CAB: Mircea Diaconu, achitat

scris de S. P.
10 afisari

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis joi achitarea lui Mircea Diaconu în dosarul în care este acuzat de conflict de interese.

Mircea Diaconu, achitat la CAB

Mircea Diaconu, achitat la CAB (foto: bucurestifm.ro)

Decizia de achitare a lui poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, întrucât acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai arătat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul „C.I. Nottara”, „după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie”. Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat „un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă”.

Conform probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator în decembrie 2012, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

În 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru după ce ANI a anunţat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.

14 comentarii

mircea 13-03-2014 - 14:00

Apel catre intelectualii lu Basescu:la arme da-i esecutam ta toti intelectualii care au indraznit sa nu fie a laturii da PDL;PMP,sa dispara toti cei care stiu sa citeasca,sa gandeasca si sa vorbeasca ,pa alta limba decat limba lu tata si ieuropeana EBA si camarila

digital 13-03-2014 - 14:53

actorașul ăsta mi-e simpatic, poate chiar ar merita să fie președintele PNL-ului!
ar fi, oricum cu mult mai nimerit decât antonescul-orgoliosul-fără număr!

urbos 13-03-2014 - 18:32

N-am nimic cu omu, din contra, doar ca nu l-as face presedinte la PNL in veci, dintr-un motiv foarte simplu, omu a descoperit cam tarzior ca e liberal. A venit de la PD.

mircea 13-03-2014 - 14:59

totusi a condus o institutie de prim rang al culturii ,CACARAU ce a condus??? nici o roaba.El a facut din PDL o taraba la care da mai mult ala castiga vezi cum a ajuns JIJI parlamentar si Vanghelie primar??? pa ches

pathfinder 13-03-2014 - 15:06

Cacarau e agent FSB.
Misiunea lui, secreta, este sa distruga PNL-ul.
Nu te-ai prins pana acum?!?
Cu-cuuu! Cu-cuuu!

Diaconu’, in schimb, e roman get-beget, fiu de dac din mama-n fica!
Ce ta-su’ ma-si?!?

digital 13-03-2014 - 15:09

da kioru, ce e bă, agent kktgb?!

pathfinder 13-03-2014 - 15:11

E visul tau urat!
Cosmarul vietii tale nefericite!

salut 13-03-2014 - 15:20

Deci l-au fugarit pe asta, unul din cei mai renumiti actori din tara, niste ani de zile pentru 29.112 lei (ca sa precizam : banii nu au fost furati, nu sunt datorati statului, nu sunt spaga, sunt bani obtinuti din munca cinstita )

29.112 lei (vreo 8000 de euro!). Cat au castigat in perioada asta toti procurorii aia care l-au fugarit pe actor? Cati bani suplimentari a cheltuit statul in perioada asta ca sa-l fugareasca pe ala?

De fapt, „Justitia” asta mai are vreo legatura cu interesul Romaniei? Pe cine serveste „Justitia” asta?

salut 13-03-2014 - 17:17

Nici un urlator basist? Ce surpriza, nu-i asa? Cum apare o postare de bun simt despre slugile basiste, cum dispar urlatorii.

ValVerde 13-03-2014 - 17:18

Tu te intrebi pe tine insuti ?
Cugeti ?

salut 13-03-2014 - 17:45

Constat.
Altfel, pe subiect, ai vreo opinie, ceva?

ValVerde 13-03-2014 - 17:54

Constati punind semnul intrebarii la sfirsit ???

salut 13-03-2014 - 18:06

Ce pot sa spun la imbecilitatea asta? Ca nu vezi punctul?
Deci, pe subiect, ai vreo opinie?

pathfinder 13-03-2014 - 18:20

Vrei atentie…
Bine!

1. Procurorii aia nu aveau ce face. Citeste fraza de mai jos.
” Vicepresedintele PNL a fost trimis in judecata in noiembrie 2012 de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub acuzatia de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).”

2. Insinuezi cumva ca fiind vorba de (doar) 29.112 lei nu trebuiau sa se deranjeze?
Cam care este pragul (in lei/euro) pe care-l propui?
Intelegi la ce ma refer?

3. Fraza finala e retorica ieftina.
Parerea mea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult