschiderea dosarului ”face rușine României”. ”Când un președinte este acuzat că pentru a-și salva niște oameni și-a însușit bani acest lucru nu poate fi decât umilitor — și pentru președinte și pentru țară”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult