Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Cazul jurnalistei violate, ultimele amanunte din dosar

UPDATE – Cazul jurnalistei violate, ultimele amanunte din dosar

scris de B.C.R
3 afisari

Update, 20 septembrie ora 14.25 – Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a fost amendat cu 5.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru că a comunicat presei numele jurnalistei violate, au declarat vineri, pentru mediafax.ro, oficiali ai instituţiei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost amendat după ce purtătorul de cuvânt al instituţiei a dezvăluit, într-o declaraţie de presă, „numele şi prenumele victimei unei agresiuni sexuale fără consimţământul acesteia, acordat în mod expres şi neechivoc”, a precizat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, într-un comunicat de presă

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul unor declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 în dosarul jurnalistei violate, după ce acesta a comunicat presei numele victimei, a declarat joi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

Ninel Mogoşeanu

Ninel Mogoşeanu

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare a precizat că se fac verificări prealabile pentru a se stabili dacă se conturează indiciile comiterii vreunei abateri disciplinare sau ale încălcării standardelor de conduită înscrise în Codul deontologic al procurorilor şi judecătorilor.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a declarat, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că Inspecţia Judiciară va face verificări în acest caz şi va prezenta concluziile cu privire la săvârşirea unei abateri disciplinare.

„Urmează ca Inspecţia Judiciară să facă verificări prealabile şi să urmeze procedura instituită în această materie, şi să-şi prezinte concluziile dacă există sau nu indicii în legătură cu săvârşirea unei abateri disciplinare”, a spus Niţu, întrebat dacă IJ verifică unele declaraţii făcute de un procuror de la Judecătoria Sectorului 1 în cazul jurnalistei violate.

Ninel Mogoşeanu, bărbatul suspectat că în 10 septembrie a violat o jurnalistă, în zona Lacului Floreasca din Capitală, a fost arestat pentru 29 de zile, în 17 septembrie, de Judecătoria Sectorului 1, decizia nefiind definitivă.

Bărbatul a fost prins în seara zilei de 16 septembrie, după ce a încercat să o violeze pe secretara unei universităţi din Bucureşti. Acesta a fost ridicat de poliţiştii Secţiei 5 din apropierea locuinţei sale. Poliţia Capitalei a precizat că bărbatul, în vârstă de 32 de ani, cunoscut cu antecedente penale, este suspectat că a acostat-o pe tânără în 10 septembrie, în zona Dorobanţi – Perla, şi i-ar fi cerut să-l urmeze în Parcul Perla, ameninţat-o cu un cuţit.

„În continuare, bărbatul i-ar fi solicitat tinerei să-l urmeze pe Calea Floreasca. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, fără a reacţiona în vreun fel sau a striga după ajutor, tânăra a parcurs, împreună cu suspectul, mai multe sute de metri. În momentul în care au ajuns în zona lacului Floreasca, sub ameninţarea cuţitului, aceasta ar fi fost supusă unor acte de perversiune sexuală”, a arătat Poliţia Capitalei, într-un comunicat de presă.

Mogoşeanu şi-a recunoscut fapta, după ce criminaliştii au comparat analizele făcute suspectului cu probele biologice prelevate în cazul violului din 10 septembrie.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa acestuia au fost găsite şi hainele pe care le-a purtat în ziua violului şi care au fost descrise de victimă. Acesta a fost recunoscut din grup de către jurnalista violată, a precizat Poliţia Capitalei.

Bărbatul era monitorizat, aflându-se în atenţia poliţiştilor Secţiei 5, întrucât fusese eliberat recent din penitenciarul în care a executat o pedeapsă privativă de libertate pentru viol şi tâlhărie. Ninel Mogoşeanu a fost condamnat în 2006, de Tribunalul Bucureşti, la 11 ani de închisoare pentru tâlhărie şi viol, sentinţa rămânând definitivă în martie 2007.

În acest an, Mogoşeanu a cerut liberarea condiţionată, solicitarea fiind admisă de Judecătoria Găeşti la 27 iunie. Mogoşeanu a fost eliberat din Penitenciarul Găeşti pe 2 iulie.

Bărbatul fusese încarcerat din 2005 şi ar fi trebuit să fie pus în libertate de drept în 2016, respectiv după ce ar fi executat integral pedeapsa de 11 ani de închisoare. El a cerut liberarea condiţionată după ce a executat două treimi de pedeapsă, instanţa constatând că a îndeplinit toate condiţiile.

1 comentariu

puiu 19-09-2013 - 21:07

eutanasiatil asta nu se mai face bine

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult