Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Catastrofa: retrocedarile in Bucuresti mai dureaza 22 de ani

Catastrofa: retrocedarile in Bucuresti mai dureaza 22 de ani

scris de Ziua Veche
4 afisari

Durere mare! Comisia Legii nr. 10/2001, de la nivelul Primariei Capitalei, mai are nevoie de circa 22 de ani pentru a finaliza cele 43.200 de cereri de retrocedare de imobile depuse de bucurestenii deposedati abuziv de proprietatilor lor in perioada fostului regim comunist.

In cei aproape opt ani scursi din 2001 si pana in prezent, din cele 43.200 de cereri de retrocedare depuse la Comisie, doar circa 13.000 au fost solutionate, ceea ce reprezinta o medie de circa 1400 dosare pe an. In acest ritmul, mai este nevoie de inca 22 de ani pentru ca restul de 30.200 de dosare care asteapta o solutie, sa ajunga sa fie rezolvate integral – adica undeva prin 2031. Cifrele statistice ascund insa o realitate si mai trista. Din cele 13.000 de dosare trecute prin Comisia Legii 10, unele au fost solutionate de mai multe ori, existant cate doua-trei decizii de primar in aceeasi cauza, fapt ce face ca numarul real de dosare solutionate efectiv de Comisie sa fie de doar 7.000.

E de inteles ca starea de spirit a proprietarilor de imobile nationalizate e pe masura. Acestia rup usile Primariei Capitalei si nu de putine ori membrii Comisiei Legii 10 nu pot sa lucreze din cauza scandalurilor interminabile care se isca, pe buna-dreptate, din partea proprietarilor.

Printre muntii de dosare

Reporterii ziuaveche.ro au descins la Primaria Capitalei pentru a afla de ce Comisia Legii 10 nu functioneaza cum ar trebui. Bogdan Ilie, actualul coordonator al Comisiei, ne-a plimbat prin spatiile in care isi desfasoara membrii comisiei activitatea. Din biroul sau, in cel al Comisiei si pana in arhiva speciala unde sunt depozitate cele peste 40.000 de dosare. Peste tot maldare de dosare. La Comisie, in lucru efectiv nu se afla decat vreo 3000. Un dosar sta in medie cam doi ani la comisie pana e finalizat cu dispozitie de primar. Unde retrocedarea in natura nu mai e posibila, dosarul pleaca la Prefectura pentru aviz de legalitate pentru acordarea de masuri reparatorii in echivalent, dupa care ajunge la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru plata sumelor cu titlu de despagubire pentru proprietarii de drept. La ANRP durerea e si mai mare, intrucat institutia primeste anual un buget insignifiant pentru despagubiri, care n-ajunge nici pe masea pentru cele 60.000 de asemenea dosare care s-au strans deja din toata tara.

„S-a gresit profund cu Legea 10 la noi”, ne-a declarat directorul Bogdan Ilie, care ne-a explicat ca „s-a ajuns la limita capacitatii administrative de aplicare a Legii 10. Noi restituim ce au confiscat comunistii vreme de 45 de ani. E imposibil cu sapte oameni, din care trei, patru au functii de conducere. Trebuie sa ma rog de ei sa vina, pentru ca au si ei treaba, mi-e foarte greu sa-i adun „. Bogdan Ilie ne-a dezvaluit ca a propus primarului general Sorin Oprescu un sistem mai flexibil pentru solutionarea dosarelor, cu membri ai comisiei care sa nu mai aiba alte insarcinari in cadrul primariei. Se asteapta raspunsul edilului general in aceasta privinta…

Cum e la vecini

Bogdan Ilie ne-a dat exemplul unor state vecine, care in anii ’90 si-au rezolvat foarte simplu problema retrocedarilor. Prin legi care au stabilit alocarea unor sume fixe de bani, functie de valoarea imobilelor revendicate, care nu se mai restituiau in natura. La noi, in Romania, s-a ales calea cea mai dificila si s-a intrat intr-un blocaj juridic, financiar si legislativ. Procese interminabile, evaluari peste evaluari, plati de despagubiri, resurse umane limitate, plageri penale etc. Desi are 24 de juristi dedicati activitatii Comisiei Legii 10, in prezent Primaria este reclamata in sute de procese, pe obligatia de a face, in sensul obligarii ei la restituirea proprietatilor.

Comisia Legii 10 nu face fata

De-a lungul ultimelor mandate de primar general, modul de rezolvare a cererilor de retrocedare a fost mereu deplorabil. In 2001 s-au solutionat doar 200 dosare; in 2001 sub 150 de dosare; in 2003 – 1500 dosare; in 2004 – 1500 dosare; in 2005 – 1200 dosare. „Recordul” a fost atins sub mandatul lui Adreian Videanu, in 2007, cu 1900 de dosare, pentru ca pe 2009 sa se regreseze la cifra de 1400. Primele comisii constituite lucrau maxim 10 ore pe saptamana, din cauza ca membrii lor ocupau in paralel alte functii de conducere in Primaria Capitalei si nu gaseau timpul necesar pentru aceasta activitate. Pe vremea cand Traian Basescu era primar general, una dintre comisii a demisionat in bloc, in semn de protest fata de numarul mare de plangeri penale intentate membrilor comisiei de diversi proprietari care se considerau „furati”. Se ajunsese la situatia critica ca membrii comisiei sa fie chemati mai mereu la politie si parchet pentru declaratii. Nici in perioada 2005 – 2007 cand membrii comisiei au fost stimulati  cu un spor de 50% la salariu, nu s-a inregistrat niciun progres. Ba dimpotriva. Cu exceptia faptului ca s-a reusit punerea pe Internet a dosarelor, pentru a fi mai lesne de urmarit, ritmul de solutionare al cererilor de retrocedare continua sa fie deplorabil. Iar sanse curande de indreptare nu se intrezaresc.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult