Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR a decis: Legea lustraţiei, neconstituţională

CCR a decis: Legea lustraţiei, neconstituţională

scris de M.A.
1 afisari

Legea lustraţiei este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională a României, după ce a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

curtea constitutionalaÎn 7 martie, ÎCCJ a decis în Secţiile unite sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, Consiliul Superior al Magistraturii alăturându-se acestei poziţii. Secţiile Unite ale Instanţei Supreme au luat această hotărâre după ce au primit sesizări de la două asociaţii profesionale de magistraţi şi de la procurorul general al României, transmite Agerpres.

Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Actul normativ prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv ale regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.

În motivarea deciziei, ÎCCJ precizează că legea, în forma adoptată de Parlament după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale din 7 iunie 2010, în dezacord cu considerentele instanţei de contencios constituţional, instituie o sancţiune colectivă, bazată pe o formă de răspundere colectivă şi pe o culpabilizare generică, globală a categoriei profesionale a procurorilor.

De asemenea, în dezacord cu considerentul cuprins în decizia CCR – potrivit căruia lustraţia este permisă exclusiv cu privire la persoanele care „au luat parte efectiv la grave încălcări ale drepturilor şi libertăţilor omului” – legea sancţionează toate persoanele care au deţinut funcţia de procuror, inclusiv persoanele care, în exercitarea funcţiei de procuror, nu au luat parte în întreaga lor carieră profesională la încălcări ale drepturilor şi libertăţilor omului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult