Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Bilant: Scoala Nationala de Grefieri ramane Cenusareasa Justitiei

Bilant: Scoala Nationala de Grefieri ramane Cenusareasa Justitiei

scris de Ziua Veche
6 afisari

In aceasta perioada aglomerata de bilanturi, Scoala Nationala de Grefieri si-a prezentat bilantul pe anul 2009 intr-un cadru foarte restrans, dovada ca sediul reprezinta in continuare o mare problema pentru institutie. In conditiile in care au avut parte  in ultimii doi ani de un buget diminuat “in forma continuata”, Scoala Nationala de Grefieri a adus activitatii de formare profesionala un plus de calitate, Directorul Scolii Nationale de Grefieri, judecator dr. Cristiana Craciunescu a mentionat faptul ca restrangerea bugetara nu a permis insitutiei sa isi atinga in totalitate obiectivele propuse. Insitutia a supravietuit pe anul 2009 doar cu un buget alocat de 1.298.000  euro. In ce priveste salarizarea, banii s-au dus cu precadere pe plata cu ora a formatorilor pentru personalul din sistemul justitiei. “Cresterea fondurilor anuale este data si de achitarea unor drepturi salariale restante si pe viitor, acordate prin hotarari judecatoresti. Grav este faptul ca dintr-un numar de 22 de posturi aprobate in schema pentru instruirea judecatorilor si procurorilor, inclusive conducerea scolii, doar 10 posturi au fost finantate anul trecut pentru Scoala Nationala de Grefieri.  Per total, scoala are 16 posturi libere, absolute necesare, care nu au, la aceasta ora, finantare. Aflata in starea de criza declarata la nivel national, SNG a trebuit sa suporte suspendarea desfasurarii efective a seminariilor aprobate pentru perioada septembrie – decembrie 2009, suspendare decisa prin hotarare a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Din cele 104 actiuni prevazute initial in programul de formare s-au derulat efectiv doar 74 de actiuni, restul actiunilor fiind desfasurate fie din finantare externa, fie sub forma invatamantului de la distanta ori incolaborare cu conducerile curtilor de apel sau amanate pe durata nedeterminata.

 

Arhiva la Bistrita

 

Un pas foarte important in evolutia Scolii Nationale de Grefieri il constituie organizarea procedurii de licitatie din anul acesta pentru incheierea contractului de executie a lucrarilor la imobilul unde a functionat Tribunalul din Bistrita. Acest imobil a fost trecut, in 2009, din administrarea Ministerului Justitiei in administrarea SNG, prin hotarare de Guvern. In proiectul de buget pe acest an a fost prevazuta suma de 3.574 mii RON, necesare pentru inceperea acestor lucrari. La Bistrita va fi transferata toata arhiva SNG. In ce priveste formarea profesionala, toti cursantii au promovat examenul. Cei 73 de grefieri pentru instante si cei 40 de grefieri pentru parchete au fost repartizati la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la alte parchete si instante din tara. Pentru promotia 2009-2010 au fost admisi la scolarizare 58 de candidate. Judecatorul Gheorghe Buta, membru al CSM, present la bilantul Scolii Nationale de Grefieri a tinut sa mentioneze ca, desi directorul acestei institutii are toate argumentele, nu striga suficient de tare si ca ar fi extrem de util ca acest bilant sa fie prezentat in fata plenului CSM, pentru a se cunoaste problemele reale ale institutiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult