Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR a decis. Legea antifumat este constituţională

CCR a decis. Legea antifumat este constituţională

scris de S. P.
15 afisari

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este constituțională legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

tigari

foto: manager.ro

CCR a respins astfel sesizarea pe această temă depusă de mai mulți senatori în decembrie anul trecut.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Senatorul independent Alfred Laurențiu Mihai declara, la acea dată, că, în opinia parlamentarilor care au depus contestația, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători, care nu au voie.

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, spune că va renunța să fumeze în spații publice dacă legea fumatului va intra în vigoare.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Zegrean dacă a venit cu țigările la el la ședința de miercuri a CCR și ce va face cu ele la finalul zilei, având în vedere că judecătorii constituționali discută sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

„Da, am (țigările — n.r.). Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Mă las de fumat în spațiile publice când intră în vigoare legea. De fapt, nu cred că m-ați văzut fumând undeva prin spații publice”, a precizat președintele CCR.

Întrebat dacă un apartament poate fi considerat spațiu public închis, Zegrean a replicat: „Eh, cum să fie?!”.

El a spus că „dreptul de a fuma nu e trecut în Constituție”, făcând referire apoi la comparația dintre fumătorii aflați în detenție și cei în libertate.

„Sunt în aceeași categorie? Se pune problema de destinație (termen menționat în lege — n.r.) când oamenii sunt în aceeași categorie. Sunt în aceeași situație cei liberi și cei aflați după gratii?”, a arătat Zegrean.

De asemenea, întrebat câți judecători de la CCR fumează, el a răspuns: „Știu că doi fumează, dar eu știu ce fac în particular?!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult