Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Beke Istvan, arestat preventiv

Beke Istvan, arestat preventiv

scris de D.P.
34 afisari

Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Beke Istvan

Beke Istvan

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Beke Istvan Attila va fi dus în arest.

Beke Istvan a fost reținut marți de procurorii DIICOT, în jurul orei 04,00, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.

El a fost adus apoi la sediul DIICOT din București, unde a fost audiat mai multe ore de către procurori, după care a fost prezentat în fața unui judecător de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații”, susține DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele citate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult