Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Bilanţ cu Băsescu: Ministerul Public, la judecată

Bilanţ cu Băsescu: Ministerul Public, la judecată

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Laura Codruţa Kovesi, Procurorul general al României, a declarat, joi, la bilanţul activităţii Ministerului Public, că, din perspectiva priorităţilor stabilite, anul 2011 a fost unul al premierelor. Prezent la bilanţ, Traian Băsescu a spus că MP a probat că atunci când nu există influenţa politicului, îşi poate face treaba.

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

După ce s-a tras linie bilanţului pe 2011, au fost trase şi concluziile. Astfel, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că anul trecut a fost un an al premierelor, înregistrându-se cel mai mare număr de inculpaţi trimişi în judecată.

„În toate domeniile prioritare s-a înregistrat cel mai mare număr de inculpaţi trimişi în judecată din istoria instituţiei. Mă refer la domeniul combaterii corupţiei, criminalităţii organizate, evaziunii fiscale şi contrabandei”, a declarat, pentru Agerpres, şeful MP.

Potrivit acesteia, peste 300 de persoane au fost condamnate în anul 2011 în dosarele DNA, numărul condamnărilor fiind dublu faţă de anul 2010, procurorii anticorupţie instituind măsuri asiguratorii în valoare de peste 200 milioane euro.

Procurorul general a adăugat că DIICOT a înregistrat în acest an 16.000 de dosare – cel mai mare număr de la înfiinţare. „Raportat la anul 2006 au dublat numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru fapte de criminalitate organizată, peste 1.700 de inculpaţi fiind condamnaţi definitiv în 2011”, a continuat Kovesi.

De asemenea, ea a menţionat că procurorii MP au trimis în judecată peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscală, un număr de trei ori mai mare decât în anul 2006. Potrivit Procurorului general, o eficienţă similară s-a înregistrat în domeniul combaterii contrabandei, numărul inculpaţilor trimişi în judecată în 2011 fiind de 15 ori mai mare decât în anul 2006 şi de trei ori mai mare faţă de 2011.

Prezent la sedinţă, preşedintele Traian Băsescu a concluzionat: “Ministerul Public, ca parte a sistemului de justiţie din România, a probat că atunci când există o îmbunătăţire a legislaţiei şi când nu există amestecul politicului, îşi poate face treaba foarte bine în slujba legii”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult